Ing. Bc. Jiří Jemelka (J.I.P. pro firmy s.r.o.)
Okénko pro podnikatele  |  14.11.2012 16:50:26

Chcete z nás snad udělat manažery-supermany?

Pane Jemelka, Vy z nás snad chcete udělat supermany, slyšel jsem nedávno z úst manažerů firmy, která se řadí mezi mé klienty. V jaké souvislosti tento "žalostně bezbranný" výkřik zazněl?

V průběhu své praxe se stále více setkávám s konkrétními projevy toho, co by se dalo nazvat slovem "neschopný podnikatel", "neschopný manažer" atd. Když jsem pro vlastní potřebu analyzoval nejčastější problémy na straně výkonných pracovníků, objevil jsem těchto 5 nejčastějších příčin toho, proč je v oblasti podnikání někdo "neschopný". Jen tak mezi námi - slovo neschopný představuje významově plus mínus toto: člověk nemá schopnost něco vykonat, udělat, dosáhnout. Tato ne-schopnost se v podnikání u podnikatele či manažera projevuje v konečném důsledku podnikem, který nemá výsledky, podnikem, který živoří či krachuje. A jak jsem již uvedl, příčinu tohoto výsledku ne-schopnosti vidím stručně řečeno v pěti slovech: nedůslednost, nedisciplína, neodbornost, pýcha, vyčerpanost.

Pokud bychom si měli stručně přiblížit každý z uvedených pojmů, jistě by k tomu jedna stránka textu nestačila, takže opravdu velice stručně.... Nedávno jsem se ptal některých lidí během konzultačního dne (vědom si toho, že v dnešní době dochází k silné inflaci obsahového významu slov), co si představí pod pojmem nedůslednost. Dostalo se mi přibližně této odpovědi: "Nedůslednost je, když člověk neudělá to, co má." Omyl, příteli, odpověděl jsem. Vaše definice slova nedůslednost hraničí významově spíše se slovem nedisciplína. Takže pojďme se podívat na slovo nedůslednost. Nedůslednost je, když člověk nedotahuje věci, úkoly atd. do konce. Nedůslednost je, když si manažer nezkontroluje zadaný úkol. Nedůslednost je, když pozorností, vědomím, úsilím atd. polevím při plnění pracovních povinností nebo když těsně před koncem pracovní doby již jedu jen na 50%. To vše jsou příznaky nedůslednosti. A nedůslednost ve firmách je jako mor. Nákaza se šíří od jednoho nedůsledného pracovníka na druhého - ani ne tak stejným postojem, jako nedostatečně vykonanou prací, na kterou pak jiný člověk navazuje. Nedůslednost tedy znamená, že něco nedotáhnu do konce. Chybí mi tah na branku. Zaměření či focus na cíl, tah k výsledku. Zaměřenost, neboli jak bylo řečeno anglicky - focus.

Nedisciplína, to je další problém... lidé si řeknou, že něco udělají, ví, co mají udělat, a pak stejně využijí čas na jinou práci. Např. obchodník - ví, že má telefonovat, domlouvat schůzky, jezdit po schůzkách, obchodovat - ale má pochybnosti, psychické těžkosti s tím, že ho lidé odmítají, nekupují, nepodepisují objednávky. A tak "náš" obchodník raději dělá cokoliv jiného, než to, co má. To je příklad nedisciplíny.

Neodbornost je situace, kdy má někdo svěřený určitý úsek práce, ale vlastně se v dané práci vůbec nevyzná. Mimochodem, jedna poznámka "pod čarou". Šéf není ten, kdo by měl rozumět všemu, když šéfuje. Měl by v prvé řadě rozumět, řekneme-li to tak, šéfování. Nepotřebuji být strojař na to, abych mohl dobře řídit strojírenskou firmu. Musím mít pod sebou odborné lidi pro danou oblast, já musím umět řídit tyto lidi. A musím umět efektivně si je zkontrolovat, aniž by mne tzv. opili rohlíkem.

Pýcha bývá další častý problém. Ne nadarmo se říká, že pýcha předchází pád. Pyšný podnikatel či manažer, člověk, který uspěl, vydělal peníze, se často začne chovat divně, ba přímo negativně a útočně, arogantně, povýšeně atd. a to je moment, kdy začíná jeho pád.

A vyčerpanost? Zcela logicky. Kdo chce přesvědčit druhé, když nemá energii? Kdo chce podat 100%ní výkon, když nemá sílu? Podnikatel - manažer je povinnen se udržovat v kondici, fyzické i psychické, aby mohl energií doslova sršet. Což není obchod, podnikání, vedení lidí o přesvědčování? O získávání si druhých pro myšlenky, úkoly, projekty? Jak chcete zapalovat, když nehoříte? Jak chcete burcovat, povzbuzovat, když nemáte energii? Chápu, že někdo může být po 20ti letech podnikání vyčerpaný, vyhořelý, burn-out. Ale proč? Co udělal pro to, aby se držel energeticky na úrovni?

Nedávno jsem mluvil o svých závěrech (a také jiných věcech) s manažery mého klienta. Jeden z nich se na mě v průběhu dne podíval a řekl: "Pane Jemelka, Vy z nás snad chcete udělat supermany!" Ne řekl jsem, ale špičkové manažery, podnikatele, byznysmany. To ano. Chci z vás mít lidi se zdravým selským rozumem, kteří jsou důslední, disciplinovaní, odborní, pokorní a plní energie.

Ing. Bc. Jiří Jemelka Tento příspěvek poskytuje marketingový specialista, odborník na růst a rozvoj firem, podnikatel, školitel, lektor a kouč v oblastech management, prodej, marketing a finance – Ing. Bc. Jiří Jemelka, zakladatel společnosti J.I.P. pro firmy s.r.o. zaměřené na zvyšování produktivity v obchodních i výrobních firmách (www.jip-pf.cz) a provozovatel marketingového poradenství na www.btci.cz. Vystudoval VŠB-TU Ostrava, obor Management a Ekonomika, dálkově studoval na Impac University, USA, Florida 2005, studijní obor: Operations Organization.

10 let se Jiří Jemelka věnuje podnikovému a marketingovému poradenství, rozvoji, revitalizaci a restrukturalizaci firem, a vzdělávání podnikatelů, manažerů, marketingových pracovníků a obchodníků. V roce 2011 byla úspěšnost projektů na úrovni 80%. Na tomto místě je Vám k dispozici se svými názory, které souvisí s podnikáním, managementem, marketingem a prodejem. Pokud řešíte složité otázky v oblasti provozu Vašeho podniku, personalistiky, financí, marketingové strategie či výkonnosti prodejního týmu a zajímal by Vás názor experta na podnikatelské, manažerské a marketingové poradenství, zvyšování tržeb a čistého zisku, neváhejte se na nás obrátit s Vaší otázkou a zjistíte, že na oplátku získáte informace, které jsou o reálném světě, rychlé aplikaci, stimulaci k výkonům, výsledkově zaměřené, nikoliv teoretické a hlavně – ziskotvorné. Pište na email: jiri.jemelka@jip-pf.cz, volejte na: 603995052.

16.11. 20:02  machrovat s ubohym jedinackem (Havel)
16.11. 20:02  manažer v ČR (Havel)
14.11. 18:25  machrovat s ubohym jedinackem (od blBCi pro tituláče)
14.11. 17:43  machrovat s ubohym jedinackem (doc. Judr et Phdr et Mgr et Mgr ...)

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

26.03.2024  5 důvodů, proč by měl e-shop outsourcovat logistiku Michal Petrák (Comgate)
17.03.2024  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688