Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
“Budoucnost už není, co bývala” *

“Budoucnost už není, co bývala” *

12.12.2012 17:08

Nassim Nicholas Taleb byl chlapec, který vyrůstal v privilegované rodině v Libanonu šedesátých let dvacátého století. V té době byl Libanon rájem na zemi. Velmi kosmopolitní a extrémně bohatý, přední obchodní a kulturní křižovatka, otevřená jak západnímu tak východnímu světu. Životní styl v Libanonu byl elegantní, ekonomika prosperující, klima teplé a příjemné. Tento region, historicky známý jako libanonská Sýrie nebo Levant, byl od dávných časů domovem vice než tuctu různých etnických a náboženských skupin a sekt. Kromě ortodoxních křesťanů a muslimů zde žili také arménští křesťané, řecko-syrští křesťané, byzantští katolíci, drůzové a židé.

Tolerance byla přirozeným stavem a obchod vzkvétal. Křesťané a muslimové byli schopni spolu žít v míru a harmonii bez jakéhokoliv vojenského konfliktu po více než tisíc let. V roce 1975 tento ráj na zemi zmizel přes noc. Mezi muslimy a křesťany vypukla brutální občanská válka, která trvala skoro 17 let a permanentně změnila celou zemi. Válka měla za výsledek exodus většiny křesťanských vzdělanců a vůdců obchodní komunity, kteří dnes žijí v trvalém exilu. Ekonomická prosperita Libanonu je nyní již jen vzdálenou vzpomínkou. Přesto, když Nassim Taleb vyrůstal, lidé kolem něj byli přesvědčeni, že občanská válka skončí “za pár dnů”. Ve své knize “Černá labuť” (2007, New York) Taleb tvrdí, že libanonská válka je typickým příkladem události, kterou nazývá “Černou labutí”.

Talebova Černá labuť je událost, která má tři následující atributy: za prvé, nachází se za hranicí běžných očekávání, to znamená, že si ji nemůžeme vyvodit z ničeho, o čem jsme se poučili v minulosti. Za druhé, je to událost, která má mimořádný dopad. Za třetí, přestože se jedná o událost jak extrémní, tak nepředvídatelnou, je již naší přirozeností, že se ji snažíme vysvětlit a vytvořit dojem, že jsme ji předpovědět mohli. Ve zkratce, Černé labutě jsou události, které jsou vzácné, vysoce významné a retrospektivně (ale ne předem) předvídatelné. Události jako vypuknutí první světové války, náhlý kolaps sovětského bloku, vliv růstu islámského fundamentalismu, masové rozšíření internetu, jsou všechny takovými událostmi.


Co je ovšem ještě důležitější než existence Černých labutí, říká Taleb, je fakt, že se všichni chováme, jako by vůbec neexistovaly. Naše neschopnost předpovědět extrémní události v podstatě znamená neschopnost předpovídat budoucnost obecně. Jak řekl slavný americký baseballový hráč a trenér Yogi Berra, “předpovídat je těžké, obzvlášť pokud se jedná o budoucnost”. Přední světoví ekonomové vytvářejí množství komplexních prognostických modelů, ve kterých užívají stále větší množství sofistikovaných matematických metod, ale také řadu značně nerealistických předpokladů. Tyto modely potom důsledně a zuřivě aplikují na skutečný svět, který na jejich předpoklady jen vyplázne jazyk. Renomovaní ekonomové tak dosáhnou odpovídajícně ubohých výsledků. Trávíme mnoho času předpovídáním deficitu platební bilance nebo ceny ropy na dalších 30 let a vůbec si neuvědomujeme, že je nedokážeme předpovědět ani na příští léto. Předpovědi v ekonomické a finanční sféře se liší od reality tak významně, že to už snad ani není k smíchu. V lednu 2004 americké ministerstvo energetiky předpovídalo cenu ropy do roku 2029. Odhadli ji na 27 amerických dolarů za barel. Když se cena za dalších šest měsíců zdvojnásobila, pozměnili odhad na 54 dolarů za barel. Vůbec je ani nenapadlo, že evidentně postrádají nástroje potřebné k tomu, aby tuto práci mohli vůbec dělat. Cena ropy se nyní pohybuje na úrovni 107 dolarů za barel.

Co je ještě překvapivější než magnituda těchto chyb je, že si jich vůbec nejsme vědomi. V létě 1982 ztratily velké americké banky skoro celé své historické kumulativní zisky. Banky půjčovaly zemím střední a jižní Ameriky, které prostě všechny ve stejnou dobu přestaly dluh splácet. O nějakých deset let později se ty stejné velké banky, přestože ujišťovaly své akcionáře a regulátory o tom, jak skvěle teď řídí svá rizika, znovu dostaly do ohromných finančních těžkostí. Stalo se to poté, co trh nemovitostí ve Spojených státech zkolaboval. Záchranný program americké vlády pro spořitelní a úvěrové (tzv. savings & loan) instituce dosáhl v té době závratné částky 88 miliard amerických dolarů, částky naprosto triviální v porovnání s nedávnými státními záchrannými balíky. Již v té době si někteří povšimli zajímavé asymetrie, a to že když “konzervativní” bankéři generují zisky, nechávají si je sami, zatímco když začnou vykazovat ztráty, nechávají je nám. V nedávné době jsme byli svědky další velkolepé krize finančního systému. V této poslední krizi, nebýt masívní státní intervence na obou stranách Atlantiku, Lehman Brothers by byly následovány do bezedné černé díry mnoha dalšími nejslavnějšími jmény mezi globálními finančními institucemi…

Pokračování příště…

*Citace od Yogi Berryho, amerického baseballového hráče a trenéra

Foto: amira_a / Foter / CC BY


Čtěte více:

Věříte na Ježíška a na hypotézu efektivních trhů?
28.11.2012 17:01
Každý, kdo někdy studoval základní ekonomickou teorii, většinou jako s...
Taleb: Naučme se profitovat z chaosu (+video)
29.11.2012 13:50
„Neexistuje nic organického, co by nevyžadovalo určité množství chaosu...
Nedávej si to do rámečku!
05.12.2012 16:17
Jednou z nejznámějších prací Noama Chomského, amerického filosofa, pol...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
    14:30USA - Změna počtu prac. míst
    16:00USA - Index ISM ve službách