Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Austrálie vytáhla do boje proti korporátním daňovým únikům. Exemplárním terčem Google

Austrálie vytáhla do boje proti korporátním daňovým únikům. Exemplárním terčem Google

22.11.2012 17:57
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Austrálie zveřejnila návrh změn daňového zákona, které mají být namířeny proti snahám velkých společností přečerpávat zisky do zemí s nižšími daněmi typu Irska či Nizozemí. Zpřísnění daňové legislativy má postihnout hlavně korporace nabízející své produkty či služby na internetu, který pro chytré účetnictví poskytuje mimořádný prostor.

Země se snaží prosadit princip, podle něhož se daně mají platit v zemi, kde jsou služby a výrobky nabízeny. Jako exemplární příklad si úředníci australského ministerstva financí vzali na mušku internetový gigant Google, kterého živí hlavně reklamní prostor nabízený jiným firmám.

„Zatímco australské společnosti dennodenně vyjednávají s Google Australia, v kontraktech je vždy titěrným písem dole uvedeno, že si služby kupují od irské pobočky Googlu,“ prohlásil náměstek australského ministra financí David Bradbury v projevu k účetní komoře v Sydney. I když se tak veškerá aktivita spojená s vypořádáním obchodu odehraje v Austrálii, kde je korporátní daňová sazba 30 %, zisk z operace skončí na druhém konci světa, kde podléhá pouze 12,5% zdanění.

Australská divize Googlu se k Bradburyho názorům odmítla konkrétně vyjádřit. Tvrdí ale, že dodržuje všechny platné australské daňové zákony. „Díky tomu, že pomáháme tisícům firem růst online, že poskytujeme milionům Australanů bezplatné služby a také v zemi zaměstnáváme 650 lidí, výrazně přispíváme k růstu australské ekonomiky,“ uvádí se v prohlášení Google Australia.

Podle Bradburyho Google nejenže přečerpává zisky do Irska, ale pak je dál jako licenční poplatky prohání přes nizozemskou pobočku, která je následně pumpuje do holdingové společnosti se sídlem na Bermudách, kde neexistuje daň z příjmu právnických osob. Peníze potom skončí v daňovém ráji natrvalo.

Google rozhodně není sám. Zvláštní vyšetřovací komise amerického Kongresu nedávno spočítala, že softwarový gigant Microsoft s pomocí přesunů peněz na pobočky v Portoriku, Irsku, Singapuru a na Bermudách v posledních třech letech na odvodech státu ušetřil nejméně 6,5 mld. USD. Výrobce počítačové techniky Hewlett-Packard drží mimo Spojené státy 29,1 mld. USD nezdaněného zisku.

Internetový obchod Amazon, jehož evropská centrála je v Lucembursku, další oblíbená destinace celosvětově působících subjektů, vloni v Evropě zaúčtoval 9,1 mld. EUR tržeb, z nichž mu zbylo pouhopouhých 20 mil. EUR čistého zisku. Na daních zaplatil 8 mil. EUR.

Velká Británie a Německo nedávno vyzvaly skupinu zemí G-20 ke společnému a soustředěnému tlaku na velké korporace, který je má donutit platit na daních jejich „spravedlivý podíl“. Zatímco na britských ostrovech jsou americké korporace obviňovány z nemorálnosti (porušení zákona se jim podařit nedokázalo), Francie jejich konání hodnotí jako protiprávní jednání. Francouzský daňový úřad zaslal Amazonu upomínku s žádostí o zaplacení 252 mil. USD. Společnost se o pokutu a údajně nezaplacené odvody hodlá soudit. Po Googlu prý Francie chce 1,7 mld. USD.

Společnosti připouští, že v některých zemích platí nízké daně. Jedním dechem ale dodávají, že největší přidaná hodnota pochází z myšlenek vzniklých v Silicon Valley, kde programátoři pracují na sofistikovaných algoritmech vyvážených s pomocí internetu do celého světa. Takže je prý jen fér, že největší daně platí ve Spojených státech. To je pravda v případě Googlu, který americkému ministerstvu financí loni odvedl 2,3 mld. USD z celosvětové daňové zátěže 2,6 mld. USD.

Kritici však tvrdí, že když má tak velká část ziskových aktivit Googlu původ ve Spojených státech, měla by tam společnost převádět veškeré tržby a danit je poctivě 35% korporátní sazbou. Do toho se americkým gigantům příliš nechce. Google prý v daňových rájích nashromáždil 24,8 mld. USD, které by musel v případě převodu do Spojených států doložit bernímu úřadu. Podle amerického sdružení Citizens for Tax Justice (občané pro daňovou spravedlnost) takto americké korporace na Bermudách, Panenských ostrovech a dalších lokacích mají uloženo 1,5 bilionu USD. Ty se zde hromadí od roku 2004, kdy byla ve Spojených státech naposledy vyhlášena daňová amnestie pro korporátní sektor.

(Zdroje: Reuters, NYT, FT, Bloomberg)


Váš názor
  •  
    23.11.2012 15:36

    Tak si představuju Kalouska jak čte tento článek. Pochopit tento propletenec musí být nad jeho síly, tak radši zvýšit DPH. Tomu z toho musí jít hlava kolem, na to nestačí ani vysoká chemická
    Homo
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data