Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Rozhodnutí|Firmy
Víno je lehce stravitelné. Přesně to na etiketu nelze napsat

Víno je lehce stravitelné. Přesně to na etiketu nelze napsat

31.10.2012
V září tohoto roku vydal Soudní dvůr EU rozhodnutí o předběžné otázce týkající se sporu mezi německým vinařským družstvem a orgánem, který v německé spolkové zemi Porýní – Falcko vykonává dohled nad uváděním alkoholických nápojů na trh. Strany se nemohly shodnout na přípustnosti takzvaných zdravotních tvrzení na lahvích alkoholu.

Platná legislativa EU v současné době výslovně zakazuje, aby na nápojích s obsahem alkoholu vyšším než 1,2% objemových byla uváděna tzv. zdravotní tvrzení. Těmi se rozumí jakákoliv sdělení, která uvádějí, naznačují nebo z nichž vyplývá, že existuje souvislost mezi určitou potravinou nebo některou z jejích složek a zdravím. V daném případě bylo vinařské družstvo pranýřováno za to, že na etikety lahví jednoho ze svých vín umístilo nápis „lehce stravitelné“.

Příslušný úřad se obrátil na německý soud s tím, že se jedná právě o zdravotní tvrzení, které je právem EU zakázané. Vinařské družstvo naopak u soudu tvrdilo, že označené „lehce stravitelné“ nemá nic společného se zdravím a že se týká celkové duševní a tělesné pohody. Soudní dvůr EU, který se měl k věci vyjádřit v rámci takzvaného řízení o předběžné otázce, tedy posuzoval, zda lze údaj o „lehké stravitelnosti“ považovat za zdravotní tvrzení.

Etiketa řekla A, ne ale B

Jedním ze základních cílů dané právní úpravy je dle Soudního dvora EU ochrana zdraví. Kvůli riziku závislosti, zneužívání a škodlivých účinků, které jsou bezpochyby se spotřebou alkoholu spjaty, podléhají alkoholické nápoje zvláště zpřísněné regulaci. Ta právě vylučuje i zmíněná zdravotní tvrzení. Absolutní zákaz zdravotních tvrzení u alkoholických nápojů nemůže překonat ani fakt, že se takové tvrzení může zakládat na pravdě, protože se současně může jevit jako neúplné.

Konkrétně Soudní dvůr EU etiketě vinařského družstva vytkl, že i když vychvaluje pozitivní vlastnost vína, která by měla usnadnit trávení, „zapomíná“ na nebezpečí, která jsou se spotřebou alkoholu spojená. Etiketa podle něho mohla působit dvojsmyslně až klamavě, proto bylo tvrzení o „lehké stravitelnosti“ nepřípustné.  


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje