Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nezatracujme solární a větrné elektrárny. Temelín se nezaplatí a elektřinu můžeme dovážet, říká ekolog Bedřich Moldan

Nezatracujme solární a větrné elektrárny. Temelín se nezaplatí a elektřinu můžeme dovážet, říká ekolog Bedřich Moldan

09.01.2013 11:46
Autor: IHNED.cz

Dostavba Temelína se nezaplatí, solární a větrné elektrárny ještě budeme potřebovat, tvrdí v rozhovoru profesor Bedřich Moldan. Bývalý ministr životního prostředí a senátor za ODS nevidí problém v tom, aby Česko v budoucnu elektřinu dováželo.Česko by si nemělo hrát na energetickou soběstačnost, říká v rozhovoru pro IHNED.cz profesor Bedřich Moldan, ředitel Centra pro otázky životního prostředí UK.

Elektřinu můžeme dovážet od Severního moře nebo ze Sahary, pokud to pro nás bude výhodné, podobně jako dovážíme jiné životně důležité suroviny, tvrdí ekolog.

Česká republika by podle něj měla rozvíjet pestrou škálu obnovitelných zdrojů, ještě důležitější je ale využití nových technologií pro snižování energetické náročnosti a spotřeby domácností i průmyslu.

Podle loni zveřejněné studie britského meteorologického ústavu se globální oteplování zastavilo před 16 lety? Jak to tedy je, otepluje se vůbec?

Rozhodně se otepluje. Pokud chceme zkoumat trend, jsou roky příliš krátká doba, musíme srovnávat přinejmenším dekády.

Teplota je ale jen jeden z parametrů klimatického systému. Jsou to také výkyvy počasí, rozložení srážek, vzestup hladin oceánů. Víme, že tají ledovce v Antarktidě, ještě rychleji taje Arktida a ještě rychleji grónský ledovec. Existují regiony, které tomu velmi podléhají, jiné méně. 
 
Mezi vědci panuje většinová shoda, že k oteplování přispívá lidstvo produkcí skleníkových plynů, i když jsou rozdílné názory na to, jak to přesně funguje a kolik těch plynů ještě může v atmosféře být. Snaha po redukci emisí je naprosto v pořádku, je to zatím jediný způsob, který lidstvo vymyslelo, jak bojovat proti změně klimatu.

Myslíte, že se letos podaří v Evropě prosadit reformu emisních povolenek?

To si netroufám odhadnout. Ta cesta od globálního oteplování k povolenkám je komplikovaná. Je otázka, zda zrovna povolenky jsou ten nejlepší způsob a zda Evropa sama může něco zachránit. To určitě nemůže. Státy, které mají závazky v rámci Kjótského protokolu dohromady produkují 15 % světových emisí, Evropa asi 12 %. 
 
Má to ale jiný význam. Celý svět se dívá na Evropu, zda se jí toto schéma podaří naplnit, nebo ne, protože se snaží podobná schémata zavádět také. Takže například v Austrálii jsou povolenky, v Kalifornii jsou povolenky, uvažuje se o jejich zavedení na severovýchodě USA. 

Nyní se hodně mluví o tom, že jsme to v Česku přehnali s podporou obnovitelných zdrojů, hlavně solárních elektráren. Neměly být se místo fotovoltaiky víc podporovat jiné zdroje?

Otázka zdrojů je dílčí. Vůbec nejdůležitější je snižování energetické náročnosti, ve vytápění domácností i v průmyslu. Další je otázka distribuce, sledování a regulace poptávky. V Evropě je určitá tendence zavádění chytrých měřidel, což Česká republika odmítla, že my už to máme, když přepínáme na noční proud. To samozřejmě není pravda. To, co EU chtěla zavést, je mnohem sofistikovanější a hlubší.

Musíme uvažovat o energetice v evropských souvislostech. Nemůžeme zastírat, že jsme maličká zemička uprostřed Evropy obklopená velkými sousedy různými energetickými schématy, takže by bylo nesmyslné se dívat na naší energetickou situaci jen očima české energetiky.

V moři se od Británie až po Španělsko staví větrné parky, uvažuje se o solárních elektrárnách na Sahaře. Evropa by měla proto spíš vylepšovat rozvodné sítě, aby nedocházelo k jejich přetížení. V současnosti jsou přitom stále slabiny třeba ve spojení mezi bývalým západním a východním Německem.

Jaký by tedy byl podle vás ideální energetický mix pro Česko?

Co se zdrojů týče, měli bychom používat všechny. Rozhodně nestanovovat předem nějaký poměr biomasy a větrníků a podobně. Co se týče solárních elektráren, myslím, že to není přehnané. Podívejte se na Německo, kde i přes všechny restrikce solární energetika narůstá. Fotovoltaika také bude vypadat jinak, až najdeme způsob, jak uchovávat přebytky.

Potenciál větrných elektráren není plně využit. Lidem nevadí různé rozvody a stožáry, ale větrníky jim vadí, což moc nechápu. Myslím, že obnovitelné zdroje během 30–50 let převládnou a klasické zdroje budou spíš doplňkové.

Co geotermální energie nebo biopaliva?

