Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Severstal má zájem o zavřené francouzské hutě ArcelorMittal

Severstal má zájem o zavřené francouzské hutě ArcelorMittal

31.10.2012 15:09
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Ruský ocelářský koncern Severstal projevil zájem o koupi francouzského výrobce oceli Florange, který spadá pod indický gigant ArcelorMittal. Zprávu přinesla agentura Interfax, která cituje francouzský deník Les Echos. Rozhovory o možné koupi údajně začaly před dvěma týdny, přičemž zástupci Severstalu už navštívili huť v Lorraine, aby si prohlédli provozy Florange.

List Les Echos uvádí, že o Florange mají zájem další dva hráči, avšak zdroje blízké Severstalu tuto informaci popřely jako nepodloženou spekulaci.

Obě vysoké pece ve Florange, s celkovou kapacitou 2,7 mil. tun oceli ročně, byly loni odstaveny kvůli klesající poptávce v Evropě a vysokým nákladům. ArcelorMittal po nedávném setkání s místními hutními odbory oznámil, že situace na trhu mu nedovolí pece, u nichž pracuje přes 600 lidí, znovu roztopit. Produkce ve Florange byla označena za nekonkurenceschopnou, a navíc příliš vzdálenou od mořských přístavů. Francie, vedená nově zvoleným socialistickým prezidentem Hollandem, Indům nařídila, aby pro neupotřebené hutní a koksárenské provozy Florange do 60 dnů našli kupce. V sázce je celkem 2500 pracovních míst.

Severstal, loni druhý největší ruský výrobce oceli, se o průnik na francouzský trh pokoušel už v roce 2006, kdy se ucházel o ocelárny Arcelor. Nakonec však podnik připadl indickému Mittalu.

Severstal se specializuje na výrobu oceli pro automobilový průmysl a domácí spotřebiče. Kontrolní podíl v koncernu, který zaměstnává 70 tisíc lidí, patří miliardáři Alexeji Mordašovovi. Tržby loni dosáhly 15,8 mld. USD a produkce 15,3 mil. tun. Krom Ruska společnost působí ve Spojených státech, Litvě, Polsku, Itálii, Libérii nebo třeba na Ukrajině.

Evropským hutím nyní největší starosti přidělává konkurence z Číny, která vyváží vlastní nespotřebovanou produkci nejvyšším tempem za poslední dva roky, a vyostřuje tak podmínky na přesyceném trhu. Čína teď vyrábí dvakrát tolik oceli co Japonsko, Spojené státy, Indie a Rusko dohromady.

„Evropské společnosti se na to nemohou připravit. Kvůli hospodářské situaci už teď omezují provoz,“ komentuje souboj o exportní trhy Tom Muller, analytik z amsterodamské firmy Theodoor Gilissen Bankiers NV. Ziskovost evropských vysokých pecí podle informací Bloomberg loni klesla o 23 %.

Problémy ocelářského sektoru se nevyhýbají ani tuzemským provozům. Společnost Evraz Vítkovice Steel v Ostravě dočasně pozastavila výrobu ve své ocelárně. Důvodem pozastavení provozu je nízká poptávka na trhu válcovaných výrobků a úsilí společnosti pro optimalizaci zásob surovin.

ArcelorMittal, který také vlastní hutě v Ostravě, na začátku roku oznámil záměr propustit zde až 600 zaměstnanců, tedy zhruba jednu desetinu lidí. Omezení se dotkne i provozů v Polsku. Uzavřena už byla i ocelárna v belgickém Lutychu. Loni koncern vyrobil 92 mil. tun oceli.

Proti levným čínským exportům (např. ocelových lan) přijaly antidumpingová opatření krom Evropské unie a Spojených států i některé asijské a jihoamerické státy. S ochranářskými opatřeními přišlo i Rusko.

Trnem v oku ocelářů je také snaha Evropské unie o ochranu klimatu, kvůli níž musí odvádět zvláštní poplatky. "Tento zpackaný experiment nás stojí stovky milionů ročně," říká Jan Rafaj z představenstva ostravského ArcelorMittalu. 

Celá ocelárenská skupina ArcelorMittal dnes reportovala výsledky za třetí čtvrtletí roku. Silně pocítila pokles cen oceli na světových trzích, jdoucí ruku v ruce s ekonomickým útlumem v Číně a jeho vlivem na globální ekonomiku i ceny komodity na světových trzích. Akcie zareagovaly v Evropě poklesem. 



Čistá ztráta skupiny, do které patří i největší česká ocelárna ArcelorMittal Ostrava, odběratel uhlí od NWR, dosáhla 709 milionů dolarů proti zisku 659 milionů dolarů před rokem. Ještě ve druhém čtvrtletí ArcelorMittal vykázal zisk 959 milionů USD, za devět měsíců roku pak čistý zisk klesl na 261 milionů USD proti 3,2 miliardy USD ve stejném období loni. Zisk před zdaněním očištěný o jednorázové vlivy klesl na 1,34 miliardy dolarů z 2,41 mld. USD před rokem. Naplnil tak očekávání analytiků 1,3 mld. USD, kteří prudký pokles návazně na ceny oceli očekávali. Celkové prodeje dosáhly 19,7 miliardy dolarů, ArcelorMittal prodal méně oceli, navíc při nižších cenách. Objemově dodávky oceli klesly mezikvartálně o 8,3 procenta na 19,9 milionu tun, ukazatel EBITDA na tunu propadl o 41 procent na 67 USD.

(Zdroj: Moscow Times, Bloomberg, WSA, HN)


Čtěte více:

S cenami oceli padl i zisk ArcelorMittal. Nejnižší za tři roky, firma krátí dividendu
31.10.2012 10:30
Globální ocelárenská jednička ArcelorMittal silně pocítila pokles cen ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data