Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ruští miliardáři chtějí odejít z TNK-BP, bojí se vlivu Rosněfti

Ruští miliardáři chtějí odejít z TNK-BP, bojí se vlivu Rosněfti

09.10.2012 17:33
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Budoucnost třetího největšího ruského těžaře ropy TNK-BP, o něhož se rovným dílem dělí konsorcium miliardářů AAR a britský koncern BP, se po měsících nejasností začíná pomalu projasňovat. Oligarchům z AAR se příliš nezamlouvá, že by místo BP mohli za partnera dostat státem ovládanou Rosněfť, která s Brity jedná o koupi celého jejich podílu. Konsorcium AAR teď také usiluje o vystoupení z TNK-BP, přičemž zvažuje prodej svého podílu buď jednomu investorovi, či přes burzu.

Situace se nyní má tak, že z TNK-BP chtějí odejít oba podílníci. BP ohlásila záměr prodat své akcie v TNK-BP začátkem června. Vztahy mezi investiční skupinou AAR, do níž patří Michail Fridman, Viktor Vekselberg, Len Blavatnik a German Khan (všichni s majetky v miliardách USD), a britským koncernem byly v minulosti opakovaně poznamenány konflikty ohledně směřování společného podniku a jeho korporátní struktury. Jako nejslibnější zájemce o 50% balík ve společnosti, která těží 1,7 mil. barelů denně (téměř pětina ruské produkce), se od té doby jeví státem kontrolovaná Rosněfť, jednička mezi ruskými těžaři v produkci.

K průlomu v komplikovaných rozhovorech došlo na nedávné schůzce prezidenta Vladimira Putina, šéfa Rosněfti Igora Sečina a výkonného ředitele BP Roberta Dudleyho, na níž byl dohodnut scénář dalšího postupu. Podle něj část britského podílu v TNK-BP odkoupí Rosněfť za peníze, přičemž za polovinu 50% balíku nabízí 10-15 mld. USD. Za druhou polovinu Rosněfť Britům zaplatí svými akciemi. Ruský státní těžař už vede jednání o zajištění finančních prostředků na akvizici. BP již v Rosněfti drží 1,3% podíl, který zakoupila při IPO v roce 2006. 

 
Představa, že by se místo BP měla do společného podniku dostat Rosněfť, která se na rozdíl od Britů určitě nebude chtít spokojit s rolí pouhého přihlížejícího, miliardáře z AAR zřejmě vystrašila natolik, že nyní k prodeji nabízí i svůj podíl. Stále také Britům navrhují, že od nich koupí 25 % akcií TNK-BP za 10 mld. USD. Kvůli tomu již konsorcium začalo jednat s bankami o syndikovaném úvěru.

Zdroje deníku Kommersant tvrdí, že AAR odrazuje relativně chabá výkonnost Rosněfti na trhu za posledních několik let. „Společnost nedisponuje technologiemi a kompetencí na úrovni BP a nemůže přispět k vylepšování postavení TNK-BP na mezinárodním trhu, což je strategickým cílem AAR,“ sdělil deníku zdroj z konsorcia. Oligarchové jsou teď dokonce ochotni vrátit se ke spolupráci s BP za původních podmínek, pokud si Britové prodej svého podílu rozmyslí.

Sváry mezi BP a AAR se táhnou několik let. Olej do ohně přilily pokusy BP uzavřít spojenectví s konkurenčními společnostmi jako Rosněfť nebo Gazprom, které oligarchové-partneři zmařili. Odvolávali se přitom na akcionářskou smlouvu TNK-BP, podle níž má BP všechny své aktivity v Rusku provozovat výhradně přes jejich společný podnik. Britové měsíce vyjednávali s Rosněftí o společné těžbě ropy za polárním kruhem a o výměně velkých balíků akcií. Transakce v hodnotě 16 mld. USD, kterou dojednal Igor Sečin, kvůli opozici oligarchů z AAR skončila velkou ostudou a Rosněfť si nakonec za strategického partnera zvolila americký Exxon Mobil.

Podobně dopadl pokus BP připojit se ke konsorciu provozujícímu pod vedením Gazpromu nedávno spuštěný plynovod Nord Stream, který dodává zemní plyn z Ruska do Německa a dalších zemí západní Evropy.

BP a Rosněfť se loni kvůli urovnání sporů s oligarchy dokonce pokoušeli podíl AAR v TNK-BP vykoupit. Za 50 % balík akcií nabídli 32 mld. USD. Kvartet miliardářů odmítl.

Celkově se Britům sázka na Rusko vyplatila. Od roku 2003 z TNK-BP do centrály BP v Londýně na dividendách přiteklo 19 mld. USD; ruské vrty se na celkové produkci koncernu podílí z jedné čtvrtiny.

(Zdroj: Kommersant, Moscow Times, Vedomosti)


Čtěte více:

Exxon a Rosněfť podepsaly dohodu o strategické spolupráci
30.08.2011 17:58
Největší ruská ropná společnost Rosněfť podepsala s největším americký...
Do souboje o TNK-BP se vložila státní Rosněfť. Vytlačí spolu s BP vychytralé ruské oligarchy?
25.07.2012 13:36
Ruská státní ropná společnost Rosněfť zahájila jednání o koupi polovič...
BP platí za pokus obejít  ruské oligarchy z TNK-BP. Kvůli zkrachovalé alianci s Rosněftí má na odškodném odvést 3,1 mld. USD
30.07.2012 16:12
Arbitrážní soud na Sibiři nařídil britskému ropnému gigantu BP zaplati...
BP zůstává v Rusku: Podíl v TNK-BP hodlá vyměnit za větší balík ve státní Rosněfti
24.09.2012 13:50
Největší ruský těžař ropy, státem kontrolovaná Rosněfť, možná získá v...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
06.05.2024
17:56Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace
16:59Data upevnila očekávání o sazbách. Co na to bankéři z Fedu?  
16:17Fidelity International: Jak správně investovat do dividendových akcií
15:10Křetínský s investičním fondem Attestor chtějí ovládnout Atos. Nejsilnější akcionář chce firmu udržet ve francouzských rukou
14:10Goldman Sachs právě aktualizovala svůj seznam globálních akciových investičních tipů. Jeden z nich má 67pct potenciál
12:34Slok letos nečeká pokles sazeb, Damodaran vidí květen jako klíčový měsíc pro celý rok
11:58Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00
11:36Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů  
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
BioNTech SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
Lucid Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Palantir Technologies Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Simon Property Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Tyson Foods Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)