TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  16.10.2012 16:00:11

Počet volných pracovních pozic na internetu klesl

PRAHA (MEDIAFAX) - Online pracovní trh v ČR zaznamenal během září pokles, ve sledovaném období ubylo na portálu Jobs.cz volných pracovních míst o 4,7 procenta na 19 745 pozic. V úterý o tom prostřednictvím svých statistik informovala společnost LMC, která provozuje internetové stránky zprostředkovávající zaměstnání.

"Vývoj online pracovního trhu v září přinesl podstatnou změnu. Mezi zaměstnavateli, kteří dosud převážně vyčkávali, začala převládat výraznější opatrnost. Namísto očekávaného oživení náborů po prázdninových měsících jsme tak byli svědky dalšího útlumu," uvedl Ondřej Mysliveček, analytik společnosti LMC, provozovatele portálů Jobs.cz a Prace.cz.

Počet volných pracovních pozic je podle jeho vyjádření v současné chvíli na úrovni roku 2010. "Série předchozích nepříznivých ekonomických impulsů se na pracovním trhu projevila s typickým odstupem několika měsíců. Do konce roku přitom již nelze očekávat zásadní zlepšení, míra nezaměstnanosti proto s největší pravděpodobností poroste rychleji než vloni," doplnil Mysliveček.

Zaměstnavatelé v září na Jobs.cz vystavili celkem 19 745 pracovních míst, což je o 4,7 procenta méně než v srpnu (20 712). Ve srovnání se zářím loňského roku (23 218) jde o 15procentní pokles. Počet míst vhodných pro absolventy činil 3 683 a proti srpnu (3 801) je o 3,1 procenta nižší. Podíl příležitostí pro absolventy na všech volných pozicích však stoupl na 18,7 procenta.

Z hlediska oborové skladby poptávky firem po nových zaměstnancích držel v září první místo i nadále s odstupem prodej a obchod (podíl 15procentní na všech pozicích). Na druhém místě stejně jako v srpnu zůstala administrativa (7,2 procenta), třetí příčka i přes mírný pokles podílu náleží strojírenství (6,9 procenta). Dále následují výroba a průmysl (6,4 procenta) a bankovnictví a finanční služby (6,1 procenta). Souhrnná poptávka v segmentu IS/IT se blíží 15 procentům.

Míra nezaměstnanosti v České republice vzrostla během minulého měsíce o 0,1 procentního bodu na 8,4 procenta. O práci se ucházelo 493 185 zájemců. Podle analytiků se ke konci roku nezaměstnanost přiblíží k devíti procentům.

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688