Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Klaus: Úspěch komunistů je varovný, viníci nepřijali odpovědnost

Klaus: Úspěch komunistů je varovný, viníci nepřijali odpovědnost

19.10.2012 11:23
Autor: ČTK

Výsledek krajských a prvního kola senátních voleb nemá po listopadu 1989 precedent a je zneklidňující, míní prezident Václav Klaus. Je podle něj faktem, že komunisté po volbách získávají významnou pozici. Viníkem takového výsledku jsou ale podle něho ti, kteří volby prohráli a je smutné, že se k tomu jasně nepřihlásili. Klaus to řekl na čtvrtečním setkání se členy Konfederace politických vězňů.

Hrad prezidentův projev zveřejnil na webu www.klaus.cz.

"Dobře vím, že v duši každého z vás je touha teď tady vystoupit a promluvit o tom, jak se znova do významné politické pozice dere jedna politická strana, která vám před půl stoletím způsobila tolik utrpení. To je nepochybně pravda. Ale já jsem trošku přísnější soudce a mám sklon říci a zdůraznit, že není pravda, že volby někdo vyhrál. Volby také někdo prohrál," řekl Klaus na setkání ve Španělském sále Hradu.

Podle Klause je nezbytné, aby "ten někdo, kdo volby prohrál", přijal výsledek jako prohru a pokusil se udělat něco pro to, aby příští volby takto nedopadly. "Skoro bych viníky výsledku voleb hledal na jiné straně než na straně vítězů těchto voleb. To je třeba říci razantně a hlasitě. Jsem smutný z toho, že se k tomu ti, kteří nevyhráli, takto jasně a takto zřetelně nepřihlásili," uvedl prezident.

Klaus ve svém prvním komentáři k volbám v neděli uvedl, že výsledek je tak jasný, jednoznačný a srozumitelný, že nepotřebuje složité interpretace. Dodal, že každý by si z něj měl vyvodit patřičné závěry. Do podrobnějšího vyjádření k volbám se ale prezident dosud nepouštěl. Volby do třetiny Senátu zatím nejsou uzavřené, lidé budou dnes a v sobotu senátory vybírat ve druhém kole voleb.

ČSSD vyhrála volby v devíti krajích, KSČM ve dvou, ODS a Starostové pro Liberecký kraj v jednom. Ve většině krajů mají ČSSD a KSČM šanci na sestavení společné koalice. Opoziční ČSSD vyhrála i první kolo senátních voleb. ČSSD a KSČM mají šanci samy získat v Senátu ústavní většinu, k níž potřebují 15 z 25 možných mandátů.

Předseda vlády Petr Nečas (ODS) míní, že jako premiér a předseda ODS nese odpovědnost primárně za volby sněmovní. Špatný výsledek krajských a senátních voleb je podle něj daní za nepopulární vládní reformy.


Váš názor
  • Komunistický mor a družka
    21.10.2012 11:44

    Jelikož se Vám vlákno při diskuzi i o mě nějak protáhlo, odpovím sem. Pleteš příčiny a následky, je to po tom taková zoufalé obhajoba režimu. Píšeš mně. "A přestaň už s tím komunistickým morem! Pořád 'mobilizuješ' - musíš být skutečně pěkně zatrpklý ze svého dosavadního života. Ty jsi žil v morem zasažené zemi? Myslel pořád na to? Neužíval sis přírody, přátelství, pěkných knih, které občas vycházely - každopádně jich bylo víc (těch hodnotných), než kolik by člověk stačil skutečně přečíst. Neučil ses cizí řeči, nemeditoval jsi? To všechno ti 'mor' v tvé mysli zakazoval? Pak chápu, žes měl smutný život - snaž se to napravit aspoň teď, ještě jsi mladý ;-)" Odpovídám. To, že je pěkná příroda, pěkné přátelství atd opravdu není zásluha komunistického diktátu. I v nekomunistických zemí záleží na kvalita života jedince na něm a to navzdory zřízení, ne díky němu. To jsou zcela zavádějící argumenty. Jistě, ten genius loci, to spiklenectví před režimem je pryč. Stejně jako když si v jakémkoliv jiném izolovaném prostoru pod tlakem, vytváří se z potřeby přežití daleko užší vazby, kdo byl v koncentračním táboře, ve vězení, či na vojně to potvrdí., To ještě není důvod v kriminálu žít. A knížky?? Ty pašované, nebo Ty, co nám soudruzi velkoryse povolili vytisknout?? I to je normální, že vychází knihy, jen v necenzurovaných režimech jich vychází víc, i ty hodnotné, co soudruzi zakazují. Jinak hezkou neděli. Takže závěrem. Silná osobnost si ponechá svobodného ducha i v komunistickém lágru. To ještě není důvod k tomu, tyto lágry stavět a silné osobnosti v nich týrat, kolik toho vydrží. Smrt komunismu a Tobě pěknou neděli.
    Velkamedvědice
    • Re: Komunistický mor a družka
      21.10.2012 12:42