Geotermální energie má budoucnost i u nás, předpokládá ale na začátku vysoké investice. Vedle technických překážek jsou tu ale i jiné. Třeba když se různé energetické společnosti spojí proti tomu, protože by to mohla být konkurence. To je třeba případ Litoměřic. 
 
Co se týče biopaliv, pokud nezačneme používat ty druhé a třetí generace (odpady, řasy), jsem proti, protože to poškozuje zemědělskou produkci a biodiverzitu. Pěstovat kukuřici jen proto, abychom s ní nakrmili bioplynky, je nesmysl.

Nemáme tak dravé řeky jako Rakousko či Švýcarsko, ani u nás nesvítí slunce jako na jihu Evropy. Až dojde uhlí, obejdeme se bez nových bloků Temelína? I z hlediska energetické nezávislosti Česka?

Z hlediska nezávislosti Česka to nelze brát, to je falešná představa. Opravdu nejsme izolovaná země.

Myslím, že se dostavba Temelína nezaplatí. Jadernou energii rád nemám, ale už dlouhá léta argumentuji, že důvody ji nepoužívat jsou hlavně ekonomické. Pokud pominu nějaký teroristický útok, bezpečnost současných jaderných elektráren je opravdu velmi vysoká.

Jenže za jakou cenu? Potřebujete různá přídavná zařízení, třeba ve Fukušimě zjistili, že neměli dost dieselagregátů. A spoustu lidí, kteří musí na bezpečnost dohlížet. U nás po Fukušimě podpora jaderné energie spíše stoupla, řekli jsme si - teď těm Němcům a Rakušanům ukážeme, jak jsou hloupí.

Mělo by tedy Česko v budoucnu elektřinu dovážet?

Proč ne, pokud ji v Severním moři nebo na Sahaře vyrobí levněji. Dovážíme všechny možné životně důležité suroviny. Na druhou stranu musíme být chytří, vyvážet své know-how a lidi, kteří něco umí. Jako třeba vyvážíme geology do Mongolska, kteří tam dokážou najít rudy nebo pedology do Afriky, kteří pomáhají zachraňovat půdu před erozí. To jsou věci, které máme vyvážet, a ne tady kopat uhlí.


Prof. Bedřich Moldan  

Geochemik, ekolog, publicista a politik. Byl prvním českým ministrem životního prostředí za Občanské fórum. Zakládající člen ODS. V roce 2004 zvolen do Senátu. Ze ODS v roce 2010 vystoupil. V říjnu 2010 neúspěšně kandidoval v senátních volbách jako nestraník (navržený TOP 09) na Praze 6. Z druhého místa postoupil do druhého kola, kde ho porazil Petr Bratský z ODS o pouhých 59 hlasů. Na konci roku 2010 ho Hnutí Duha navrhlo na post ministra životního prostředí po Pavlu Drobilovi. Na podzim 2012 kandidoval v senátních volbách za TOP 09 v Náchodě. Nepostoupil do druhého kola

iHNed

Související články na IHNED.cz 

V Německu se vyrábí solární elektřiny tolik, že vláda musí rozvoj brzdit
 
ČEZ plánuje v Polsku postavit tři větrné farmy. Výkon mají mít téměř jako Chvaletice

Španělská Iberdrola prodá větrné parky ve Francii za až 400 milionů eur


Váš názor
  • Koukam ze tu jsou na tematiku samy experti
    10.01.2013 5:37

    :-D :-D Jedine ten kdo se podili na schvalovani nebo vystavbe muze tvrdit ze jaderna energie vyjde levneji.. Vsichni uz to poxhopili, Nemci davno, zacina to chapat i francie, jaderna velmoc, jenom debilni cesi si porad budou tvrdit svoje
    theoneandonly
  • Jáj, chruňo Moldan
    09.01.2013 16:31

    O systéme emisných povoleniek, ktoré sú výmyslom práve takých somárov ako je Moldan, nepovie nič. Len vyjadrí pochybnosť, lebo vie, že Nemecko ide na uhlie a obnovenie projektu emisných povoleniek v pôvodnom zámere ako mal fungovať, by znamenalo takmer okamžitý pád "ekologického" Nemecka do hľbokej recesie. Teraz majú Nemci 46 % zdrojov elektriny na uhlie a idú ďalej cez 50%. Jáj, to bolo rečí proti uholným elektrárňam, to bol boj, však. Tie strašlivé emisie z uholných elektrární, ktoré ničia celý svet, a tá ťažba, aká hrôza! Jáj. Ako dlho sa žiaden Moldanov žiak nepriviazal na komín? Aha? A čo tak zrazu, že je ticho :))) Jáj, pánko prefíkaný Moldanko, kázať by mu išlo, vraj že je vzdelaný odborník :))
    Šaňo
  • kraviny
    09.01.2013 15:39

