TNBiz (TN.cz)
Zákony a právo  |  06.11.2012 15:48:33

Do třetího čtení se podívá zákon, který chce převést peníze na podporu zemědělství

PRAHA (MEDIAFAX) - Zákonodárci v úterý zvedli ruce pro novelu, jejímž cílem je převod částky 2,3 miliardy korun z Pozemkového fondu do zemědělských programů. K závěrečnému schvalování se dostanou již za osmačtyřicet hodin, protože si odhlasovali zkrácení lhůty mezi čteními.

Poslanci v úterý pustili do třetího čtení novelu zákona o pozemkovém fondu, která zajišťuje, že projekty na podporu rozvoje venkova (PRV) placené společně z peněz České republiky a Evropské unie se dofinancují prostředky z Pozemkového fondu. Ministerstvo zemědělství chce převést 2,3 miliardy korun. Zemědělský výbor ji doporučil ke schválení s jedním pozměňovacím návrhem, a sice že do národní podpory zemědělství půjde namísto 330 milionů 630 milionů. Poslanci si zároveň odhlasovali zkrácení lhůty mezi druhým a třetím čtením na osmačtyřicet hodin.

Skoro třetina peněz (800 milionů korun) by měla jít na spolufinancování Programu rozvoje venkova (PRV) na letošní a příští rok. Ministerstvo argumentuje, že na rok 2012 se ve schváleném rozpočtu počítá pouze s 73 procenty peněz, které potřebuje Česká republika na vyplacení dotací. I když 78 procent Programu rozvoje venkova (PRV) spolufinancuje Evropská unie, podmínkou k využití této částky je předfinancování programu. "Pokud by nebylo využito dofinancování PRV, nebylo by plně zabezpečeno financování tohoto programu, jehož důsledkem by bylo, kromě rizika soudních procesů z neplnění závazků státu, též snížení příjmů České republiky o výdaje ve výši asi 3,4 miliardy korun refundované ze strany Evropské unie, které jsou podmíněny právě vynaložením národních prostředků," vysvětluje důvodová zpráva materiálu.

Dalších 330 milionů korun - respektive 630 po návrhu příslušného výboru - by mělo jít na národní podpory zemědělství. Peníze by měly putovat na zlepšení stavu chovu prasat a výroby vepřového. Tu samou sumu si poslanci přejí pro Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond. Na podporu lesního hospodářství na zabezpečení vápnění lesů v letech 2012 a 2013 chtějí poslanci 140 milionů korun, na výstavbu čističky 100 milionů korun a na národní doplňkové platy k přímým podporám (Top-Up) 400 milionů korun a na podporu pozemkových úprav zaměřených na protipovodňovou prevenci 200 milionů korun.

Poslanec Pavel Kováčik (KSČM), který se na návrhu také podílel, ale již dříve podotkl, že se celá úprava při projednávání v Poslanecké sněmovně nejspíš změní. "Když se zákon psal, tak jsme nepočítali s katastrofálními důsledky sucha ve třech okresech," uvedl Kováčik, podle kterého se pomoc zemědělcům postiženým suchem ve změnách zohlední, po dohodě s ministerstvem zemědělství.

S novelou má problém ministerstvo financí, které nesouhlasí s vyplácením top-up, financování hnojení a vápnění v imisních oblastech chce řešit spíše než skrze Pozemkový fond přes peníze z Lesů ČR.

Ministerstvo zemědělství navrhovalo, aby se zákon přijal již v prvním čtení, sněmovna však nakonec tento postup nevyužila. Poslanci normu ve středu přikázali k projednání zemědělskému výboru a zkrátili lhůtu na projednání mezi prvním a druhým čtením na dva dny.

Katerina Surmanová, Filip Nachtmann, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688