Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Za mědí stojí silný fundament, tvrdí CEO největšího těžaře

Za mědí stojí silný fundament, tvrdí CEO největšího těžaře

23.10.2012 12:03
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

I když výsledky Freeport McMoran Copper & Gold, největšího světového těžaře mědi, ve třetím kvartále propadly meziročně o 22 % na úrovni čistého zisku a o 15 % co do tržeb (mírně zaostaly za očekáváním), výkonný ředitel společnosti Richard Adkerson se ohledně budoucího vývoje vyjadřuje optimisticky. Ve prospěch mědi podle něj z dlouhodobého hlediska hovoří fundamentální faktory.

Pokles tržeb a zisku Anderson přičítá „neobvyklým“ potížím s produkcí v indonéském dole Grasberg, který je největším otevřeným ložiskem zlata a třetím největším ložiskem mědi na světě. Práci v obřím dole v odlehlé oblasti často přerušují stávky a sektářské násilí. Kvůli obvinění z porušování lidských práv svoji investici do akcií Freeport McMoran v září zrušil novozélandský penzijní fond. Indonéská vláda navíc po těžaři od října požaduje 10% licenční poplatek za dobývání mědi (oproti předchozím 3,5 %).

„V hrubém měřítku jsme vyprodukovali polovinu běžně vytěžených objemů zlata a mědi,“ komentoval Adkerson vývoj v Indonésii. Doly v Africe a v severní a jižní Americe však podle něj překonaly stanovený plán. V příštím roce by se výstup na indonéských ložiscích měl dostat na běžnou úroveň a nové projekty by měly zajistit růst těžby.

Ochabování hospodářského růstu v Číně, hlavní strašák komoditních trhů, Adkersona tolik neznepokojuje: „Samozřejmě že dochází ke zpomalení. Čínská vláda loni podnikla kroky k omezení inflace a ty mají žádaný efekt.“ Freeport McMoran prý navzdory tomu působí ve druhé ekonomice světa „velmi úspěšně“. Čína je hlavním hybatelem cen, jelikož její průmyslový a stavební sektor spotřebovává nejvíc mědi.

Adkerson ve svých optimistických předpovědích ohledně dlouhodobého vývoje cen spoléhá na omezení na straně nabídky. V severní a jižní Americe a v Austrálii už příliš nových větších ložisek není. Roční těžba v chilském dole Escondida, největším na světě, dosáhla vrcholu před pěti lety na 1,5 mil. tun. Jediným novým kandidátem, který by se tomuto číslu mohl aspoň přiblížit, je Oju Tolgoj v Mongolsku, který by měl začít s komerčním provozem v příštím roce. Jeho vlastník, společnost Rio Tinto, bude rád, když se s roční produkcí dostane na třetinu Escondidy. Objem vytěženého a zpracovaného kovu společnosti Codelco, jednoho z lídrů na trhu, za prvních pět měsíců letošního roku klesl meziročně o 7,5 %. O stejné procento klesla meziročně i produkce Rio Tinto za 1H12. Povrchový důl Bingham Canyon ve státě Utah, který je pro Rio druhým největším zdrojem mědi, je víc jak 100 let starý a už přes kilometr hluboký. Produkce klesá i dalšímu těžařskému kolosu, společnosti BHP Billiton.

Právě velká ložiska jako Grasberg, která kontroluje Freeport McMoran z 90 %, jsou podle Adkersona v dobách omezené nabídky zárukou prosperity. „Máme projekty na rozšiřování těžby pro nejbližší budoucnost i řadu dlouhodobějších projektů, které nám umožní dodávat velké množství mědi světu, který ji bude potřebovat a dobře za ni zaplatí.

Mezivládní organizace International Copper Study Group (ICSG) očekává, že produkce mědi letos vzroste o 5,1 % a o 7,6 % v příštím roce. Za posledních pět let však celosvětový výstup těžařů nikdy odhady ICSG nenaplnil.

Dobývání mědi je stále těžší a nákladnější. V porovnání s rokem 2000 musí těžařské společnosti zpracovat o 15 % víc rudy, aby z ní získali stejné množství kovu. Kvůli zdražování paliva, elektřiny a zvyšování mezd rostou náklady některých producentů 10% tempem ročně. Množí se stávky a násilné protesty. Horníci v Grasbergu loni zastavili práci na tři měsíce.

Měď má díky své dokonalé vodivosti elektřiny a tepla široké využití v průmyslu a stavebnictví. Je významnou surovinou při výrobě kabelů, drátů a trubek, které protkávají infrastrukturu po celém světě. Například průměrné auto obsahuje zhruba 25 kilogramů mědi. Komodita je také součástí veškeré elektroniky, od počítačů až po telefony.

Cena mědi na londýnské burze kovů od března do června klesla o 17 %. Od té doby měď část ztrát umazala a v září výrazně posílila nad 8000 USD za tunu. Od začátku roku registruje zisk kolem 7 %. Akcie Freeport McMoran Copper & Gold za stejné období připsaly necelá 3 %.

(Zdroje: Bloomberg, CNBC, Mining.com)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků
9:20Skupině mmcité v roce 2023 vzrostl provozní zisk EBITDA o 145 procent. Představenstvo plánuje vyplatit první dividendy
9:02Rozbřesk: Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná
9:00Česká spořitelna a.s.: Výroční zpráva České spořitelny za rok 2023
8:53Trhy zamíří v úvodu týdne výše. Výsledky ukázaly mmcité a Primoco  
6:03Citi: Sazby mohou jít stále dolů už v červnu
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y