Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Studie ministerstva doporučila export zemního plynu z USA. Na povolení čeká 15 projektů

Studie ministerstva doporučila export zemního plynu z USA. Na povolení čeká 15 projektů

06.12.2012 16:46
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Vývoz zemního plynu ze Spojených států by sice vedl k růstu domácích cen, avšak celkově by pro americkou ekonomiku byl přínosný, uvádí se ve studii, kterou si pro účely posouzení dopadu budování exportních kapacit dalo vypracovat americké ministerstvo energetiky.

Zpráva, jejímž autorem je konzultantská společnost NERA Economic Consulting, by pro administrativu prezidenta Baracka Obamy mohla být důležitým vodítkem při rozhodování o tom, jestli povolí stavbu řady terminálů na vývoz zkapalněného plynu (LNG). Export plynu z břidlic i konvenčních ložisek, jehož ceny jsou ve Spojených státech zhruba čtyřikrát nižší než tarify Gazpromu v Evropě, by mohl změnit energetickou mapu světa.

Američtí těžaři mají podány přihlášky ke stavbě nejméně 15 terminálů o celkové kapacitě 26,5 mld. kubických stop denně, což je zhruba třetina současné americké těžby. Chtějí tak zužitkovat výsledky břidlicové revoluce, konkrétné nové techniky těžby plynu z dříve těžko dostupných horninových formací, díky nimž se Spojené státy v posledních letech staly v zásobování plynem zcela soběstačné.

Podle poslední prognózy energetického informačního úřadu (EIA) by celoroční domácí produkce zemního plynu v USA do roku 2035 měla dosáhnout 889 mld. m3, což je o 12 % víc, než EIA předpovídal o rok dříve. Do roku 2040 se těžba plynu má zvýšit na 940 mld. m3. Letos na podzim se denní těžba plynu pohybuje kolem rekordní úrovně 73 mld. krychlových stop denně, což v přepočtu představuje 753 mld. m3 ročně. Rusko za prvních 11 měsíců roku vytěžilo 598 mld. m3 plynu. Produkce Gazpromu v tomto období meziročně klesla o 6,2 % na 480 mld. m3.

EIA odhaduje, že vývoz LNG ze Spojených států v roce 2027 dosáhne zhruba 45 mld. m3 ročně, což je dvojnásobné číslo proti loňské předpovědi.

Společnost Cheniere Energy již začala budovat terminál za 6 mld. USD v Sabine Pass ve státě Louisiana, poblíž Golden Pass. Cheniere, která získala povolení k exportu LNG do celého světa, začne od roku 2016 plynem zásobovat Velkou Británii, Jižní Koreu, Indii a Španělsko. O projekt Cheniere mají velký zájem asijští investoři. Pětinu akcií společnosti nakoupil singapurský státní fond Temasek spolu se singapursko-hongkongským fondem RRJ. Investovat do Cheniere plánuje i čínský státní fond China Investment Corporation.

Ne všem ve Spojených státech se ale exportní plány těžařů zamlouvají. Domácnosti a průmysloví spotřebitelé se obávají růstu cen plynu, které v posledních čtyřech letech klesly o téměř 50 %. Zprávu NERA ihned po zveřejnění kritizovala společnost Dow Chemical, pro niž plyn představuje jeden z nejdůležitějších energetických vstupů. Chemický gigant varoval, že export plynu ve velkém poškodí americké výrobce, kteří levnou energii využívají jako konkurenční výhodu v souboji se zahraničními rivaly. Proti vývozu LNG se staví i environmentalisté, podle nichž zvýšená těžební aktivita poškodí životní prostředí.

Podle studie NERA v případě posílení exportní kapacity skutečně dojde k růstu nákladů na topení, vaření a elektřinu a určitá průmyslová odvětví následky pocítí. Rozsah zdražení autoři zprávy odhadli na 25 % v horizontu pěti let. Na druhou stranu vývoz pomůže zmírnit deficit obchodní bilance Spojených států o 10 až 30 mld. USD a celkově přispěje k růstu příjmů amerických domácností. Navíc i po zdražení budou ceny plynu stále pod úrovní z roku 2008.

Celkově tedy podle NERA klady převáží nad zápory a americká ekonomika na nových terminálech vydělá, přičemž čím větší vyvážené objemy, tím lépe. Podle těžařských společností terminály přispějí k hospodářskému růstu a vytvoří miliony nových pracovních míst v inženýrských oborech, výrobě, stavebnictví a energetice.

(Zdroje: NYT, CNBC, Platts)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků
9:20Skupině mmcité v roce 2023 vzrostl provozní zisk EBITDA o 145 procent. Představenstvo plánuje vyplatit první dividendy
9:02Rozbřesk: Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y