Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak Fed nakonec přijde o všechno

Jak Fed nakonec přijde o všechno

02.01.2013 17:53
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Za poslední čtyři roky americká centrální banka do finančního systému prostřednictvím nákupů státních a hypotéčních dluhopisů (kvantitativní uvolňování) napumpovala 2,9 bilionu USD. Snažila se snížit dlouhodobé úrokové sazby, povzbudit investiční aktivitu, podnítit růst cen akcií a posílit spotřebitelskou důvěru domácností. K neortodoxním krokům Fed přistoupil poté, co snížil základní úrokové sazby k nule, čímž vyplýtval veškerou konvenční munici měnové politiky.

Má kvantitativní uvolňování negativní vedlejší účinky? Podle Mohameda El-Eriana, výkonného ředitele dluhopisového fondu Pimco, rozhodně má a nejedná se o drobnosti. Ochota Fedu podpořit trhy a investory nad vodou za každou cenu a téměř na požádání rozjet tiskařské lisy může vést ke ztrátě vlivu této instituce a krachu její politiky.

„Fed je připraven dělat víc a víc a podle všeho se nikdo netrápí nad náklady a nezamýšlenými důsledky,“ prohlásil El-Erian na CNBC. Dodal, že centrální bankéři za nějaký čas přijdou o schopnost zlepšit náladu na trzích i dosáhnout stanovených cílů měnové politiky. Odhadnout délku období, během něhož Fed vyčerpá i nekonvenční munici, není lehké. Události, které budou kalamitě předcházet, si však představit lze.

„To rozhodnutí z větší části není na Američanech, nýbrž na zahraničních věřitelích,“ tvrdí Alan Tonelson z washingtonské organizace Business and Industry Council. Zejména díky ochotě okolního světa nakupovat americké dluhopisy může Fed dál tisknout peníze a zároveň držet úrokové sazby nízko. Z kumulovaného amerického dluhu 16 bilionů USD drží cizí subjekty zhruba polovinu.

Mezi největší věřitele Spojených států se řadí Čína s dluhopisy za 1,16 bilionů USD. V těsném závěsu je Japonsko s 1,13 biliony USD. Velkou expozici na americký dluh mají také Tchaj-wan, Švýcarsko a Hongkong, které v loňském roce tuto část portfolia unisono významně zvětšovali. Irsko nyní drží americké státní obligace v hodnotě pouhých 93 mld. USD, což ale meziročně představuje 40% nárůst.

Za neomezenou možnost půjčovat si Spojené státy vděčí pozici dolaru jako základního stavebního kamene světové měnové architektury. Je těžké předpovědět, co by mohlo vést ke ztrátě této pozice. “Nakonec to může to být jedna z těch událostí typu černé labutě. Vyřítí se na nás bez varování a nebude čas reagovat,“ spekuluje Tonelson.

Jeden z možných scénářů vypadá následovně: Fed pokračuje s lisy na plný výkon, Kongres odkládá řešení fiskálního útesu a rozpočtových schodků; zahraniční věřitele dochází k názoru, že dluhopisový výnos je příliš nízký na to, aby investory zajistil proti riziku inflace; náklady dluhové služby dramaticky rostou a stát bankrotuje.

Tato varianta je sice představitelná, avšak podle Michaela Pentoa, dlouhodobého kritika Fedu, není před rokem 2015 příliš pravděpodobná. Do tří let nicméně zahraničním věřitelům dojde trpělivost a budou požadovat vyšší výnos.

Politici ve Washingtonu se nyní soustředí na fiskální útes, vyhnutí se dluhové krizi a recesi. Podstatnější je ale pohled z širší perspektivy. Od oznámení třetího kola kvantitativního uvolňování v září loňského roku se trh prakticky nikam neposunul, což vypovídá o klesající účinnosti nákupů centrální banky. K tomu se přidává neutěšená situace veřejných financí, potažmo omezené schopnosti fiskální politiky. „Útes není nějaká kletba seslaná na Zemi odněkud zvnějšku. Jedná se o dohodu, v jejímž rámci se Washington pokusil dostat utrácení konečně pod kontrolu a skoncovat se zlozvykem, kdy je dluhový strop zvyšován, jak se nám zachce,“ tvrdí Pento.

Prozatím situace vypadá zvládnutelně. Trhy zachvátila opojná radost z ústupu z útesu. Výnos desetiletého dluhopisu, který loni klesl na historické minimum, se momentálně pohybuje kolem 1,76 %.

Následující graf znázorňuje podíl veřejných výdajů (tmavě modrá) a příjmů (světle modrá) na americkém HDP od roku 1971 do současnosti, s projekcí do roku 2021. V posledních čtyřiceti letech byl státní rozpočet v přebytku pouze za druhého funkčního období Billa Clintona ve druhé polovině 90. let. Rovnoběžky znázorňují průměrné hodnoty výdajů a příjmů za sledované období. Mezera mezi výdajovou a příjmovou stranou rozpočtu činí zhruba 3 % HDP, což odpovídá průměrnému růstu americké ekonomiky za posledních 50 let. Jak se asi bude graf vyvíjet dál, když růst zpomaluje a výdaje neklesají? 
 
cbo výhled.jpg

„V této dekádě směřujeme ke krizi dolaru a dluhopisového trhu. Fed tomu velmi šikovně napomáhá,“ myslí si Pento.

„Musíme stabilizovat a poté snížit státní dluh, nebo budeme do roku 2020 platit bilion dolarů jen na úrocích,“ varovala ve své zprávě Simpson-Bowlesova Národní komise pro fiskální zodpovědnost a reformu, ustavená před dvěma lety prezidentem Barackem Obamou.

(Zdroje: CNBC, CBO)


Váš názor
  • Fed tomu pomáhá
    03.01.2013 9:32

    Fed tomu pomáhá už od Greenspanových dob. Neboť tehdejší uvolňování pomocí nesmyslně nízké úrokové míry významně přispělo k dot. com a subprime crisis.
    Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
07.05.2024
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023
9:07Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?
8:58UBS je poprvé od převzetí Credit Suisse v zisku. Výsledky podpořila investiční banka i správa majetku
8:51Evropa zamíří v úvodu výše, futures pro USA jsou váhavější. Tabák poslední den s dividendou  
6:48FX Strategie: Trh větří další důležité americké inflační číslo za duben. Jestřábí překvapení v podání ČNB poslalo korunu k 25,00 EURCZK  
06.05.2024
17:56Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Arista Networks Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Electronic Arts Inc (03/24 Q4, Aft-mkt)
Ferrari NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
Fresenius Medical Care AG (03/24 Q1)
Leonardo SpA (03/24 Q1, Aft-mkt)
Occidental Petroleum Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
Reddit Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rivian Automotive Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rockwell Automation Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)
Snap One Holdings Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
UniCredit SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Upstart Holdings Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Walt Disney Co/The (03/24 Q2, Bef-mkt)
Wynn Resorts Ltd (03/24 Q1, Aft-mkt)
Zalando SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
6:45UBS Group AG (03/24 Q1)
7:00Siemens Healthineers AG (03/24 Q2)
7:30Infineon Technologies AG (03/24 Q2)
8:00DE - Průmyslové objednávky, y/y
9:00CZ - Obchodní bilance - nár. pojetí, mld. Kč
9:00CZ - Průmyslová výroba, y/y
11:00EMU - Maloobchodní tržby, y/y
13:00BP PLC (03/24 Q1)
13:00Duke Energy Corp (03/24 Q1)
14:00WK Kellogg Co (03/24 Q1)
22:00Luminar Technologies Inc (03/24 Q1)