Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman: Evropa si pouští žilou, Fed s ničím převratným nepřišel a deficity USA nejsou tak hrozné

Krugman: Evropa si pouští žilou, Fed s ničím převratným nepřišel a deficity USA nejsou tak hrozné

19.12.2012 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Pokud začnete s někým diskutovat o amerických deficitech, rychle uslyšíte, že dosahují bilionu dolarů. To prý znamená, že od své vlády toho Američané chtějí mnohem více, než si mohou zaplatit, a tudíž musí být stát blahobytu osekán. Podívejme se ale na to, jak moc zavádějící takový pohled je.

Spojené státy mají deficit na úrovni jednoho bilionu dolarů, jeho velká část je ale důsledkem utlumené ekonomiky. Rozumné odhady hovoří o tom, že produkční mezera dosahuje asi 900 miliard dolarů ročně. To znamená, že rozpočtové příjmy jsou sníženy a výdaje rostou například kvůli podpoře nezaměstnaných. Podle CBO dosahují tyto automatické stabilizátory výše asi 300 miliard dolarů. K tomu musíme připočítat výdaje, které sice nejsou automatické, ale přesto se pohybují v závislosti na cyklu. To znamená, že oživení by samo o sobě snížilo deficit asi o 400 miliard dolarů.

Musíme si navíc uvědomit, že nulový deficit není hlavním cílem. Tím je spíše stabilizace poměru dluhu k HDP. Ten nyní dosahuje něco nad 70 %, inflace je 2% a růst také 2%. To znamená, že v souladu se stabilizovaným poměrem dluhu k HDP je deficit asi 3 %, tedy 450 miliard dolarů. Pokud dáme vše dohromady, vidíme, že skutečná díra v rozpočtu je mnohem nižší, nebo že tam dokonce není žádná. To neznamená, že by vše bylo v pořádku. Jestliže dojde k oživení, měli bychom se snažit o snížení deficitů, ne o jejich pouhou stabilizaci. Stárnoucí populace a rostoucí náklady na zdravotní péči by vedly k významnému strukturálnímu deficitu. Neříkám proto, že deficity problémem nejsou, nejde ale o jeden bilion dolarů, o kterém tak často slyšíme, píše na svém blogu Paul Krugman. Jeho pozornosti také samozřejmě neunikl posun v politice Fedu:

Z filozofického hlediska došlo u Fedu minulý týden k velkému posunu. Co se týče změny politiky ale nejde o významný posun. Fed slíbil, že nezvedne sazby, pokud výrazně neklesne nezaměstnanost, nebo pokud se inflace nedostane výrazně nad 2% cíl. Jedním z důležitých rysů je přitom to, že nejde o skutečnou inflaci, ale o inflaci očekávanou. To znamená, že Fed by mohl držet sazby dole i v případě, že dojde k jejímu přechodnému růstu způsobenému například pohybem cen komodit. Takové prohlášení má samozřejmě za cíl podpořit ekonomiku přímo prostřednictvím změny v očekávání. Je tedy jasné, že filozoficky se Fed posunul směrem k Evansově kritériu a Woodford/Krugmanově doktríně týkající se nastavení monetární politiky v pasti likvidity.

V jádru věci ale nepřišla žádná významná změna. Bernanke jen slibuje, že neudělá nic hloupého. Zejména vyloučil to, že si začne hrát na ECB a zvýší sazby ještě v době, kdy budou ekonomika a inflace utlumeny. Jen málo lidí se ale domnívalo, že by tak skutečně učinil a podle toho také vypadá reakce trhů. Sazby vzrostly a očekávaná inflace se zvýšila jen mírně. Je mi líto, ale tento posun v politice Fedu sice ukazuje, že se učí, nejde ale o nic klíčového, píše ekonom. Stranou Krugmanova zájmu nezůstává ani náš kontinent:

Evropa mě překvapuje svou politickou odolností – ochotou zadlužených zemí podstupovat nekonečnou bolest, schopností ECB dělat jen minimum nutného, a to na poslední chvíli. Ekonomie utahování se ale ukazuje být přesně tím, co je popsáno v učebnicích. Vývoj tedy následuje keynesiánský scénář a když „zodpovědní“ technokraté přijdou s dalším lékem ve formě úspor, následuje další zklamání z jeho výsledků. Posledním příkladem je Itálie, kde politika Maria Montiho dovedla zemi do deprese. A jaké je řešení? Eurokraté říkají, že je třeba držet současný směr a jednou to zafunguje.

Jak říká Kevin O’Rourke, Evropa se stala kontinentem, kde jsou dobré časy stále jen na dosah. Je to skutečně jako se středověkou medicínou, kdy se pacientovi předepisovalo pouštění žilou. Když se mu pak přitížilo, pustilo se mu žilou ještě víc.

(Zdroj: Blog Paula Krugmana)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data