Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Japonská ekonomika neudržela růst, slabá zahraniční poptávka ji stahuje zpět do recese. BoJ bude dál uvolňovat

Japonská ekonomika neudržela růst, slabá zahraniční poptávka ji stahuje zpět do recese. BoJ bude dál uvolňovat

12.11.2012 9:05, aktualizováno: 12.11. 9:31
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Japonská ekonomika ve třetím čtvrtletí poprvé od loňského roku oslabila a údaje i ekonomové naznačují, že pravděpodobně míří zpět do recese. Japonský hrubý domácí produkt se ve 3Q podle očekávání snížil o 0,9 procenta po nárůstu o 0,1 procenta v předchozích třech měsících. V anualizovaném vyjádření klesl HDP o 3,5 procenta po revidovaném růstu o 0,3 % ve 2Q (konsensus Bloomberg -3,4 %). Třetí největší ekonomiku světa stahuje slabá světová poptávka i spory s Čínou.

"Nemohu vyloučit možnost, že japonská ekonomika se propadá do recese," uvedl japonský ministr pro národní politiku Seidži Maehara. "Ekonomika je v nynějším čtvrtletí na cestě k druhému poklesu za sebou," upozornil analytik Tacuši Šikano ze společnosti Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities. To povede ke sledování měnové politiky v zemi, kde se očekává, že centrální banka oznámí další krok směrem k uvolnění měnové politiky na podporu růstu. 

Ekonomové v anketě CNBC se nicméně domnívají, že stimul ze strany domácí měnové politiky pravděpodobně poklesu japonské ekonomiky nezabrání, a její oživení bude spíše závislé na růstu globálního hospodářství. "Největším motorem, který může Japonsko navrátit k růstu, je globální poptávka - především ta ze Spojených států, Číny a Evropy," uvedl ekonom JPMorgan Masamichi Adachi. "Samozřejmě, že bez podpory zahraniční poptávky, je jakákoli pomoc japonské vlády nebo centrální banky nedostatečná k zabránění recese."

Recese je obvykle definována jako minimálně dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou. Japonská ekonomika je silně závislá na exportu, takže byla těžce zasažena hospodářským útlumem v zahraničí. Diplomatický spor s Čínou navíc snížil poptávku čínských spotřebitelů po japonském zboží. V Číně se na podzim konala řada protijaponských demonstrací provázených výzvami k bojkotu japonského zboží. Protesty se místy zvrhly v násilí, rabování a zapalování obchodů. Za protesty stojí spor kolem neobydlených ostrovů, na něž si činí nárok jak Peking, tak Tokio. Protesty v čínských ulicích již sice polevily, diplomatický spor však nadále trvá a způsob jeho prezentace čínskými médií poškozuje image japonských podniků. 

Analytik Klaus Baader ze společnosti Société Générale Cross Asset Research uvedl, že nejvyšší prioritou japonské vlády by mělo být zmírnění sporů s Čínou, které si ale vyžádá určitý čas. "Nemyslím si, že to lze zvládnout přes noc a že čínští spotřebitelé najednou začnou znovu milovat japonské zboží," řekl Baader. 

Šéf japonské centrální banky Masaaki Širakawa dnes uvedl, že banka bude pokračovat v uvolněné měnové politice, aby podpořila domácí ekonomiku. Upozornil však, že samotné tisknutí nových peněz hospodářské problémy nevyřeší, a vyzval vládu k opatřením na zvýšení růstového potenciálu, například k hospodářským reformám a deregulaci. "Dělají, co můžou," řekl na adresu centrální banky analytik David Rea z firmy Capital Economics. "Měnové podmínky jsou uvolněné v téměř nejvyšší možné míře. Nikdo si ale nechce půjčovat. Nikdo nechce investovat, protože vyhlídky pro hospodářský růst nejsou pozitivní," dodal. 

Centrální banka koncem minulého měsíce opět uvolnila měnovou politiku rozšířením programu pro nákup dluhopisů o dalších 138,5 miliardy dolarů, přičemž úrokovou sazbu ponechala podle očekávání beze změny v rozpětí nula až 0,1 procenta. Trh nicméně krok nijak zásadně neocenil a japonský jen pokračuje v růstu a doléhá na exportéry. Japonská měna od začátku roku posílila proti americkému dolaru zhruba o 3 procenta, vývozy ve třetím čtvrtletí meziročně poklesly o 5 procent. To je nejsilnější propad od 2Q11, kdy export klesl o 6 procent.

(Zdroj: čtk, CNBC, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data