Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vytáhne asijská poptávka zlato nad 1800 USD?

Vytáhne asijská poptávka zlato nad 1800 USD?

01.11.2012 17:27
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Během právě probíhajícího období náboženských slavností a svateb v Asii typicky roste zájem o fyzické zlato. Růst poptávky by však podle analytiků neměl stačit na to, aby se cena blyštivého kovu v následujících týdnech dostala nad 1800 USD za unci.

Mezi přední kupce zlata patří Indie a Čína, které se na globální spotřebě ve 2Q12 podílely ze 45 %. Zhoršující se výhled světové ekonomiky v posledním půlroce vedl k pádu cen až na úrovně kolem 1550 USD za unci. Od konce srpna, díky očekávání dalšího (tentokrát třetího) kola kvantitativního uvolňování ze strany americké centrální banky, se zlato vydalo střemhlav vzhůru a začátkem října dosáhlo 11měsíčního maxima u 1795 USD. Hranice 1800 USD však zůstala nepokořena a od té doby se komodita svezla směrem k 1700 USD za unci.

„1800 USD je ohromná překážka na cestě zlata vzhůru,“ napsal Tom Kendall z Credit Suisse ve zprávě pro investory. Prolomení bariéry podle něj bude vyžadovat kombinaci zvýšené poptávky po fyzickém produktu od asijských obchodníků a dalších nákupů amerických státních dluhopisů ze strany Fedu. K nim by mohlo dojít až v po Novém roce, kdy skončí operace Twist, v jejímž rámci se Fed snaží změnit strukturu dluhopisů ve svém portfoliu ve prospěch delších splatností.

Nad hranicí 1800 USD se zatím zlato obchodovalo jen mezi srpnem a zářím loňského roku. Od té doby se k resistentní metě přiblížilo třikrát.

Poptávka v Indii, kde za dva týdny vyvrcholí festivalová sezóna, podle Kendalla jeví jen sporadické známky oživení, přičemž celkově by letošek měl být co do prodejů jeden z nejslabších za poslední dekádu.

Robin Bhar, vedoucí divize kovů v Société Générale, je ohledně výhledu asijské poptávky optimističtější. Nedávný pokles ceny zlata podle něj odráží menší investorský apetit po vyčerpání efektu QE3, avšak nižší cenové úrovně přilákají lovce výhodných koupí na trhu s fyzickým zlatem. Ten je prý nyní velmi citlivý na cenové pohyby a objevují se známky silné podpory na hranici 1700 USD.

Krom obchodníků nyní zlato přikují centrální banky po celém světě. Podle údajů Mezinárodního měnového fondu v srpnu Kazachstán nakoupil 1,4 tuny, a zvýšil tak své zásoby třináctý měsíc v řadě. Jižní Korea v srpnu přikoupila 16 tun, čímž se její celkové rezervy přehouply přes 70 tun. Paraguay se ve druhé polovině prázdnin rozhodla svoji zlatou sbírku značně rozšířit – rezervy zvýšila o 7,5 tuny na víc jak 8,2 tuny. Ukrajina přidala zhruba 2 tuny zlata na celkových 34,8 tuny. Proti trendu vykročila Venezuela, která své rezervy snížila o 3,7 tuny na 362 tun. V září pak zlato nakupovala Brazílie a Turecko.

„Klíčovým dlouhodobým tahounem poptávky po zlatu budou centrální banky,“ tvrdí Lachlan Shaw z Commonwealth Bank of Australia. Za hlavní motivaci nákupů považuje skutečnost, že vzácný kov funguje jako dobrý uchovatel hodnoty a přispívá k diverzifikaci portfolia.

Z hlediska taktiky řada analytiků doporučuje akumulovat pozice při jakýchkoli úrovních pod 1700 USD. Jiní vidí spodní hranici nákupu u 1650 USD. Z hlediska těžařů vypadá nyní nadějně kanadská dvojka Goldcorp, která ve 3Q12 vykázala 48% nárůst zisku.

(Zdroje: CNBC, Bloomberg, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data