Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  14.11.2012 22:34:17

Jak investuje nejúspěšnější akciový portfoliomanažer v České republice


Se správným výběrem akcií a dobrou diverzifikací portfolia se dá přežít nejedna burzovní bouře. Velmi zajímavé zisky na akciových trzích by měly vydržet až do Silvestra, říká dlouhodobě nejúspěšnější akciový portfoliomanažer v České republice a příznivec nových technologií Ján Hájek z fondu Top Stocks ISČS, jehož náplň práce se skládá mimo jiné z účasti na biotechnologických konferencích a jenž jako jeden z mála manažerů v Česku sám investuje do fondu, který řídí. (ZDROJ: Investorský magazín)

Léto přineslo investorům na burzách velmi slušný růst. Jaký bude podzim na trzích?

Ján Hájek (JH): Investoři sledují především výsledkovou sezónu, a to jak v zámoří, tak v Evropě. Růst zisků je pryč, což je od jara 2009 nový fenomén. Na to investoři musejí reagovat.

Znamená to, že se firmy podobně jako řada vyspělých států dostávají do špatné ekonomické kondice?

JH: Firemní sektor, a to mluvím především o firmách na burzách v USA nebo eurozóně, je na tom na rozdíl od států po fundamentální stránce stále velmi dobře. Řada firem má navíc tendenci být ve svých odhadech konzervativní, takže i v této výsledkové sezóně vidíme pozitivní překvapení. Nižší ziskovost automaticky neznamená, že jsou akcie drahé. V mém portfoliu je řada akcií, které se i po velkém růstu akciového trhu v posledním roce prodávají s diskontem, tedy ve slevě vůči zbytku trhu.

A co akcie Applu, také se prodávají "ve slevě", když jen od začátku roku posílily o zhruba 50 %?

JH: Kupoval jsem Apple loni v prosinci a stále si myslím, že je to akcie, která má prostor pro velký růst. Konkrétně na iPhone je potřeba nahlížet jako na počítač, ne jako na telefon, to se stále nedoceňuje. Hodně lidí, kteří si koupí iPhone, si již telefon od jiné firmy nekoupí, navíc si v rámci kompatibility postupně přikoupí také iPad nebo iMac. U iPhonu je velká pozitivní korelace tržeb s tím, kolik ho prodává mobilních operátorů, a zatím jich moc není. Stále není globálně rozšířen v prodeji jako například BlackBerry. Největší skok v tržbách by způsobilo, kdyby se dostal k čínskému operátorovi China Mobile, který využíval jiné technologie než telefony od Applu, ale to se již mění. Zajímavostí je, že si v Číně iPhone přesto koupil milion lidí. Zatím na něm přitom mohou používat jen WiFi, nemohou telefonovat.

U nového iPhonu 5 však kritici poukazují na to, že je nákupní mánie neopodstatněná, protože mobil technologicky sotva dohání o něco lepší Samsung Galaxy S III.

JH: Technologie může mít již Samsung lepší, ale intuitivnost používání Applu je podle mého názoru úplná fantazie, po softwarové stránce je integrace s Androidem také komplikovanější. Každopádně se na akcie výrobců chytrých telefonů dívám hlavně jako investor, a proto vidím prostor k růstu u obou firem. Na světě je zatím jen 500 milionů smartphonů z celkových 1,5 miliardy, takže jsme na třetině. Samsung sice bude možná prodávat nejvíce telefonů, ale jeho ziskovost z jednoho telefonu se na úroveň Applu dostane jen těžko.

Trošku jsme zapomněli na mobilní telefon, který asi každý z nás někdy v minulosti měl – na Nokii.

JH: Nokia úplně zaspala dobu, když se telefony začaly měnit v počítače. Už to nejspíše nikdy nedohoní, a proto bych si její akcie ani ze spekulativních důvodů nekoupil. Moje historická zkušenost je taková, že když bývalý lídr při technologických přechodech nechytí včas vlak, nemá později šanci dostat se znovu na výsluní. Bude to znít tvrdě, ale z mého pohledu je Nokia mrtvou firmou.

Jak vybírá Ján Hájek akcie a co si myslí o penzijní reformě, se dozvíte na Investičním webu

Takhle se vybírá správná akciová investice
Takhle se vybírá správná akciová investice

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688