BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  12.12.2012 09:38:44

Politici si na konec roku nechali k jednání pěkně těžká témata - Fed, cliff, bankovní unie

Poslední letošní zasedání Fedu
Celý svět dnes čeká na prohlášení americké centrální banky (Fed) o nových krocích v americké monetární politice. Na konci roku končí operace Twist a je otázkou, zda přijde další stimul do ekonomiky. Odborníci očekávají, že Fed oznámí začátek nových nákupů státních dluhopisů v hodnotě 45 miliard dolarů měsíčně a bude tak chtít podpořit růst americké ekonomiky.
Fed by se tak zavázal k velkým stimulům do ekonomiky, protože momentálně již nakupuje hypotéční dluhopisy v hodnotě 40 miliard dolarů měsíčně. Avšak ani politici s tímto nemají problém a očekávají od toho hlavně posílení pracovního trhu, který sice dosáhl zlepšení v listopadu o 0,2 procenta, ale podle analytiků je tento údaj zkreslený odchodem mnoha lidí do důchodu.
Zprávy z Fedu by měly přijít až v 18:30 a ve 20:15 vystoupí šéf Fedu Ben Bernanke.

Fiskální útes
Včera večer spolu jednali lídři demokratů a republikánů. Obama ustoupil na svých požadavcích a ponížil částku, kterou by měly Spojené státy vybrat na daních během příštích 10 let, a to z 1,6 biliónu na 1,4 biliónu dolarů. Na tuto nabídku reagoval šéf republikánů Boehner s prohlášením, že jestliže Obama dokáže poskytnout více detailů o ponížení výdajové stránky, tak se mohou dohodnout. Boj o nový rozpočet se tak nejspíše blíží k nalezení konsensu.
„Stále čekáme na Bílý dům, až se konkrétně vyjádří k výdajům, které chce seškrtat," řekl dnes Boehner.
Obama i Boehner se shodli na snížení deficitu o 4 bilióny dolarů během příštích 10 let, ale rozcházejí se v tom, jak toho dosáhnout. Oba si uvědomují, že případný neúspěch v jednáních může přivést USA zpět do recese.

Bankovní unie
Jednání o bankovní unii, která budou probíhat zítra a v pátek na Evropském summitu, nemusí mít až tak hladký průběh. Unie počítá s výhradami Německa, ale problémy s posílením ECB začala mít i Británie. Velká Británie bude chtít získat záruky pro své banky a omezit tak případné posílení pravomocí ECB. Britský ministerský předseda David Cameron se dostal pod velký tlak ze strany opozice i většiny národa. Je kritizován za ústupnou politiku Evropské unii, a proto lze od Británie očekávat silné vystoupení s nemalými požadavky.
Ministři financí všech 27 států se dnes sejdou, aby předjednali toto téma na své schůzi a vyšlapali tak cestu hlavám států před summitem.

Eurodolar včera posiloval hlavně díky pozitivním zprávám z Německa (index ZEW) a vrátil se tak k hladině 1,3000, u které momentálně osciluje. Dnes se čeká, že by trh mohl krátkodobě ukázat, kam se chce vydat. Eurodolar dotváří na 4hodinovém grafu medvědí formaci hlava-ramena. Nicméně může se stát, že po klidné asijské seanci vyrazí zpět k 1,3125.

 



Autor: Michal Kraus
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688