      Přeju podobně pěknou neděli. A smrt komunismu - hm, pěkné přání vyrovnané osobnosti? Zřejmě sis toho svobodného ducha nezachoval (předpokládám, že jako batole jsi ho měl). Představ si, kde by byly všechny utlačovatelské režimy, kdyby si jejich obyvatelé zachovali svobodného ducha. Z čeho se takový 'cenzurovaný režim' sestává? Ne snad z lidí? Nepřispěl jsi ty k tomuto režimu u nás svým konformním chováním, neprotestováním proti tomu, žes byl údajně vstoupen do SSM a Svazu přátel Sov. Svazu? Žes vyžadoval od prodavačů, aby ti něco schovávali pod pultem, a za to jim dělal podobné služby? Atd, atd., co vlastně minulému režimu vyčítáš - ale komu? Po léta mi nechceš rozumět, když se ti snažím naznačit, že společnost je jen taková, jako jsou její jednotliví členové. Ale ono je daleko snazší se při pocitu vlastní nedostatečnosti vymlouvat nějakým abstraktním režimem. A dnešní marasmus omlouvat tím předpřevratovým. Vždyť ani za První republiky nebyla situace ideální. Sociálně ani národnostně. Byli tam stejní vykukové jako dneska či za dob nedávno minulých. A režim je vždycky tak úspěšný, jak mu to dovolí lidi - každý jednotlivě. Určitě by to i u nás bývalo bylo horší, kdyby nebylo množství lidí, kteří se bláznivým nápadům bolševických aktivistů (a pro *: sovětských poradců) postavili. Ne se zbraní v ruce, ale efektivně. Stejně jako za Hitlera protestovali lidé proti euthanasii handikapovaných či árijské ženy proti perzekuci svých židovských manželů a jmenované akce byly zastaveny... Takže pozornost, pozornost, ne vymlouvání ;-)
      Kalka.
      • Družka
        21.10.2012 13:03

        Opakovaně mě fascinuješ s mou účastí v SSM a SČSP. Nevím, zda má cenu opakovaně vysvětlovat, že jsem nikdy nikam nevstoupil i když by se To to hodilo.Ani do svazu, ani do přátelství. Psal jsem Ti to mockrát. Žádná nabídka, žádný souhlas, žádný podpis, žádná košile, průkazka či odznak. Pouze jsme se posléze dozvěděli, že komunistické vedení školy všechny žáky jako svazáky údajně prezentovali, nevím zda pro zlepšení statistik, či na ně někdo tlačil. Každopádně se necítím za falšování statistik zodpovědný. A co se týče přátelství s rusy i to překrucuješ. To spočívalo pouze ve faktu, že v poviných hodinách ruštiny na průmyslovce , jsme museli používat jako ke čtení jakési ruské časopisy, snad kartinky, či co to bylo. Nevím, zda je víc ubohý popisovaný postup režimu, nebo to že neustále nastińuješ jakousi moji kolaboraci. To je přesně ten samý případ, když bez Tvého vědomí založí na Tebe STB spis, že jsi agent, aniž by to byla pravda a dnes Ti to ještě někdo drze vyčítá. Smrt komunismu, no jistě právě v rámci humanity. Komunismus je zhouba lidstva a už pobyt v přítomnosti komunisty je nakažlivý a škodlivý. Důsledkem je fakt, že zatímco Semelová beztrestně pláče nad hrobem masového vraha Gotwalda, čvrtina národa je volí.
        Velkamedvědice
        • Re: Družka
          21.10.2012 13:05

