Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Který kapitalismus je lepší - ten tvrdý americký, nebo plyšový severský?

Který kapitalismus je lepší - ten tvrdý americký, nebo plyšový severský?

23.11.2012 14:46
Autor: Redakce, Patria.cz

Globální finanční krize a následný ekonomický útlum vyvolaly diskuse o tom, jaký typ kapitalismu je „nejlepší“. To znamená, jaký nejvíce podporuje růst, nebo zvyšuje bohatství a blahobyt společnosti. Před volbami v USA se tomuto tématu věnovali i Mitt Romney a Barack Obama, když první podporoval tradiční konkurenci a riskování a druhý posun směrem k severské demokracii s větší mírou přerozdělení. Oba systémy přitom v minulých 60 letech vytvořily prosperující společnosti s podobnými tempy růstu. Stále však u nich nalezneme významné rozdíly:

Spojené státy jsou bohatší než Dánsko, Finsko a Švédsko, jsou také vnímány jako inovativnější ekonomika. Stály v čele významných technologických posunů, což je důsledkem jejich podnikatelského prostředí a obecně delší pracovní doby, kratších dovolených a menší averze k riziku. Severské systémy mají pevnější sociální sítě a stát blahobytu. Jejich úspěch ukazuje, že je možné dosáhnout prosperity bez toho, aby se vzdaly sociální podpory a relativně egalitářské struktury společnosti. Navíc mohou i přes relativně nižší průměrné příjmy dosahovat vyššího blahobytu. Pokud tomu tak ale je, proč všichni nevytvoří podobný severský systém? Nebo obecněji: Můžeme mít v současném propojeném světě všichni stejný typ kapitalismu a zejména kombinaci jeho dynamické formy s egalitářstvím a významným sociálním prvkem?

Náš poslední výzkum ukazuje, že ve vzájemně propojeném světě jsou navzájem propojena i rozhodnutí jednotlivých zemí týkající se ekonomicko-sociálního systému. To je dáno vzájemným obchodem a produktovou specializací, které vyžadují určité institucionální nastavení. Ve světové ekonomice pak může být dosaženo asymetrické rovnováhy. Některé země si totiž vyberou „liberální“ směr, který jim zajišťuje jejich komparativní výhodu. Jiné zase preferují více koordinace a podpory. To jim pak umožní jinou specializaci. Mezinárodní vazby navíc fungují i na technologické úrovni.

Technologicky nejpokročilejší země tak posouvají hranice v této oblasti i u jiných zemí, které čerpají z jejich inovací. Technologický pokrok přitom vyžaduje takový motivační systém, který ve společnosti zvyšuje nerovnost a chudobu (slabší sociální sítě). Země, které se zaměřují na tento pokrok, tak obvykle volí liberálnější systém s vysoce konkurenčním kapitalismem, slabou sociální sítí a velkými příjmovými nerovnostmi. Země, které jsou příjemci technologií, pak jdou cestou „plyšového“ kapitalismu, který je nejlepší reakcí na pokrok jiných zemí a který jim zajišťuje větší blahobyt.

Jak bylo naznačeno, v dlouhém období dosahují oba typy kapitalismu stejného tempa růstu. Plyšový kapitalismus sice nevede k tak velkému celkovému bohatství, může ale zajišťovat vyšší blahobyt. Intuitivně bychom se tak mohli domnívat, že pro všechny země by bylo nejlepší přijmout severský systém. Všichni tak ale učinit nemohou. Například pro Spojené státy není možné, aby přešly z velmi konkurenčního prostředí na plyšový kapitalismus. A kdyby tak učinily, snížilo by to růst v celé globální ekonomice, protože by již neexistovaly pozitivní technologické externality, které jí Spojené státy poskytují. Ve vzájemně propojeném světě je dokonce možné, že tvrdý americký kapitalismus umožňuje jiným zemím budovat kapitalismus plyšový.

(Zdroj: Choosing your own capitalism in a globalised world?, Daron Acemoglu, James A Robinson, Thierry Verdier, VOX)


Váš názor
  • Pěkný :)
    23.11.2012 23:55

    ..a zajímavý článek. Každopádně je vždy problém, když se na nějaký "problém" díváme bez souvislostí a přesahů a v dnešní ekonomii je to bohužel už skoro pravidlo. Ekonomie je pupeční šňůrou spojena s právem a v tomto se ty dvě zmiňované cesty zásadně liší. Ta tzv. "severská" je založená na vynuceném pošlapávání soukromého práva a vlastnických práv obesně a pokud není vyšší míra zdanění založena /aspoň do značné míry/ na dobrovolnosti, tak to nelze nijak ospravedlnit... A už vůbec ne těmi pověstnými "výzkumy" veřejného mínění, kde to nadpoloviční většina residentůů schvaluje...
    First Knight
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data