Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nečas: Nemám soupeře, který by mě mohl sesadit z čela ODS. John musí odejít ze sněmovny

Nečas: Nemám soupeře, který by mě mohl sesadit z čela ODS. John musí odejít ze sněmovny

02.11.2012 8:52
Autor: Redakce, Patria.cz

"Aniž bych chtěl působit samolibě a arogantně, tak žádný potenciální kandidát na předsedu ODS nevstal," řekl premiér a předseda občanských demokratů Petr Nečas v rozhovoru pro HN. Nevidí prý žádného soupeře, který by ho dokázal sesadit z funkce předsedy ODS.

Nečas má před víkendovým stranickým kongresem podporu deseti krajů. Protikandidát mu z regionálních sněmů zatím nevzešel. "Kandidát na předsedu se přece nemůže upiklit někdy v noci ze soboty na neděli během kongresu. Musel by to být zřetelný a pro veřejnost uvěřitelný kandidát. A zároveň to musí být člověk, kterému by veřejnost mohla uvěřit, že by mohl být premiérem. Jenom ambice nestačí. Tam musí být obrovské množství znalostí a zkušeností," řekl Nečas HN.

Nečasova pozice ale nebude na sjezdu tak silná, občanskými demokraty vedená vládní koalice má ve Sněmovně jistých jen 99 hlasů a pro klíčový daňový balíček nechce hlasovat ani pět jeho stranických kolegů. Premiér tak zřejmě na sjezdu bude čelit tvrdé kritice spolustraníků.

"Kongres je nevyzpytatelný živočich, ale nepochybuji, že rozhodne moudře a správně. Jsem přesvědčen, že po kongresu bude pokračovat tato vládní koalice se mnou jako s premiérem," řekl deníku Nečas.

Sněmovna musí odvolat Johna ze všech funkcí

Premiér Petr Nečas (ODS) si nedovede představit, že by předseda Věcí veřejných Radek John zůstal ve sněmovních funkcích i po svém angažmá v médiích. Předseda poslanců vládní TOP 09 Petr Gazdík dnes vyzval Johna i ke složení poslaneckého mandátu. Reagovali tak na informace, že John podepsal smlouvu s nakladatelstvím Empresa Media, kde se hodlá věnovat žurnalistice. Za problematické považují Johnovo rozhodnutí i další politici, prezident Václav Klaus, šéf komunistů Vojtěch Filip či místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. 

"Jsem přesvědčen, že toto skandální propojení politiky, byznysu a médií nemůže pokračovat," sdělil Nečas České televizi. Podle předsedy ODS nemůže Sněmovna postupovat jinak, než "odvolat pana Johna ze všech funkcí, ze všech pozic, včetně výborů, ve kterých je". John je předsedou bezpečnostního a členem mandátového a imunitního výboru. Je také členem komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů. 

Předseda poslanců opoziční ČSSD Jeroným Tejc připomněl, že kdyby John ze Sněmovny úplně odešel, vládní koalici by pomohl, Johnovým náhradníkem je totiž paradoxně stále nynější ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, který se s Věcmi veřejnými na jaře rozešel. 

"Je otázka, jestli to tak není připraveno," poznamenal Tejc. Spekulovat je podle něj možné o tom, že nyní se odehrává jen předehra a John později "pod tlakem okolností a médií" skutečně oznámí odchod z Poslanecké sněmovny. "Vědomě by tak způsobil nástup pana Jankovského, který by následně podržel vládu," dodal opoziční politik. 

John dnes uvedl, že za souběžnou prací poslance a novináře střet zájmů nevidí. Komentáře politiků prý vnímá pozitivně. Vzkázal jim, ať se bojí, pokud kradli. 

Vládní koalice má nyní ve dvousetčlenné sněmovně jen 99 hlasů, řady ODS totiž opustil jeden z šestice vnitrostranických nespokojenců Radim Fiala. 

Areva tendr na dostavbu Temelína podcenila

Francouzská společnost Areva podle premiéra Petra Nečase podcenila svou přípravu na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. V rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny uvedl, že si firma vybrala špatný tým, který na nabídce pracoval, a ČEZ (717,9 CZK, 0,60%) tak nemohl postupovat jinak než ji ze soutěže vyřadit. 

"Areva fatálně selhala k našemu vzteku. My jsme velice stáli o to, aby v soutěži bylo silné evropské řešení. Stáli jsme o tři konkurenceschopné nabídky," řekl Nečas. ČEZ firmu ze soutěže vyloučil v říjnu, když jí oznámil, že nenaplnila zákonné a další požadavky na stavbu jaderných bloků. V soutěži tak zůstávají pouze americko-japonská firma Westinghouse a česko-ruské Konsorcium MIR.1200, které tvoří Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress. 

