Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zelený evropský rozpočet

Zelený evropský rozpočet

19.11.2012 13:37

Ať se náročná jednání doprovázející evropskou politiku zdají jakkoli předvídatelná, nakonec se jim většinou podaří překvapit. Tento týden proběhne zásadní summit Evropské unie zaměřený na dojednání dohody o rozpočtu EU na roky 2014-2020, tedy takzvaném víceletém finančním rámci (VFR), a atmosféra, která jej obklopuje, je – mírně řečeno – zjitřená.

Ještě než bylo vůbec proneseno první slovo, už se Evropanům říká, že vyjednávání v Bruselu budou „nerudná“ a že se na obzoru rýsují veta jednotlivých členských států. Taková vyjádření se bohužel mohou stát sebenaplňujícím se proroctvím.

Vezměme si toto: Skupina významných firem se sídlem v různých zemích EU – kupříkladu Tesco, Shell, Barilla a Philips – naléhá, že ať už bude nakonec velikost VFR jakákoli, přinejmenším navržených 20 % výdajů v letech 2014-2020 by dohoda měla vyčlenit na zelený a nízkouhlíkový růst. Jedná se o firmy, jimž se evropské národní vlády den co den dvoří a věnují jim sluch. Když však dojde na VFR, evropští národní lídři, zdá se, bedlivě nenaslouchají. Stejně tak téměř mlčí o zjevných přínosech, jež by takové výdaje mohly mít, od Velké Británie na západě po nejnovější kandidátskou zemi EU, Chorvatsko, na východě.

Dění v síních moci sice možná 500 milionů evropských občanů nepřekvapuje, ale mělo by je silně znepokojovat. Potíž není jen ve ztrátách, k nimž by mohlo dojít za sprintu z kopce, v němž dnes mnoho národních vlád EU soupeří, ale také v manipulativně protiunijním naladění mnoha kruhů evropského tisku, který se zdá odhodlaný přinutit národní lídry k dalšímu rozpočtovému zpomalení.

V čistě přispěvatelských státech na západě EU zůstává debata o VFR úzce zaměřená na to, kolik peněz lze osekat z návrhu rozpočtu ve výši 1,033 bilionů eur, jejž pro roky 2014-2020 předložila Evropské komise. Bezmála se ovšem mlčí o důležitějším a celistvějším návrhu Komise: 20% výdajovém závazku na podporu projektů a iniciativ, které mohou stimulovat zdrojově efektivní podnikání, chránit společné evropské prostředí bez ohledu na hranice a zajistit lepší budoucnost pro rodiny napříč kontinentem.

Přínosy, jež „zelený“ VFR (který nedávno získal podporu Evropského parlamentu) slibuje, jsou přinejmenším trojí: vyšší podíl pracovních míst v jednom z nejrychleji rostoucích sektorů ekonomiky na světě, nižší účty za energie pro domácnosti napříč Evropou a pomoc ve snaze dosáhnout snížení emisí skleníkových plynů, na nichž se všechny státy EU shodly v rámci svých závazků „Evropa 2020“.

Zelený potenciál se zatím ve výdajích EU neuchytil. Ve Francii například organizace sociálního bydlení v posledních několika letech z peněz EU svižně zapojily 320 milionů eur do zlepšování energetické účinnosti stávajícího bytového fondu. Tyto evropské finance vyvolaly další investice ve výši 2,2 miliard eur, vytvořily 15 000 lokálních pracovních míst a přinesly úspory ve výši 98 eur na domácnost, díky průměrně 40% snížení nákladů na vytápění.

Michael Heseltine, bývalý ministr ve vládě Margaret Thatcherové, nedávno zdůraznil význam větrné energetiky pro znevýhodněné regiony Velké Británie, například severovýchod Anglie. Londýnu přesto nesvitlo, že adekvátní zaměření prostředků z evropských investic by přineslo příležitosti k vytvoření silnějších podniků a ke zvýšení konkurenční schopnosti v oblasti technologií budoucnosti – a ke sdílení těchto přínosů uvnitř EU i mimo ni. Namísto toho teď hrozí, že hrdé bušení se do prsou, k němuž dochází v Británii i jinde, zahodí tuto příležitost do koše pod jednacím stolem.

Od roku 1951 a vzniku Evropského společenství uhlí a oceli, předchůdce EU, už Evropa ušla kus cesty. Dnes však pracujeme na nové konstrukci ekonomiky EU, usilujeme o překonání hospodářské krize a budujeme udržitelnou a odolnou evropskou ekonomiku schopnou celosvětové konkurence – ekonomiku, která dokáže být zelená a zároveň produktivní.

Během příprav na summit o VFR, který proběhne už tento týden, je zapotřebí, aby si hlavy vlád EU uvědomily širší souvislosti. V sázce je veřejné blaho Evropy – vlastně její nejslibnější cesta k úspěšné budoucnosti. 


Jacques Delors, bývalý předseda Evropské komise a bývalý francouzský ministr hospodářství a financí, je zakládajícím předsedou Notre Europe – Jacques Delors Institute.

Copyright: Project Syndicate, 2012.


Váš názor
  •  
    19.11.2012 13:48

    ufff, takové socialistické slinty... to je hnus velebnosti...
    First Knight
Aktuální komentáře
06.05.2024
15:10Křetínský s investičním fondem Attestor chtějí ovládnout Atos. Nejsilnější akcionář chce firmu udržet ve francouzských rukou
14:10Goldman Sachs právě aktualizovala svůj seznam globálních akciových investičních tipů. Jeden z nich má 67pct potenciál
12:34Slok letos nečeká pokles sazeb, Damodaran vidí květen jako klíčový měsíc pro celý rok
11:58Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00
11:36Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů  
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
BioNTech SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
Lucid Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Palantir Technologies Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Simon Property Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Tyson Foods Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)