Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Konec světa v Číně: archy, bunkry a pohledy Noemu

Konec světa v Číně: archy, bunkry a pohledy Noemu

21.12.2012 18:38
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Yang Zhongfu z pobřežní provincie Zhejiang se obvykle živí výrobou šál. V posledních měsících se mu ale podařilo oblast podnikání rozšířit a prodat téměř 30 kulovitých plavidel z oceli a laminátu, do nichž se vejde až devět lidí se zásobami na řadu týdnů. Jeden z nervóznějších zákazníků si prý objednal 15 koulí vybavených motory, kyslíkovými bombami, solárními panely a pásy, které mají pasažérům zajistit maximální bezpečí při přečkávání ničivé povodně, která skoncuje se světem.

Zájemce s obzvlášť silným pudem sebezáchovy přijde model v nejvyšší kategorii na 800 tisíc USD. Na palubě novodobé archy majitelé naleznou i pytle se zeminou, aby si po opadnutí vody mohli vypěstovat brambory či nějakou zeleninu. „Říkám kupcům, že podle mě tuhle záležitost se soudným dnem berou možná až moc vážně, ale respektuji jejich rozhodnutí,“ komentuje úspěch svého obchodního modelu Yang.

Liu Ye, který pracuje v kanceláři v Pekingu, už prý naskladnil a zařídil katastrofěvzdorný bunkr vybudovaný hluboko v tibetských horách poblíž Lhasy. Vstupní poplatek do exkluzivního útočiště činí 8000 USD. Údaje o obsazenosti bunkru Liu uvést nechtěl.

V samotné Lhase se k blížícímu se kritickému datu postavili s větším nadhledem. Stánkaři před palácem Potala prodávají již okolkované pohledy s předtištěnou adresou Noemovy archy po dvou jüanech (5 Kč) za kus. Nápad se chytl. Nesourodost mezi biblickým odkazem a buddhistickým chrámem v pozadí prý lidi neodrazuje.

Některé Číňany vedou obavy z konce pozemských dnů k záchvatům dobročinnosti. Vysokoškolsky vzdělaná žena univerzitního profesora ve městě Nanjing si vzala velký úvěr na zastavený byt, vybrala všechny úspory a vypůjčila si něco od kolegů. Dohromady se jí podařilo sebrat 2 miliony jüanů, které se chystala darovat chudým dětem, aby si „těch poslední pár dní užily“. Příběh s nádechem Vánoční koledy nakonec kvůli zásahu manžela dickensenovsky neskončil.

Vzhledem k velikosti Číny je nemožné přesněji určit ani odhadnout množství případů, při nichž se lidé nechali unést k neobvyklým činům kvůli očekávání konce světa, a nebo, což je méně katastrofická, ale také populární verze, třídenního zatmění doprovázeného kolapsem elektrické sítě. Nebude se asi jednat o izolované případy. Obchody po celé zemi hlásí panické nákupy svíček.

Úřady zodpovědné za veřejný pořádek dnem i nocí ujišťují, že se lidé nemají čeho bát, a varují před prodavači apokalyptických vizí, kteří si neváhají za návod ke spasení říci odpustek. „Konec světa je jen pověra. Nevěřte jí. Nenechte se napálit,“ uvádí se na blogu šanghajské policie.

Bezpečnostní aparát má nejvíc spadeno na křesťanskou sektu Bůh všemohoucí, jejíž členové zahájili veřejné modlitební vigilie a na ulici rozdávají letáky, v nichž varují, že před smrtí může lidi uchránit jen připojení ke společenstvu. V posledních týdnech policie zatkla přes 1000 příslušníků sekty, jež byla označena za kriminální gang ohrožující sociální stabilitu.

Stephen Platt, historik na americké univerzitě v Massachusetts, vidí v nemilosrdném pronásledování sekty dávný reflex čínských vládců, kteří měli v průběhu dějin s podobnými skupinami neblahé zkušenosti. Tajné buddhistické společenství Bílý lotos se několik století pokoušelo svrhnout dynastické vládce země. V letech 1796–1804 se stoupencům hnutí podařilo vzbouřit obyvatelstvo v hornatých oblastech provincií S'-čchuan, Šen-si a Chu-pej. Vzpoura začala jako lokální daňový protest a rychle získala širokou podporu mezi obyvatelstvem. Povstání bylo poraženo za velkých lidských obětí a až po značném úsilí. V polovině 19. století se povedlo křesťanskému konvertitovi, který se prohlásil za brata Ježíše Krista, založit na části čínského území vlastní stát (Nebeskou říši velkého míru) a téměř svrhnout dynastii Čching.

(Zdroj: CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data