Areva chce proti vyřazení své nabídky dál bojovat. Její šéf Luc Oursel prohlásil, že o návrat bude usilovat případně i v Bruselu. "To je logické, že si nepřipustí, že selhali, byli by manažersky sami proti sobě. Ale chovali se tak, jako by jim nebylo jasné, že musí dávat nabídku podle zákona o veřejných zakázkách. Například se ostentativně odmítli zavázat ke konečné ceně," uvedl Nečas. 

Vláda i samotný ČEZ jsou podle premiéra vyřazením francouzské firmy zklamáni. "A co vím zevnitř ČEZ, tak chtěli, stejně jako já, tři uchazeče a tři dobré nabídky. Když Areva předložila to, co předložila, zavládlo tam zděšení," dodal.


(Zdroj: ČTK, HN)


Čtěte více:

Nečas: Než agonické vládnutí, raději předčasné volby a opozice
24.10.2012 9:43
ODS poškozuje víc agonické vládnutí než přímočará odvaha jít do předča...
Poslanec Fiala opustil ODS, koalice už má pouze 99 hlasů
31.10.2012 13:55
Poslanec Radim Fiala ukončil své členství v Občanské demokratické stra...
John skončí jako předseda Věcí veřejných. Ty vyloučily poslance Šťovíčka za podporu vlády
01.11.2012 10:52
Grémium opozičních Věcí veřejných vyloučilo poslance Milana Šťovíčka z...

Váš názor
  •  
    02.11.2012 12:23

    Nelíbí se vám Nečas. Můžete mít ulhanýho kafemlejnka Sobotku a spol.. Nebo znáte jiné řešení? Poraďte. Pořád je to i při té hrůze lepší.......
    berta
    •  
      02.11.2012 12:27

      A znáš ještě kromě leváka a praváka někoho jiného? Já ano. To tě lituji, když neumíš používat demokracii a volit jiné, než tyto dva grázly furt dokola a opakovaně, i kdyby tě poslali pod most.
      Jesse
  • Názor.
    02.11.2012 12:03

    Tento pán je novodobý otrokář a jako takový by měl být stíhán. Dře svoji zaměstnankyni jako koně a nestydí se o tom mluvit. Aby ji tuto těžkou práci kompenzoval platí ji vysoké odměny z peněz daňových poplatníků. Bylo by záhodno, aby se tímto prohřeškem proti zákoníku práce, přinejmenším zabýval uřad pro bezpečnost práce, protože výkon oceňený statisícovou částkou nemůže nikdo dlouhodobě vydržet. Rovněž by mě zajímalo zda při této "koňské práci"bylo používáno dostatek ochranných pomůcek a kdo je platil.
    Homo
    • Re: Homo
      02.11.2012 12:12

      Nečas: Nemám soupeře, který by mě mohl sesadit...... špatně chápeš jeho vyjádření :-)
      AMN
      •  
        02.11.2012 12:17

        Já to chápu asi taky špatně... přiznám se. Svazácký slovník mi byl vždycky cizí. Co o něm soudíš ty sama?
        Jesse
    • Re: Názor.
      02.11.2012 12:08

      To není novodobý otrokář. To je staronový svazácký blb. Už z něj přestaňte ucvrnkávat :-))
      Jesse
      • Jesse
        02.11.2012 12:31

        Že to budeš kapku mimo mísu? Myslíš, že na kongresu ODS budou vilit někoho z jiné strany?? nebo máš lepší alternativu mezi ODsáýky??
        Velkamedvědice
        • Re: Jesse
          02.11.2012 12:39

          kolik jsi toho od rána vychlemtal?:-))
          Jesse
          • J
            02.11.2012 13:00

            Jsem čistý jako slovo Boží. Poslední švestku jsem měl tak ve 4 ráno..Ale moho to napravit..o))
            Velkamedvědice
  •  
    02.11.2012 11:37

    Jak slušně vyjádřit, že ten pán je hloupej debil ? Jeho reformy jsou směšné a nejsou prospěšné. Reforma je změna , škrt je nutnost.
    Jezdec.
  •  
    02.11.2012 11:31

    Ubohá ODS pokud nemá jiného kandidáta na předseu než tohoto nímanda. Ubohá pravice jestliže připustí aby tato nicka rozhodovala o zrušení jednání poslanecké sněmovny kvůli kongresu ODS a aby si dovolila rozhodovat o poslancích zvolených v řádných volbách.
    Juniper
  •  
    02.11.2012 11:18

    vsak uz to ma za par,krasavec svazackej....kdyby se to neotocilo v 89,tak dnes je v UV hodne nahore...a o tom to je...slusneho cloveka ani nenapadne,ze by sel delat tu spinu do politiky....a kdyz,tak se dostane nejvys na starostu male visky....vys uz jdou jen sraci co jdou pres mrtvoly ke korytum...
    Vata
  •  
    02.11.2012 10:53

    Namyšlenej fracek
    Bobo
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data