    Když stát nařídí zákonem spotřebitelům splácet podnikatelské riziko za provozovatele FVE podle jejich potřeby, pak je návratnost zaručena. Kdyby ovšem tito zelení vymaštěnci měli produkovat elektřinu za vlastní peníze a pak teprve jít na trh s elektřinou, jistě by splakali nad výdělkem. Tady se vůbec nejedná o spravedlivý trh "něco za něco", ale o diktát debilů a nenažranců. Bez dotací a zbavení se rizik, které uvalí na bedra až těch, kteří by měli elektřinu kupovat dle své potřeby by pak produkce fungovala. Jenže Moldan už blekotá nesmysly podle současných praktit, kdy je přesvědčen, že vydírání a kladení nože na krk spotřebitelům je normální stav. V takovém případě má návratnost všechno.
    Jesse
  • Tak ještě jednou 50-100 let.
    09.01.2013 15:30

    Prostě všechny ty lobisty za foto, větro, bio, hnojo produkce v Česku bych nechal pozavírat a nechal bych tyto technologie až budoucím generacím.
    plejer
    • Re: Tak ještě jednou 50-100 let.
      09.01.2013 15:34

      Tyto technologie by nebyli nikdy cenově dostupné, pokud by se masivně nevyráběli. Doufám, že ses aspoń podíval, kolik Benda na elektronice věnoval prací tomuto vývoji, když ho pomlouváš.
      Velkamedvědice
  • Solárko má bez dotací návratnost 50-100 let.
    09.01.2013 14:38

    zkus si to vypočíst a výkupní cenu dej třeba 1 Kč
    plejer
  • Tito šílení ekologové devastují státy húře než tsunami!
    09.01.2013 14:17

    Soudruh Moldan ten zřejmě nikdy neviděl pojem DCF(diskontované cash-flow). Jaderka má návratnost slušnou. Ale ty větry, solárka, hnoje a biomasy Jacgues bez masivních dotací NEKONEČNOU-ŽÁDNOU.
    plejer
  • Bohuzel, zelena elektrina je draha a
    09.01.2013 12:50

    Temelin se zaplati. To solarni elektrina se nezaplati. Nevim, proc se operuje s tvrzenimi, ktera jsou nepravdive. Pokud tyto lidi budeme poslouchat, tak nebude mit za chvili praci nikdo, protoze podniky nebuou konkurenceschopne a presunou se do Ciny. V tom je velke nebezpeci techto "zelenych", ve skutecnosti "cernych".
    PaPe3814
    • Re: Bohuzel, zelena elektrina je draha a
      10.01.2013 5:32

      Nemate pravdu. Pracuju v oboru a prepocitano na 1KW vyjde jaderna eneegie 2-3x draz nez obnovitelne zdroje, ale je to obrovska investice kterou kdyz nekdo schvali muze si pro sebe do kapsy par milionu ulit. Spravna cesta je ve vystaveny obrovskeho mnozstvi mensich obnovitelných elektraren a ne jedne velke centralni eletrarny, je to i bezpecnejsi, kdyz vypadne velka nwni elektrina, kdyz vypadne jedna z malych noc se nedeje. Podporoval male vyrobce obnovitelne energie nebo domacnosti do nekolika KW se alw nikomu nechce tam neni kde si vzit uplatek
      theoneandonly
    • Re: Bohuzel, zelena elektrina je draha a
      09.01.2013 14:30

      Temelínská elektřina se zaplatí stejně jako se zaplatí solární elektřina. respektive to zaplatí konečný spotřebitel v rámci jakési přirážky. Ve srovnání s uhlím nebo plynem je za dnešních podmínek jaderná elektřina drahá. Uvážíme-li výhled životnosti takové elektrárny (50 let) a vývoj v solárních technologiích za posledních 10 let nevypadá jaderná energie nijak zvlᚍ výhodně ani ve srovnání s tou dnes tolik zatracovanou elektřinou solární.
      ..
      •  
        09.01.2013 14:46

        http://fve.webnode.cz/news/cena-fotovoltaicke-energie-se-postupne-priblizuje-cene-energie-z-jadra/
        Velkamedvědice
        • Tyhle kecy, které produkuje Česká fotohnojová asociace nemají ani zbla ekonoického charakteru.
          09.01.2013 15:00

          Stačí si vypočítat návratnost většího projektu pomocí DCW fotovoltaiky bez dotací a jsme unávratnosti 50 let Chce to jen tvrdá čísla a ne kváky paní Jacgues......
          plejer
          • Re: Tyhle kecy, které produkuje Česká fotohnojová asociace nemají ani zbla ekonoického charakteru.
            09.01.2013 15:15

            Pokud je návratnost s diskontováním a bez dotací 50 let, je to výborná zpráva, osobně zas tak optimistický nejsem, při konzervativní diskontní sazbě to stále asi bude déle než je životnost solárního panelu, kterou mimochodem nikdo pořádně nezná. P.S: První solární panely v Japonsku stále fungují i po 20 letech a jejich účinnost je stále velmi dobrá ztratily méně než 20% svého výkonu.
            ..
          • Plejer
            09.01.2013 15:10

            Ale jdi brebto. Co má společného Prof.Ing. Vítězslav Benda CSc, kteryý se této problematice věnuje od zrodu , 20 let na ČVUT společného s Jacq. ???? http://k313.feld.cvut.cz/prace.php?Vypisovatel=17
            Velkamedvědice
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data