Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Klaus: Zrůdnost Euroval nepodepíšu. Rozšiřuje se víra, že politika může diktovat ekonomice

Klaus: Zrůdnost Euroval nepodepíšu. Rozšiřuje se víra, že politika může diktovat ekonomice

07.12.2012 11:10, aktualizováno: 7.12. 12:37
Autor: ČTK

Aktualizováno

Prezident Václav Klaus nepodepíše doplněk lisabonské smlouvy, který se týká nového záchranného fondu eurozóny, Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). „Tyto valy považuji za zrůdnou, nesmyslnou, absurdní věc a já je podepisovat rozhodně nebudu," uvedl dnes Klaus. Na samotnou činnost fondu, který už od podzimu funguje, to ale nemá bezprostřední vliv.

Podle premiéra Petra Nečase (ODS) je prezidentův krok zbytečný a zkomplikuje situaci partnerů v eurozóně. "Já považuji ten krok pana prezidenta za zbytečný," řekl novinářům v Poslanecké sněmovně Nečas. Doplněk lisabonské smlouvy se podle něj nijak nedotýká České republiky, ani ji k ničemu nezavazuje. "Pouze tím komplikujeme situaci našim partnerům v eurozóně," dodal premiér. Mluvčí EK O'Connor nepovažuje dokončení ratifikace v ČR za nutné. "ESM vstoupil v účinnost a je plně akceschopný," uvedla EK.

Klause vyzval k podpisu ve čtvrtek Senát. ČR je poslední zemí EU, která ratifikaci nedokončila. "Prezident republiky má povinnost ratifikovat mezinárodní smlouvu bez zbytečného odkladu poté, kdy obě komory Parlamentu České republiky vysloví souhlas s ratifikací, jak konstatoval Ústavní soud," uvedl již dříve předseda senátního evropského výboru Miroslav Krejča (dříve ČSSD).

Fond má za daných podmínek pomoci zemi platící eurem překlenout problémy s financováním, které by mohly ohrozit stabilitu eurozóny. Zemím eurozóny, které se ocitnou v problémech, bude fond moci půjčit až 500 miliard eur. Splátky půjček z ESM budou mít přednost před splátkami soukromým věřitelům. Česku před zavedením eura nevzniknou kvůli souhlasu s fondem žádné finanční závazky. Nový mechanismus má nahradit současný záchranný fond eurozóny (EFSF).

Prezident Klaus také okomentoval současnou hospodářskou situaci. Ta podle něj nemá žádné rychlé řešení a jakékoliv návrhy na zlepšení budou procesem, který si vyžádá několik let. Navíc musí vznikat jako politický proces, nikoliv jako výsledek práce nějakých expertních skupin, uvedl prezident na setkání týdeníku Euro s manažery.

"Nenechme se oklamat návrhy rychlých, snadných, radikálních řešení a neskočme na lep jejich věrozvěstům. Smiřme se s tím, že i při eventuální politické shodě, bude následná implementace řešení a počátek jejich působení si vyžádá nemalý čas, a že tedy dnešní problémy budou přetrvávat řadu let," uvedl Klaus. Navíc návrhy potřebných opatření nemohou podle prezidenta vzniknout jako projekt vyvolených. "Nemůže to být výstup NERV nebo dokument nositelů Nobelovy ceny. Návrh těchto opatření musí v demokratickém systému vznikat jako politický proces," dodal.

Základní charakteristika ekonomické situace v ČR i v Evropě se podle prezidenta za uplynulý rok nezměnila. "Jestli se změnily, tak k horšímu. Ty nepříznivé tendence pokračují a zejména se to zhoršilo v myšlení lidí," uvedl Klaus.

Klaus ve svém vystoupení také upozornil, že v ČR i EU vedle krize ekonomické trvá i krize politická a krize lidských perspektiv, vyhlídek a nadějí. "Omezit to na dluhovou krizi některých států nebo konceptu společné evropské měny je nechápáním hloubky a šíře dnešního evropského problému," uvedl prezident.

Navíc představitelé EU podle něj stále žijí v zajetí iluzí, když nechtějí připustit, že krize existuje. "Připomíná mi to, co jsme v naší zemi zažívali tolik desetiletí v minulosti a i používaná rétorika je podobná," dodal. Klaus také připomněl, že se nyní opět rozšiřuje víra, téměř komunistická, že ekonomické zákony nefungují a že politika může diktovat ekonomice.


Váš názor
  •  
    07.12.2012 16:07

    ,,ma pravdu jako vzdy,,.....to ani jinak nejde....sosedovi vykradli dum,nahlasil skodu pro pojistovnu ....bohuzel zlodeje chytli a skoda byla polovicni....dostal podminku 3 roky za pokus o pojistny podvod....holt nekoho odsoudi a nekoho udelaji prezidentem....jeste,ze ty bozi mlyny melou....
    Vata
  • Nejen ekonomice
    07.12.2012 13:45

    politika už chce diktovat i fyzice.
    Hans
  • no a co dál
    07.12.2012 13:36

    Schroeder -> GAZPROM ....Klaus -> ROSATOM nebo LUKOIL ?
    db
  •  
    07.12.2012 12:06

    Taky si myslím, že je to zrůda... Ale ESM na mysli nemám.
    Vykuk
    •  
      07.12.2012 12:39

      ...já si tedy myslím, že jsi idiot.
      keris
      •  
        07.12.2012 13:31

        Jsem dost na vážkách, zda je větší zrůdnost ten ESM, nebo to, že prezident vědomě a dlouhodobě nerespektuje ústavu a tím dává příklad politikům a potažmo všem. No řekněme, že ESM nás možná bude stát stovky miliard. A to patrně bez ohledu na chybějící Klausův podpis. Všeobecné nerespektování zákonů nás už stálo řádově stejně.
        ..
Aktuální komentáře
02.05.2024
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.