Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Top manažer Googlu se chystá do Severní Koreje. Otevře se země internetu?

Top manažer Googlu se chystá do Severní Koreje. Otevře se země internetu?

03.01.2013 16:20
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Předseda představenstva americké společnosti Google Eric Schmidt se připravuje na návštěvu Severní Koreje. Soukromá humanitární mise na jedno z posledních území, které dosud internet nedobyl, by se měla uskutečnit za několik dní a Schimdta by na ní měl doprovázet bývalý guvernér Nového Mexika Bill Richardson, jenž do Pchjongjangu zavítal už několikrát. Zprávu sdělily agentuře AP dva dobře informované zdroje.

Pokud by se nakonec cesta uskutečnila, jednalo by se o první návštěvu vysoce postaveného manažera Googlu, provozovatele největšího světového vyhledávače, v zemi s nejpřísnějšími omezeními přístupu na internet.

Po smrti dlouholetého lídra Kim Čong-ila a nástupu jeho syna Kim Čong-una se v totalitním státě podle všeho začínají hýbat ledy. Mladý Kim v novoročním projevu prohlásil, že je třeba projít moderní verzí „průmyslové revoluce“. Dlouho uzavřená a zbídačená země, která přes opakující se hladomory věnovala veškeré dostupné prostředky na vývoj atomové bomby, se má posunout vpřed díky vědě a technologiím. Heslem dne jsou počítače v každé škole a digitalizované stroje v každé továrně.

Lákadlo volného přístupu na internet však režim do své strategie zatím nezakomponoval. Někteří Severokorejci sice mají přístup k lokální intranetové službě, umožňující komunikaci a sdílení dat omezenému okruhu uživatelů, avšak velmi málo jich má možnost volně surfovat na celosvětové síti.

Konkrétní cíle Schmidtovy návštěvy nejsou příliš jasné. Spojené státy nemají v Pchjongjangu žádné zastoupení, diplomatické styky s KLDR, vzniklou v roce 1948, nikdy neudržovaly. Taktéž bilaterální obchodní výměna je mizivá, dovoz severokorejského zboží do Spojených států je zakázán. Schmidt je nicméně znám jako hlasitý zastánce poskytnutí přístupu k internetu a jeho technologiím co možná nejširšímu počtu lidí.

Za deset let působení ve funkci výkonného ředitele (až do roku 2011) se Schmidtovi z kalifornské firmičky pomáhající uživatelům s orientací na síti podařilo vybudovat technologický gigant s celosvětovou působností, který se pouští na trh mobilních telefonů a satelitního mapování. Od IPO v roce 2004 akcie společnosti posílily o 567 %. Google má kanceláře ve více než 40 zemích, včetně Číny, která je také pověstná striktní kontrolou internetového obsahu.

V posledních měsících pracuje Schmidt s kolegou Jaredem Cohenem, bývalým zaměstnancem amerického ministerstva zahraničí, na knize o roli internetu v přetváření společnosti. Hlavním poselstvím publikace, jejíž vydání je plánováno na duben, má být myšlenka, že internet a mobilní technologie dokážou lidi vyprostit z chudoby a osvobodit od politického útlaku.

Humanitární mise se bude odehrávat na pozadí zvýšeného politického napětí. Pchjongjang v prosinci s pomocí třístupňové rakety vystřelil satelit na oběžnou dráhu Země. Odpálení, které severokorejský režim označil za pokrok v mírovém průzkumu vesmíru, odsoudila Rada bezpečnosti OSN jako nelegální testování raketových technologií. Nyní se velmoci radí, jestli a jak Severní Koreu za její vzdorovitost potrestat.

(Zdroje: AP, NewsWeek, Reuters)


Váš názor
  • očekávám
    04.01.2013 1:44

    že zítra by mohly byt doručeny diplomatické noty od obou ambasad k CEO Patria.Pan Trejbal by měl pokaždé 2X zkontrolovat , co publikuje - je to pod jeho textem !
    AMN
  • to Patria
    03.01.2013 21:35

    Vyměňte proboha tu fotografii. To není fotografie Severní Koreje. To je fotka Jižní Korey. Je to zhruba stejně urážlivé jako záměna Česka s Čečnou pro nás Čechy. Ale pobavil jsem se. Marně jsem mezi trigramy hledal pěticípou rudou hvězdu. :)
    chamtil
    • Re: to Patria
      04.01.2013 0:12

      Kterej génius zvolil pro tento článek fotku Jižní Koreje?
      Hidden
Aktuální komentáře
04.05.2024
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data