          Gotwald nikoho nezavraždil ;-)
          Kalka.
  •  
    20.10.2012 11:57

    mam dnes narozeniny a uz mi popralo par lidi co se spolu druzime :D
    OPTIMISTA
    • Optimista
      20.10.2012 15:22

      Taky přeju všechno nejlepší, zdraví a spokojenost. A aby příští zákroky dopadly perfektně!
      Kalka.
      • Re: Optimista
        20.10.2012 17:55

        dekuji moc...fakt a opradu
        OPTIMISTA
    • Marty
      20.10.2012 12:22

      Hlavně zdravíčko kámo!! Všechno nejlepší!!
      Velkamedvědice
      • Re: Marty
        20.10.2012 12:54

        to mas pravdu...dekuji moc kamo
        OPTIMISTA
    •  
      20.10.2012 12:02

      Kurňa, tož ať se najde cesta k opravě zraku a vše ostatní ať se Ti už navěky daří.
      Duck
      •  
        20.10.2012 12:54

        moc diky...to bych si pral nejvice a pak jeste nwr za 380 :D
        OPTIMISTA
  • *1968*
    20.10.2012 10:04

    Zato ty argumentuješ vyčteným, jako bys byl při tom, jak se Dubček nebo Smrkovský v určitém momentu tvářili. Nakonec se přiznáš s Mlynářem. Já byla v červenci v Paříži a tam nás všichni varovali, že to tenkrát nejsou manévry, že jsme obsazeni. Prostě to bylo v luftu, ale nikdo si to neuměl představit - i vzhledem k mezinárodní situaci (to by Západ nedopustil, to by si kvůli Západu nedovolili...). Stejně jako když vidíme tady na grafu, jak to stoupá, tak se hned vyrojí hlášky, jak to spadne. Ale často to roste ještě daleko dál, aby to pak skutečně spadlo, ale na hodnoty, na kterých věrozvěsti varovali před obrovským pádem...
    Kalka.
    • Re: *1968*
      20.10.2012 10:04

      Prostě: člověk míní, pánbůh mění...
      Kalka.
  • Téměř
    19.10.2012 22:55

    Ve Fontainebleau Před palácem Černého orla Stojí socha býka vytvořená Rosou Bonheur Trochu dál dokola Se rozprostírá les A dále hodinku chůze celou Hezké tělo Tam kde je les A neštěstí je Těsně vedle štěstí Štěstí má kruhy pod očima má horký dech Štěstí má jehličí na zádech Štěstí co na nic nemyslí Štěstí stojí tu jako býk Vytvořený Rosou Bonheur A potom je tu malér Malér se zlatými hodinkami S vlakem kterým je třeba odjet Malér který myslí na všechno... Na všechno Na všechno...na všechno...na všechno...A na všechno A ten malér vyhrává ,, téměř " každou hru Téměř.
    Pound
    • Re: Téměř
      20.10.2012 0:08

      Jak dlouho bože ještě snesu že žiju v ustavičném stresu? Tak dlouho jak se Tobě zachce potrvá moje frustrace Pokorný jsem přemáhám strach dnes budu Tě prosit v modlitbách abys mi aspoň po tom všem položil do úst k básním šém
      Velkamedvědice
  • *
    19.10.2012 21:38

    Tak to ta kpitulace nejspíš nebude...
    Kalka.
    • Re: *
      19.10.2012 21:50

      http://www.ritholtz.com/blog/2012/10/1987-crash-as-seen-through-tv/ - hlavně ta třetí minuta...
      Kalka.
  • Kalka
    19.10.2012 21:12

