Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sisyfovské Řecko dohání Velkou depresi

Sisyfovské Řecko dohání Velkou depresi

23.10.2012 18:17
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Řecko si prožívá „vlastní verzi Velké deprese“, která postihla Spojené státy a další ekonomiky na přelomu 20. a 30. let minulého století, prohlásil o víkendu řecký premiér Antonis Samaras u příležitosti návštěvy delegace amerických businessmanů v čele s bývalým prezidentem Billem Clinotnem. Srovnání základních ekonomických ukazatelů dává šéfovi řeckého úřednického kabinetu za pravdu. Země se potýká s podobnými hospodářskými potížemi, které před 80 lety na jedné straně Atlantiku vedly k nástupu nacistické diktatury a na druhé k bezprecedentnímu a nevratnému posílení role státu v ekonomice.

Od začátku recese - před čtyřmi lety - do konce letošního roku by mělo řecké HDP poklesnout zhruba o 20 %, přičemž v příštím roce ho podle odhadů Mezinárodního měnového fondu (MMF) čeká kontrakce o další 4 %. Bude se tak jednat o největší kumulativní pokles výstupu rozvinuté ekonomiky za poslední tři desetiletí. Řekové ve srovnatelném pětiletém období zaostanou jen krůček za 27% propadem amerického hospodářství mezi roky 1929 a 1933. Navíc není jisté, jestli se řecká ekonomika v roce 2014 vrátí na růstovou trajektorii.

„Úsporná opatření mají destruktivní efekt na daňové příjmy, což podkopává dosažení žádoucích výsledků,“ shrnuje problém Charles Dumas z londýnské konzultantské firmy Lombard Street Research. Šetření se podle něj ale vyhnout nelze, jelikož lidé nemají kupní sílu a deficity a nahromaděné dluhy hodit za hlavu nelze.

Snižování platů a penzí radikálně změnilo politickou mapu Řecka, což je patrné obzvlášť v Aténách a dalších velkých městech. Extrémní pravice, reprezentovaná antiimigrantskou stranou Zlatý úsvit, získala v posledních volbách 18 míst v třistačlenném parlamentu a podle posledních průzkumů je s podporou 14 % voličů třetí nejvýznamnější politickou silou v zemi. Na druhém konci spektra stojí hlavní opoziční strana Syriza s 71 poslaneckými mandáty, v níž se mísí socialisté se zelenými, trockisty, maoisty i eurokomunisty. Vládní koalice disponuje pohodlnou většinou 177 hlasů. Zatím.

„Zkušenost 30. let nás učí, že je třeba stimulovat ekonomiku,“ tvrdí Vassilis Monastiriotis, který přednáší na London School of Economics. Vzestup krajní pravice v Řecku podle něj není pomíjivým fenoménem, jenž zmizí s odezněním krize. Velké nebezpečí spatřuje v možném zhoršení vztahů se sousedním Tureckem, odvěkým rivalem Řecka, a také s Makedonií, která kvůli stejnojmenné řecké provincii dodnes nemá vyřešenou otázku oficiálního názvu státu, což jí brání ve vstupu do NATO.

Podle Federálního statistického úřadu ve Wiesbadenu německá ekonomika mezi lety 1929 a 1933 propadla o 34 % a nezaměstnanost vyvrcholila na 30 % práceschopného obyvatelstva. Na předkrizovou úroveň se Německo co do HDP dostalo až v roce 1937, stejně jako Spojené státy. Současná nezaměstnanost v Řecku přesahuje 25 %, mezi mladými je bez práce každý druhý.

Ohlédnutí za uplynulými lety v Řecku nejvíc připomíná báji o Sisyfovi, odsouzenému k věčnému a bezvýslednému tlačení balvanu na kopec. Když země v roce 2001 vstupovala do eurozóny, dosahoval roční výkon ekonomiky 165 mld. EUR v dnešních cenách. Po úvěrovém šílenství na 5% úrok se HDP o šest let později dostalo na vrchol 210 mld. EUR. Letos sestoupí na 171 mld. EUR (opět v konstantních cenách), tedy na stejnou úroveň jako před deseti lety. Veřejné zadlužení se mezitím zdvojnásobilo (alespoň podle řeckých statistik) a letos vyšplhá na 344 mld. EUR, což je téměř dvojnásobek HDP země. A to byla část dluhů Řecku odpuštěna.

Vláda musí nejnověji najít dalších 13,5 mld. EUR, které by mohla osekat z rozpočtu v příštích dvou letech. V únoru už v rámci snahy o získání další tranše z mezinárodní záchranné půjčky škrtla výdaje za 3,1 mld. EUR. Další půl miliarda EUR byla uzmuta zdravotnictví. Očekává se, že hranice pro odchod do důchodu bude zvýšena ze 65 na 67 let. Byla by tak vyšší než v Německu. „Řecko udělalo všechno, co mu nařídili, aniž by čehokoli dosáhlo. To je na tom to smutné,“ tvrdí Barbara Ridpath, která do roku 2008 řídila evropskou divizi ratingové agentury S&P .

Množí se důkazy o tom, že drastické škrty nemají takový dopad, s jakým analytici počítali, což naznačuje, jak málo toho ekonomie o pochodech ve skutečné ekonomice ví. MMF snížil prognózy vývoje řeckého HDP s odůvodněním, že výsledné efekty vládních úsporných opatření (tzv. fiskální multiplikátory) mohou být až třikrát vyšší, než se dříve odhadovalo. Kalkulace dopadů snah o redukci deficitů tak spíš než vědu připomínají věštění z karet a nejsou zas tolik vzdálené poměrům z 30. let, kdy americký prezident Herbert Hoover se svými poradci měřil tep ekonomiky pomocí počtu přepravených nákladních vagonů.

(Zdroje: Bloomberg, Reuters)


Váš názor
  •  
    23.10.2012 18:46

    protože jsem četl, žre nestáhlo zbytečnou byrokracii ... jo, teplých místečků se to nedotkne ... :D Jo a diví se, když zvýší DPH, tak že prý se zvedne výběr ... vždyť je to postavené na palici, když se snaží aby v ekonomice zůstalo stejné množství peněz ... :D ... nesmysl a tohle je jenom důkazem ... jinak si myslím, že v Česku se DPH zvedá jenom proto, aby hra na inflaci mohla pokračovat ... proč jim ty natištěné papírky pořád žerem ... -(
    tl555
Aktuální komentáře
29.04.2024
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků
9:20Skupině mmcité v roce 2023 vzrostl provozní zisk EBITDA o 145 procent. Představenstvo plánuje vyplatit první dividendy
9:02Rozbřesk: Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná
9:00Česká spořitelna a.s.: Výroční zpráva České spořitelny za rok 2023
8:53Trhy zamíří v úvodu týdne výše. Výsledky ukázaly mmcité a Primoco  
6:03Citi: Sazby mohou jít stále dolů už v červnu
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y