Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sněmovna podpořila vládní návrh na regulaci anonymních akcií

Sněmovna podpořila vládní návrh na regulaci anonymních akcií

07.11.2012 9:20
Autor: Redakce, Patria.cz

Poslanecká sněmovna podpořila vládní předlohu na regulaci anonymních akcií. Míří do ústavně-právního výboru. Opozice pokládá návrh za nedostatečný, chce zrušení akcií na majitele.

Vládní návrh předpokládá, že firmy budou muset zapsat anonymní akcie do centrálního depozitáře, nebo je uložit v listinné podobě u bank. Obě varianty podle ministerstva spravedlnosti zajistí možnost identifikovat vlastníka, kterou budou moci využít policisté, žalobci, soudci či zadavatelé veřejných zakázek a poskytovatelé dotací.

„Účelem normy je vyřešit problémy akcií na majitele, prostě aby bylo známo, komu skutečně patří. Dnes tomu tak není. Nabízí i možnosti řešení, jak provést převod listinných akcií," uvedl v úterý za předkladatele ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Vlastník anonymních akcií bude mít v případě, že bude zákon platit, tři možnosti - zaknihovat akcie u centrálního depozitáře či je uložit pod jménem u registrované banky. Ve třetím případě se rok od účinnosti zákona anonymní akcie transformují na akcie na jméno. To bude následovat automaticky k 1. lednu 2014.

V současné době si mohou společnosti vybrat, zda chtějí vydat své akcie na jméno či anonymně na majitele. Podle ministerstva spravedlnosti toho však lze využít například k praní špinavých peněz. Akcie by proto podle návrhu měly firmy buď zaknihovat - tedy zapsat do registru vedeného burzou cenných papírů, nebo imobilizovat - tedy uložit u finančních ústavů.

Přísněji chce ministerstvo upravit také vlastnictví listinných akcií na jméno. Nyní jsou totiž akcionáři zapsáni pouze v seznamu vedeném společností. Seznam pak nemusí být vždy důvěryhodný. Úřad proto navrhuje zavést pro vlastníky těchto akcií povinnost nechat si posílat dividendy na bankovní účet v Evropské unii nebo v některém státu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj.

Sněmovna už dříve zamítla návrh ČSSD na úplné zrušení anonymních akcií. Nyní je v dolní komoře i předloha VV, která má stejný cíl. Ze strany opozice se v úterý ozvaly hlasy, které sice ideu zákona vítají, ale chtěly by, aby akciové společnosti neměly na výběr, jak svým akciím jméno dodají. Jeroným Tejc (ČSSD) i Michal Babák (VV) volají po jednotném registru.

"Návrh neřeší zrušení anonymních akcií hlavně proto, že akciovkám dává tři možnosti, jak s akciemi naložit, jak vlastnictví zapsat. Centrální registr je správná cesta. Jenomže možnost zapsat akcie u komerčních bank není. Třetí je transformace z akcie na doručitele na akcii na jméno, to je dobrá myšlenka, ale tvůrci zákona podle mě netuší, jak to funguje v praxi. Jméno na akcii nemusí být pravdivé, akciová společnost si tam může napsat cokoliv, " zmínil poslanec Věcí veřejných.

(Zdroj: čtk, mediafax)


Váš názor
  • Jo tak hlavně že ti dva chytří
    07.11.2012 12:55

    Babák a Tejc vědí, jak a co v praxi funguje. Jinak nejlepší je vždycky vylejt s vaničkou a dítě a jít na ruku všem šmírákům, co by rádi věděli, kolik má kdo doma, aby mohli závidět a případně to znárodnit. Podle mě se původně měly regulovat jen společnosti, které jdou do veř.zakázek, tam to považuji za absolutně správné, aby přestal tok peněz z veřejných prostčředků do kapes nejrůzněšjích radních a jejich babiček. Jinak ale co je komu do toho kde a jaké akcie vlastní, pokud nekontahuje s veřejným sektorem?
    Bob
    • Re: Jo tak hlavně že ti dva chytří
      07.11.2012 13:00

      Moje řeč. Dodnes jsem nepochopil, proč jednoduše jedno z kritérií udělení státní zakázky není, že společnost s anonymními akciemi se prostě nemůže soutěže zůčastnit. Úplně na stejném principu - "nezletilým nenaléváme". To není ani důvod k arbitráži, protože je to předem dané pravidlo.
      Jesse
      •  
        07.11.2012 13:13

        Já si myslím, že to je zcela jasné a logické, stačí nastrčit firmu, která to vyhraje a bude křišťálově čistá a ta tu zakázku pak prodá jiné firmě, která už bude anonymní a máme tady opět stejný problém...
        Inky
        • takhle to nejde
          07.11.2012 13:38

          vítěz musí oznámit koho bere na subdodávky a jinak se zavazuje, že to udělá sám...
          Bob
          • Re: takhle to nejde
            07.11.2012 13:49

            Přesně tak. Dát do kritérií tento požadavek dokáže průměrný firemní referent. Fakt je skandální, že to neumí ani jeden vysoký státní úředník, včetně legislativců a ministrů.
            Jesse
Aktuální komentáře
29.04.2024
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků
9:20Skupině mmcité v roce 2023 vzrostl provozní zisk EBITDA o 145 procent. Představenstvo plánuje vyplatit první dividendy
9:02Rozbřesk: Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná
9:00Česká spořitelna a.s.: Výroční zpráva České spořitelny za rok 2023
8:53Trhy zamíří v úvodu týdne výše. Výsledky ukázaly mmcité a Primoco  
6:03Citi: Sazby mohou jít stále dolů už v červnu
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y