Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
Google jako dividendový král

Google jako dividendový král

17.10.2012 18:39

Z „IT Crowd“ dobře víme, že pokud se v Googlu pokusíme vyhledat „Google“, může se zhroutit internet. Na to, jak „nebezpečná“ je akcie této společnosti, se podívejme zde. Graf ukazuje tříletý vývoj její ceny, srovnává ho s indexem SPX a zde dříve probíranou akcií Apple
  
001
Zdroj: Bloomberg

Na první pohled je jasné, že Google můžeme nechat stranou úvah o nějaké významné bublinovatosti. Pokud srovnáme volatilitu a návratnost tohoto titulu s indexem SPX, moc dobře z toho vyhledávač nevyjde – návratnost cca stejná (navíc dohnaná během posledních pár měsíců), volatilita výrazně vyšší. Na technické hrátky jsou ale jiní, podívejme se hlavně na fundament. A obraťme se hned k výkazu, který o firmách řekne často nejvíce. Následující tabulka shrnuje cash flow Googlu za poslední tři roky. 
 
002

Základní cash flow příběh Googlu je tedy následující: Čisté zisky a provozní cash flow (Total Cash Flow From Operating Activities) znatelně rostou. Investice firmy (Total Cash Flows From Investing Activities) ale toto cash flow výrazně převyšují (rok 2011), nebo ho téměř zcela odčerpávají (rok 2010). Jedná se přitom zejména o investice mimo Capex. Rozdíl mezi provozním CF a investičním CF je v roce 2011 financován půjčkami a poklesem hotovosti, která ale předchozí rok vzrostla jen kvůli půjčkám tehdejšího roku.

Podobnou strategii investovat kde to jde si firma může dovolit ještě dlouho. Zadlužení je nízko měřeno poměrem dluhu k vlastnímu jmění i ke cash flow (dluh k EBITDA je například jen na úrovni 0,4). Firma má navíc velkou zásobu hotovosti. Otázka ale samozřejmě zní spíše tak, jakou hodnotu tento postup (ne)vytváří a jak takový model ocenit.

Zkusme jako základní úvahu následující hypotetický scénář: Google od příštího roku utne expanzi, investice se budou pohybovat na úrovni odpisů (bude tedy zachovávat to co má) a začne vyplácet dividendu. Asi 10 % z čistého zisku bude muset nechávat v pracovním kapitálu (ve změně provozních oběžných aktiv očištěné o změnu provozních závazků). Dejme tomu, že sedí konsenzuální odhady zisku pro příští rok na necelých 50 dolarech na akcii. Z nich a ze zisků v následujících letech by tak Google vyplácel 90 % jako dividendu. Následující tabulka shrnuje odhady hodnoty takto se chovajícího Googlu, ve sloupcích jsou opět požadované návratnosti, v řádcích očekávaný nominální růst (implicitně to je vážený průměr po příštím roce). Druhá tabulka k hodnotám z první přičítá nadbytečnou hotovost. 

003

Tabulky tedy můžeme interpretovat tak, že trh nyní oceňuje takový dividendový Google s očekávaným dlouhodobým růstem pouze 2 % a s 9 % požadovanou návratností. Pokud bychom pak brali v úvahu to, že v čistém zisku jsou mimo odpisy další čistě účetní položky, které co se týče cash flow eliminujeme, odhady hodnoty akcie by se posunuly až o 100 dolarů nahoru. Celkově tato jednoduchá úvaha zní minimálně jako férová hodnota.

Od uvedeného se ale musíme vrátit do reality a to zejména na dvou úrovních. Posouzení toho, zda čistý zisk může do příštího roku vzrůst na 50 dolarů na akcii nechám na čtenáři (pro tento rok se odhaduje 42,5 dolaru). Neméně významným faktem pak je to, že Google se téměř jistě nestane výše popsaným dividendovým králem, ale pojede spíše svůj zaběhlý model popsaný pod tabulkou s cash flow. Mohli bychom přijmout oblíbený předpoklad, že tato jeho strategie bude co se týče hodnoty stejně efektivní, jako dividendový scénář. V teorii by to tak mělo dokonce být v tom nejhorším případě, optimálně by dividendový scénář měl dokonce představovat hodnotové dno. Ne nadarmo se ale behaviorální finance hemží úvahami o budování říší, oddělení zájmů managementu a vlastníků firem, atd.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Článek
    18.10.2012 0:34

    Dobrý den pane JS, články na toto téma Vám sluší, doufám, že jich časem ještě přibude. Zajímal by mě Váš pohled na HPQ - třeba příští článek. Dle mého názoru jedna z nejpodhodnocenějších akciíz S&P 500...alespoň na základě historického vývoje tržeb, zisků a cash flow. Jak to vidíte vy?
    Nyk Lísn
    • Re: Článek
      18.10.2012 7:48

      Dobrý den, zpracovaný ho nemám, ale asi se na něj podívám až bude chvíle.
      JS
    • Re: Článek
      18.10.2012 1:44

      Nemám zelenou, co se tam píše??
      Velkamedvědice
Aktuální komentáře
06.05.2024
12:34Slok letos nečeká pokles sazeb, Damodaran vidí květen jako klíčový měsíc pro celý rok
11:58Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00
11:36Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů  
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
BioNTech SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
Lucid Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Palantir Technologies Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Simon Property Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Tyson Foods Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)