    ... doplnění k diskuzi o závěrečné aukci: dnes se povedlo (může se stát zřejmě pouze u méně likvidních titulů) následující - v 16.21 naskočilo u titulu KITd 700 ks akcií (teoret. objem) v teoret ceně 46,-, počkal jsem si do 16,23 a podal jsem na poslední chvíli pokyn pro prodej shodného množství (700 ks) a cenu jsem podskočil na 45,-, výsledek - prodal jsem jako jediný těch 700 ks za 45,- a předpokádám, že ten, kdo byl "teoreticky" se stejným množstvím ks před mým pokynem na značce 46,-, byl odsunut právě proto, že jsem jej podskočil, přičemž proti nám stál na poptávce subjekt, jež by rád koupil 700 ks i za 46,-, nicméně byla zvolena z logiky věci má nižší nabídka k prodeji. Chápu to správně?
    Duck
    • Re: Kalka
      19.10.2012 21:17

      Řekla bych, že ano. Taky se mi často stává, že myslím, teď to zobchoduju, ale skočí to níž a nic. Prostě ale nerozhoduje poslední minuta. Konečně to může taky někdo v poslední minutě zrušit...
      Kalka.
      •  
        19.10.2012 21:21

        ... řek´bych ze zkušeností, že právě co nejpozději podaný pokyn v podskočené ceně vůči - do té doby - "teoretické" dává nejvyšší šanci na úspěch, poněvadž nezbývá ostatním čas své pokyny změnit a dostat se pod ...
        Duck
        •  
          19.10.2012 21:33

          Taky to tak zkouším (ale ne na kitu, přiznávám). Ve větších objemech je to holt větší sázka do lutrie a často dochází v posledních vteřinách ke změně...
          Kalka.
  • 19.10.19887 pokračování
    19.10.2012 20:12

    Jinak všechno je přece MOANE - proti věčnosti. Tos nevymyslel nic originálního - k nepodivu.
    Kalka.
    • Re: 19.10.19887 pokračování
      19.10.2012 20:16

      Máš za to, že dnešní pád je ten, po kterém se má nakupovat za všechno (pokud všichni byli tak prozíraví, že všechno prodali a nechali si kash jako ty)? Kapitulace?
      Kalka.
  •  
    19.10.2012 20:06

    tak jak se tady vsichni mate ???? je po krizi :D nalada dobra :D mala raketa se blizi...
    OPTIMISTA
  • Klaus
    19.10.2012 18:32

    chtěl říct. Uspěch komunistů je varovný, bohužel odpovědnost jsme nepřijal. Sám je používám pro své pletichaření, ostatně jsem jejich díky nim prezidentem. Ostatně mě nevadili nikdy. Už za totáče jsem věděl co a jak.
    Velkamedvědice
    • Re: Klaus
      19.10.2012 18:35

      blbec to neni...a me nevadi...sam jsem zvedav jak bude pleticharit az doslouzi u vesla statu..
      OPTIMISTA
      • Optimista
        19.10.2012 18:45

        To jsem neřekl , že je blbec. Do opoziční smlouvy, než mě podrazil, s tím, že chce nechat levici historicky znemožnit, a obětoval svému egu ne plánovaných čtyři aleve fináleosm let rozvoje ekonomiky života obyvatel si to u mě pos.al. Dále mě vadí, že jako prezident zneužívá funkce nespojuje, ale rozděluje, napadá ústavní soudy, místo aby dodal lidem důvěru, překrucuje výklad pravomocí a motá se tam , kde co by prezident nemáCasto měl pravdu, ale tu většinou podává takovým způsobem, že už ten je nepřijatelný. Snižuje význam disidentů, zlehčuje komunistickou roli. Mnohokrát zaútočil na pravici, k čemuž jsou mu dobré i figurky typu Bártu..A hlavně, v rámci nepřetržitého ekonomického růstu, zůstává kvalita života jedince pod jeho rozlišovacími schopnostmi. Práva tohot, pokud není politicky registrován, pak neuznává. Jinak je fajn.
        Velkamedvědice
  • 19.10.1987
    19.10.2012 16:55

    http://www.cnbc.com/id/49476326
    Kalka.
    • Re: 19.10.1987
      19.10.2012 16:59

      Byl to téměř dvojnásobně větší denní pád než v roce 1929 (22% : 12%)
      Kalka.
  • hora Řiť
    19.10.2012 16:32

    http://www.youtube.com/watch?v=o1I_0n54L2A
    Jesse
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y