Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Indonésie donutila Čínu postavit u sebe hliníkárnu. Nechce jen vyvážet bauxit

Indonésie donutila Čínu postavit u sebe hliníkárnu. Nechce jen vyvážet bauxit

04.12.2012 12:38
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Aluminium Corporation of China (Chalco), největší čínský producent hliníku, se pokouší diverzifikovat dodavatele vstupních surovin a budovat zpracovatelské kapacity v zahraničí, zejména v Indonésii. Místní vláda omezila export bauxitu, z něhož se hliník vyrábí, ve snaze získat ze svého přírodního bohatství větší přidanou hodnotu.

V první fázi hodlá Chalco v Indonésii postavit hliníkárnu o kapacitě 1 milionu metrických tun oxidu hlinitého ročně. Koncern zatím zadal studii proveditelnosti; otevření nové továrny se plánuje nejdřív na rok 2014. Náklady dosud vyčísleny nebyly. Investici do zpracovatelských kapacit v Indonésii plánuje i Bosai Minerals Group, další čínský hráč na trhu s hliníkovou produkcí.

Indonéská vláda uvalila v květnu zákaz na vývoz vybraných druhů rudy, s výjimkou držitelů těžařských koncesí, kteří mají v plánu postavit v zemi zpracovatelské závody. Dodávky těchto těžařů podléhají 20% vývoznímu clu. Loni Čína z Indonésie dovezla 80 % celkového importu bauxitu.

Chalco v srpnu podepsalo smlouvu s místní společností PT Indonusa Dwitama o vytvoření společného podniku na rozvoj největšího indonéského ložiska bauxitu. Číňané hodlají těžařské aktivity rozšířit také do Laosu.

„Současné zásoby bauxitu v zahraničí, které jsou pod kontrolou čínských společností, zdaleka nedostačují k uspokojení poptávky,“ tvrdí Yang Yonbo z organizace sdružující producenty neželezných kovů. Nedostatek bauxitu podle něj bude překážet rozvoji hliníkárenského odvětví.

Čínský import bauxitu z Indonésie v říjnu meziročně propadl o 55 % na 1,05 mil. tun, přičemž dovoz z jiných destinací nezvládl chybějící množství kompenzovat. Celkové dovozy bauxitu do Číny klesly o 30 % na 2,14 mil. tun. Bauxit se nejdříve zpracuje na oxid hlinitý, z něhož je poté elektrolyticky vyráběn hliník. K tomu je zapotřebí velké množství elektrické energie.

Čínští producenti s investicemi v Indonésii váhají, jelikož krom zpracovatelských závodů bude třeba postavit elektrárny a zmodernizovat přístavy. Navíc přetrvává regulatorní nejistota. Indonéský nejvyšší soud v listopadu zrušil část důlní legislativy, včetně článku o zákazu vývozu bauxitu. Rozsudek zatím nenabyl platnosti.

Bosai Minerals, soukromá vertikálně integrovaná skupina, by v zemi mohla investovat 1 mld. USD do nových závodů, elektráren a přístavních terminálů. Čínské skupině patří několik bauxitových dolů v Ghaně a v Kooperativní republice Guyana, z nichž hodlá ročně dovážet 3,5-4 mil. tun rudy. To je dost na uspokojení vlastních potřeb i na prodej části bauxitu jiným čínským zpracovatelům. Do tří let chce Bosai navýšit ročně zpracované množství o víc než 200 % na 3 mil. tun oxidu hlinitého.

Výroba hliníku v Číně, největším producentovi a spotřebiteli aluminia na světě, v srpnu vyšplhala na rekordních 1,75 mil. tun. Mezi lednem a říjnem vzrostla meziročně o 11 % na 16,5 mil. tun. Poptávka za prvních devět měsíců roku vzrostla o 5,8 % na 14,4 mil. tun.

(Zdroje: Bloomberg, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data