BHS (BH Securities a.s.)
Akcie ve světě  |  17.12.2012 12:26:08

Apple - downgrade od Citi posílá titul již pod 500 USD

Poslední dny začínají akcie Apple (AAPL) zaznamenávat zhoršené pohledy analytiků. Naposledy v pátek UBS snížila cílovou cenu ze 780 USD na 700 USD. Společně s informací, že v Číně zahájení prodejů posledního modelu smartphonu iPhone 5 již neproběhlo za davového šílenství, poslalo v pátek titul na jih. Nakonec přišel o 20 USD a uzavřel těsně pod hranicí 510 USD, tj. nejníže od 17.února. Tržní kapitalizace firmy se již navrátila pod 500 mld. USD, resp. na 479,6 mld. USD. Od svého maximálního ocenění ze září se tak snížila již o cca 183 mld. USD.

Ze zmiňované Číny dnes nicméně přišla informace, že i přes méně viditelný zájem, se během 3 dnů prodalo více jak 2 mil. kusů iPhone 5. Dle společnosti se jedná o nejúspěšnější debut iPhonů na čínském trhu, když dřívější data firma nezveřejňovala. Tamní trh je pro Apple přitom po USA druhým největším. Připomenout lze, že při zahájení prodejů v září se za víkend na vybraných trzích prodalo „celosvětově“ celkem přes 5 mil. kusů. Apple již dříve uvedl, že prodej iPhone 5 se v tomto měsíci postupně rozšíří již na 100 zemí.

Dnes však akcie Apple jsou především ovlivněny více negativním pohledem Citigroup, která snížila doporučení pro titul z „buy“ na „neutral“ i cílovou cenu ze 675 USD na 575 USD. Důvodem je snížení odhadů prodejů právě smartphonů iPhone 5. Původně Citi ve 4Q očekávala prodeje 47 mil. kusů, nyní predikuje 45 mil. To je stále vlastně v souladu i s řadou jiných odhadů. Nicméně výrazné snížení predikcí přichází pro první dva kvartály roku následujícího. V 1Q se dle Citi má prodat jen na 20 mil. kusů, resp. v 2Q 30 mil. Dříve Citi očekávala prodeje 26 mil., resp. 38 mil. Zpráva tak dnes již v Asii poslala na jih akcie dodavatelů jako Hon Hai Precision či Foxconn Texchnology.

Analytik Citi Kevin Chang ve svém výhledu zmiňuje, že řada zákazníků je zřejmě ochotna vyměnit jednoruké ovládání „malého“ iPhonu za konkurenční modely s větším displejem.  Predikuje, že i Apple představí ve 3Q nový „větší“ model, což však považuje za opožděnou reakci.

Ohledně doporučení lze zmínit i víkendovou korekci cílové ceny pro akcie Apple od Canaccord Genuity z 800 USD na 750 USD, při potvrzeném doporučení „buy“. Naopak Topeka Capital dnes potvrdila svůj dlouhodobě nejvyšší cíl na trhu pro titul na 1 111 USD.

Akcie Apple dnes v Evropě zamířily po zprávách na jih. Na Wall Street v předoobchodní fázi se vůbec poprvé od poloviny února obchodují zpět pod hladinou 500 USD.

Podíváme-li se na titul z technického hlediska, mračit se začalo postupně již od října. Kurz akcií Apple se začal dostávat pod své cenové průměry. Nejprve 50denní, následně 100denní a především v úvodu listopadu pod svůj 200denní. Následoval v polovině listopadu právě intradenní pokles až k blízkosti hladiny 500 USD, resp. na 505,75 USD. Následně došlo k obratu směrem ke zmiňovanému 200dennímu cenovému průměru nedaleko hranice 600 USD, který se stal poměrně logicky silnou rezistencí. Technicky také došlo k proražení 100denního cenového průměru 50denním, následně v prosinci i 200denního. Podíváme-li se nicméně na dlouhodobý trend, lze dle mého stále na titul hledět pozitivně. Pokles pod hladinu 500 USD, příp. třeba i až na cca 470 USD by se mohl stát zajímavou nákupní příležitostí. Zmiňované úrovně by totiž měly být právě dolní hranicí dlouhodobého růstového kanálu. Pokles v posledních týdnech lze navíc dávat i do souvislostí s tzv. fiskálním útesem a tedy nejistotou ohledně zdanění kapitálových zisků, což přimělo řadu investorů k realizaci tučných zisků.

J. Zendulka

Tyto zprávy pro vás vytváří BH Securities a.s..
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688