Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Rozhodnutí|Firmy
Může dávat ÚOHS pokuty na základě potají nahraných telefonátů? Ano

Může dávat ÚOHS pokuty na základě potají nahraných telefonátů? Ano

04.10.2012
U brněnského krajského soudu se nedávno bránila nejmenovaná společnost vyrábějící outdoorové vybavení proti několikamilionové pokutě, kterou jí za nefér určování maloobchodních cen pro další prodej udělil antimonopolní úřad. Firmě vadilo mimo jiné to, že ÚOHS pokutu založil i na potají pořízené telefonní nahrávce.

Konkrétně šlo o nahrávku mezi zástupcem později pokutované firmy a jejím odběratelem, který hovor zaznamenal, aniž by o tom svůj protějšek informoval. Žalobce - dodavatel zboží namítal nepřípustnost takto pořízeného důkazu. Argumentoval tím, že nahráním telefonického hovoru bez jeho souhlasu došlo k zásahu do jeho základního práva na ochranu soukromí, a důkaz byl tak opatřen nezákonně.

Krajský soud při rozhodování o věci podotkl, že pokud by nahrávku pořídil samotný Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), nebylo by možné k němu přihlížet. Úřad totiž zákonné oprávnění kohokoli potají nahrávat nemá. Jiná je ale situace, pokud nahrávku pořídí soukromá osoba. V takovém případě je podle soudu třeba poměřit, kvůli čemu byl záznam pořízen, s tím, zda vznikl přiměřeným způsobem. Někdy totiž podle soudu může v konkrétním případě nad ochranou osobnostních práv určitého člověka převážit jak zájem společnosti na objasnění a potrestání deliktních jednání, tak i ochrana ústavně zaručených práv druhé strany. V našem případě odběratele.

Soud navíc rozebral okolnosti telefonátu. Záznam byl pořízen v rámci obchodního vyjednávání. Odběratel, který hovor nahrál, se cítil být předchozím postupem dodavatele omezen ve své podnikatelské činnosti, a to při určení cen, které účtoval svým zákazníkům. Dále soud konstatoval, že nahrávka nebyla zveřejněna ani nebyla pořízena za pomlouvačným účelem, naopak se týkala výhradně obchodních otázek. Jak také soud uvedl, odběratel svého dodavatele nenahrával nijak systematicky ani dlouhodobě, tudíž se pořízení nahrávky nedalo považovat za cílené narušování soukromí. Z těchto důvodů dospěl soud k závěru, že telefonní nahrávku je možné jako důkaz využít, i když byla pořízena bez souhlasu nahrávaného člověka.

 


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje