Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řezáč (Pegas) pro Patria.cz: Egypt nám otevírá cestu na perspektivní trhy. Odchod KC je příležitostí k posílení pozice v Evropě

Řezáč (Pegas) pro Patria.cz: Egypt nám otevírá cestu na perspektivní trhy. Odchod KC je příležitostí k posílení pozice v Evropě

11.12.2012 18:08

Čtvrtletní výsledky ovlivňuje vysoká volatilita vstupních materiálů a jejich nárůst dolehne na celoroční provozní výsledek společnosti, který by měl dosáhnout jen spodní hranice dříve stanoveného rozmezí, potvrdil generální ředitel Pegas Nonwovens František Řezáč v rozhovoru pro Patria.cz. Pozitiva do budoucna pak spatřuje v chystaném spuštění nové výrobní linky v Egyptě, které firmě otevírá prostor pro objevování nových perspektivních trhů. Oznámení o odchodu odběratele Kimberly-Clark z většiny západo- a středoevropského regionu neznamená dle Řezáče ohrožení prodejů na rok 2013 a v konečném důsledku může naopak znamenat příležitost pro posílení postavení Pegasu v Evropě. 

Patria.cz: Společnost Pegas Nonwovens představila za třetí čtvrtletí letošního roku veskrze pozitivní výsledky hospodaření a spolu s nimi potvrdila celoroční výhled růstu provozní ziskovosti na spodní hranici dříve uváděného rozmezí 5-15 %. Jaké jsou důvody této zdrženlivosti?

Výsledky za třetí čtvrtletí byly opravdu poměrně dobré. Je třeba ale přiznat, že kromě přínosu nové výrobní linky se na dosaženém ukazateli EBITDA podílel i pokles cen našich hlavních vstupních materiálů a s tím spojený pozitivní efekt ze zpoždění v mechanismu přenesení těchto cen na zákazníky. Od srpna však došlo k opětovnému významnému nárůstu cen polymerů, což bude mít negativní vliv na výsledky posledního čtvrtletí roku. Celoroční dopad plynoucí z mechanismu přenesení cen pak bude taktéž nepříznivý a tento fakt přispěl k tomu, že provozní výsledek hospodaření by v tomto roce měl být na spodní hranici zveřejněného rozpětí.

Patria.cz: Váš zákazník Kimberly-Clark v říjnu oznámil, že po 20 letech ukončuje prodej dětských plenek Huggies na většině trhů západní a střední Evropy. Očekává se, že svůj podíl na trhu plenek tak (za předpokladu nezměněné velikosti trhu s plenami v Evropě) navýší značka Pampers skupiny P&G, jejímž je Pegas také dodavatelem. Důležité pro Pegas je, že výroba ve východočeské Jaroměři by měla běžet nadále. Jak očekáváte, že se výpadek dodávek pro Kimberly-Clark versus navýšení podílu P&G promítne do hospodaření Pegasu?

V tuto chvíli ještě nelze říci, jakým způsobem se přerozdělí trh jednorázových hygienických produktů, který opouští společnost Kimberly-Clark. Správně jste zmínila, že pro nás je důležité, že výrobní závod v Jaroměři zůstává, jelikož v tomto závodě realizujeme významnou část dodávek pro KC a i díky vzdálenosti jsme pro tento závod velmi konkurenceschopní. Když k tomu připočtete pravděpodobnost, že výrobní kapacity, které postupně nahradí závody KC v Evropě, mohou vznikat z hlediska nákladů spíše v „levnějších“ zemích střední a východní Evropy, a které by tím pádem byly PEGASu blíž, pak v konečném důsledku oznámení KC představuje pro nás i určitou příležitost, jak posílit naše postavení na evropském trhu netkaných textilií. Pro nejbližší období je však nejdůležitější, že na základě současně známých faktů nepředpokládáme v příštím roce snížení objemu výroby ani prodeje a vše nasvědčuje tomu, že stejně jako v předchozích letech by naše výrobní kapacity měly být vyprodány. Obecně lze říci, že případná změna podílů jednotlivým zákazníků na našich celkových tržbách výsledky hospodaření významně neovlivní.

Patria.cz: Jaký podíl Vaší produkce aktuálně putuje výrobcům dětských plen a jakou část z toho odebírá P&G?

Z celkového evropského trhu jednorázových hygienických produktů připadá zhruba 70 % na dětské pleny, 20 % na dámskou hygienu a zbylých 10 % na inkontinenční produkty pro dospělé. Přesné rozdělení naší produkce na tyto kategorie nezveřejňujeme, nicméně naše podíly se od těchto čísel významně neodchylují. Podíly jednotlivých zákazníků na naší celkové produkci neuvádíme.

Patria.cz: Můžete potvrdit, že společnost vyprodala celou produkční kapacitu na rok 2013? Můžete již okomentovat produkci na rok 2014?

Jak jsem již uvedl, věříme, že výrobní kapacita společnosti bude v příštím roce plně vyprodána. Co se týče roku 2014, tak na uvedení přesnějších čísel je ještě brzy, v tomto případě musíme počkat na podzim příštího roku, kdy se budou sjednávat kontrakty na další období. V posledních letech se nám vždy podařilo vyprodat celou výrobní kapacitu a tento stav musí být samozřejmě naším cílem i pro rok 2014.

Patria.cz: Pegas čelí vysoké proměnlivosti cen polymerů jakožto vstupních materiálů. Uvedli jste, že jí budou nepříznivě ovlivněny výsledky v posledním čtvrtletí roku. Můžete říci, na základě čeho očekáváte růst cen těchto vstupů a v jakém rozsahu by se měl projevit do kvartálních výsledků?

Ano, vysoká volatilita cen vstupních materiálů ovlivňující čtvrtletní výsledky nás provází již několik let. Díky automatickému mechanismu přenesení cen polymerů jsme v dlouhodobém období chráněni proti těmto výkyvům, krátkodobému dopadu na jednotlivá čtvrtletí se však nevyhneme. Od srpna došlo k opětovnému výraznému růstu cen polymerů, což vzhledem ke zpoždění v již zmíněném mechanismu ovlivní poslední čtvrtletí roku. Přesnější odhady dopadů z tohoto mechanismu před zveřejněním samotných výsledků nepublikujeme.

Patria.cz: Zahájení provozu nové výrobní linky u Káhiry s výrobní kapacitou 20 tisíc tun ročně je plánováno na třetí čtvrtletí roku 2013. V jaké fázi jsou přípravy před spuštěním, máte již zajištěn odbyt produkce této linky a můžete případně odhalit (alespoň obecněji) zákazníky? Můžete již konkretizovat plány případné instalace dalších linek v Egyptě? Zvažuje firma další lokality pro možnou investici?

Projekt výstavby nového výrobního závodu v Egyptě má pro nás maximální prioritu a s určitou mírou uspokojení mohu konstatovat, že se nám daří naplňovat velmi náročný časový harmonogram instalace a první komerční výrobu opravdu očekáváme v průběhu třetího kvartálu 2013. V současné době se instaluje samotná výrobní technologie a nic nenasvědčuje tomu, že by termín plánovaného zahájení výroby měl být ohrožen. Odběr významné části produkce této linky máme zajištěn prostřednictvím kontraktu s naším současným odběratelem. Ve střednědobém horizontu plánujeme rozšíření závodu v Egyptě o druhou výrobní linku. Nejprve však musíme úspěšně uvést do provozu tu první. Rozhodnutí o dalším rozšíření samozřejmě také závisí na podmínkách na trhu, takže konkretizovat plány instalace dalších linek v Egyptě v tuto chvíli nelze.

Další vhodné potenciální investiční příležitosti dlouhodobě monitorujeme, nyní ale soustředíme naše síly a zdroje plně na dokončení linky v Egyptě.

Patria.cz: Vstup do Egypta je jistě mnoho let plánován. Je ale i odrazem potíží Evropy a hledání poptávky jinde? Jaká je teritoriální struktura vašich prodejů a jaký očekáváte její vývoj do budoucna?

Zhruba 95 % naší produkce v současnosti směřuje do Evropy a Ruska. Je jasné, že výstavbou egyptského závodu se nám otevírá celá řada nových příležitostí na velmi perspektivních trzích severní Afriky, Blízkého východu a Asie. Demografická situace a rostoucí kupní síla v těchto regionech je pro náš business zcela jistě příznivá. Růst trhu v Evropě je limitován, nicméně to neznamená, že bychom zde na expanzi kapacit rezignovali. Stále vidíme prostor k růstu trhu a to zejména ve střední a východní Evropě a Rusku, kde saturace trhu jednorázových dětských plen ještě není na západoevropské úrovni. V západní Evropě dochází ke stárnutí populace, což skýtá příležitosti na trhu inkontinečních hygienických produktů pro dospělé. Chceme tedy nadále růst i v Evropě.

Patria.cz: Akcie Pegasu na pražské burze se vyhýbají většímu kolísání, investory navíc táhne stabilní výplata dividendy. Potěšíte je na jaře celoročními výsledky hospodaření?

V rámci zveřejnění hospodářských výsledků za třetí čtvrtletí jsme informovali, že celoroční ukazatel EBITDA by měl dosáhnout spodní hranice výhledu, který jsme trhu poskytli na počátku roku. Každý investor si jistě sám nejlépe posoudí, zdali jej tyto výsledky potěší či nikoliv.

Patria.cz: Přijde Pegas s nějakým revolučním, inovativním produktem, který by byl výraznou živou vodou pro tržby a budoucí úspěch?

Každoročně investujeme do projektů výzkumu a vývoje významné finanční prostředky. Máme celou řadu R&D projektů, které se zabývají vývojem inovativních produktů. Trh netkaných textilií již několik let směřuje k měkčím, objemnějším a váhově lehčím materiálům. Jsme přesvědčeni, že naše projekty tyto oblasti pokrývají a že jsme schopni našim zákazníkům nabídnout kvalitní a konkurenceschopné výrobky.

Patria.cz: Jedním z vašich nejvýznamnějších akcionářů jsou i fondy Franklin Templeton, jejichž výkonným předsedou představenstva je investor Mark Mobius. Jedná se stále o největšího akcionáře? Jaký podíl ve firmě v současnosti drží? Podílejí se tyto fondy aktivně na strategickém řízení Pegas Nonwovens?

Největším současným akcionářem PEGASu jsou investiční fondy spravované společností Wood & Company, které dohromady drží 15% podíl. Druhým největším akcionářem jsou fondy Franklin Templeton se zhruba 10% podílem. Řízení firmy je plně v rukou představenstva a managementu společnosti, přičemž oba hlavní akcionáři mají v představenstvu společnosti PEGAS NONWOVENS SA své personální zastoupení.


Váš názor
  • Lidičky kúpujté Pegás....
    11.12.2012 19:26

    Tak si to hernajs někdo konečně kupte, já mám totiž od růstu akcie ke konci roku odvislou odměnu....
    Ulrich
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data