Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Investoři se jistí proti pádu z útesu. Čekají prudké výkyvy akcií oběma směry

Investoři se jistí proti pádu z útesu. Čekají prudké výkyvy akcií oběma směry

20.12.2012 17:59
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Růst amerických akcií z posledních týdnů naznačuje, že trh věří politické reprezentaci ve Washingtonu a její schopnosti dohodnout se na struktuře státního rozpočtu na příští rok, čímž se Spojené státy vyhnou pádu z fiskálního útesu. Index S&P 500 nedávno zaznamenal nejlepší dvoudenní výkon za poslední měsíc a euro se dostalo na devítiměsíční maximum vůči dolaru, další známka povolování averze vůči riziku.

Někteří investoři se ale podle všeho drží pořekadla "nechval dne před večerem". Obávají se, že záplava špatných zpráv těsně před koncem roku může vánoční rally rázně ukončit. Proti možnému pádu trhů se opatrnější obchodníci zajišťují hlavně s pomocí opčních kontraktů.

„Vzhledem k celkové nejistotě chceme být přítomni v různých sektorech, ale zase nechceme tolik riskovat. Proto omezujeme naše pozice, jelikož nevíme, kde to dopadne a jak moc,“ uvažuje o možných následcích pádu z útesu Michael Matousek z U.S. Global Investors.

Tři roky expanzivní fiskální politiky, dvě války a zpomalující globální ekonomika vehnaly státní kasu do nezáviděníhodné situace, na kterou v lednu zareagují automatické výdajové škrty a zvyšování daní. Celkem hrozí bezprecedentní souběh rozpočtových restrikcí v objemu zhruba 600 miliard dolarů, z toho 100 mld. USD v rámci automatických výdajových škrtů a více než půl bilionu dolarů co do vypršení daňových úlev. Podle Mezinárodního měnového fondu by se taková rozpočtová konsolidace rovnala 4 % HDP země, což by ji řadilo k největším od roku 1940. Senátní rozpočtový výbor v srpnu připustil, že pád z fiskálního útesu by vyústil v hlubokou recesi a připravil zhruba 2 miliony lidí o práci.

Ekonomové odhadují výši újmy v případě naplnění hrozby až na 720 mld. USD, což by smazalo zhruba 4,6 procenta HDP Spojených států. A na místě by byla rovněž otázka, zda by byli investoři ochotni nadále půjčovat zemi, která má za daných okolností veřejný dluh 16 bilionů dolarů a 1,1bilionový deficit rozpočtu.

Republikáni si včera s prezidentem Barackem Obamou přes média vyměnili návrhy pro další jednání, na něž následovala nepříliš povzbudivá reakce druhé strany. Dvanáct dní před konečným termínem se tak dosažení kompromisu příliš ostře nerýsuje. Slovní přestřelky politiků jen zahušťují mlžný opar, který halí zákulisí rozhovorů mezi Kongresem a Bílým domem. Není divu, že někteří hráči na trhu nemíní přijít o nervy a činí vše pro maximální omezení rizika.

Zajišťovací operace se soustřeďují na akcie, kterým se v posledních měsících daří nejvíc. Oblíbenou taktikou je tzv. nahrazení (stock replacement). Při něm investor rovnou svoje akcie prodá a nakoupí na ně call opci, která sází na růst titulu. To umožňuje vybrat dosavadní zisk a omezit riziko do budoucna. Pokud by nakonec dohoda byla nalezena, mohou investoři využít opčního práva na nákup akcie a realizovat další zisk. Když by se pád z útesu konel, zaplatí určitou prémii za nevyužití opce, která však nebude tak velká jako ztráta ze skutečné držby titulu. Podle Phillipa Saunderse z Topeka Capital Markets je tento způsob jištění charakteristický pro eBay , Dell (10,46 USD, -0,29%), Juniper (20,2 USD, 0,20%) Networks, Coca-Cola (36,75 USD, -0,08%), Starbucks (54,08 USD, -0,36%) a další tituly.

Dalším nástrojem jsou zajištěné sázky na růst (covered calls). V jejich rámci si investoři držené akcie ponechají a zároveň prodají call opci na ně. Pokud by hodnota pozice klesla (po pádu z útesu), část ztrát bude kompenzovat prémie, kterou investoři získají za call opci, kterou protistrana nevyužila. Tento způsob jištění je hodně rozšířený u titulů s vysokým dividendovým výnosem, které by v případě pádu z útesu mohly potkat výprodeje. Daň z dividend se totiž pro řadu lidí zvedne z 15 % až na 40 %.

Index S&P 500 za letošek posílil o téměř 15 %, přičemž v čele růstu kráčely průmyslové podniky, finanční sektor a volnočasové zboží a služby. Ve středu dosáhl objem zobchodovaných put opcí (spekulací na pokles) trojnásobek denního průměru. Analytici to považují za signál, že se investoři připravují na výrazné výkyvy na akciových trzích – jedním, nebo druhým směrem.

(Zdroje: Reuters, YahooFinance, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
08.05.2024
16:26Změny inflačních režimů a jedna akciová „technická“
12:13JPMorgan to vidí na hladké přistání bez zvedání sazeb
8:34Automobilová jednička Toyota zvýšila celoroční zisk i tržby na rekord, čeká ale pokles provozního zisku kvůli investicím
7:20Windlad: Technologie jsou dlouhodobými investicemi. Nejde o to, rychle je otáčet se ziskem, ale o budování hodnotných firem
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Airbnb Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Anheuser-Busch InBev SA/NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
ARM Holdings PLC (03/24 Q4, Aft-mkt)
Fluence Energy Inc (03/24 Q2, Aft-mkt)
Henkel AG & Co KGaA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Siemens Energy AG (03/24 Q2, Bef-mkt)
Vistra Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
7:30Alstom SA (03/24 Q4)
7:30Bayerische Motoren Werke AG (03/24 Q1)
7:30Continental AG (03/24 Q1)
7:30Skanska AB (03/24 Q1)
7:45Koninklijke Ahold Delhaize NV (03/24 Q1)
8:00DE - Průmyslová výroba, y/y
8:00Puma SE (03/24 Q1)
8:00Verbund AG (03/24 Q1)
9:00Endesa SA (03/24 Q1)