Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kdo dominuje komu – politici centrálním bankám, nebo naopak?

Kdo dominuje komu – politici centrálním bankám, nebo naopak?

10.01.2013 12:29
Autor: Redakce, Patria.cz

Makroekonomické debatě nyní vládne téma „politické dominance“. Ta hovoří o stavu, kdy volení politici nutí centrální banky ke krokům, které by jinak neučinily. Jednoznačně se tak již děje v Japonsku. Tam nová vláda donutila centrální banku přijmout nový inflační cíl a dokonce mění její vedení tak, aby zajistila, že Bank of Japan bude sledovat politiku vhodně doplňující politiku fiskální. Známky politické dominance můžeme pozorovat i v tom, jak svou rozvahu používá ECB či Bank of England. Podle mnohých investorů se dokonce nacházíme v bodě, kdy přichází konec nezávislosti centrálních bank ve vyspělých zemích. Podle mého mínění jde ale o velmi předčasný závěr, protože mimo Japonska můžeme většinou pozorovat spíše opačný trend.

Víra ve ztrátu nezávislosti centrálních bank pramení z toho, že tyto banky se v současnosti pohybují daleko za hranicemi tradiční politiky a dostaly se do oblasti, která byla dříve považována za „politickou“. Například Joseph Stiglitz, který v nezávislé centrální banky nikdy nevěřil, minulý týden uvedl, že je ostudné, když byla moc nad finančními zdroji vůbec dána nevolenému subjektu. Zároveň kritizoval New York Fed za pomoc poskytnutou bankám v roce 2008 s tím, že tento krok byl pro banky velmi výhodný. John Cochrane z Chicaga zase tvrdí, že nakonec vše skončí tím, že monetární politika bude plně spadat pod vliv politiků. Povšimněme si ale, že všechny kroky centrálních bank po roce 2008 byly v souladu s tím, co si přály vlády. Politici tak mohou jen těžko cítit, že by bylo nutné dostat centrální banky pod kontrolu. Pokud by v nich začali převažovat jestřábi, mohlo by se to změnit. Dnes ale známky takového posunu patrné nejsou.

Svou roli při hodnocení možnosti ztráty nezávislosti centrálních bank hraje i vztah mezi monetární a fiskální politikou. Například Paul McCulley a Zoltan Pozsar tvrdí, že pro obnovu růstu, který je třeba na snížení poměru dluhu k HDP, může být podle politiků zapotřebí expanzivní fiskální politiky. Pokud by tato politika byla financována dluhem prodávaným soukromým subjektům, došlo by k růstu sazeb a poničení důvěry. Politici by proto „nařídili“ centrálním bankám, aby zvětšovaly monetární bázi a financovaly rozpočtové deficity. Tím se sníží dluhy a když to povede k inflaci, půjde o vítaný vedlejší efekt.

Popsaný proces nyní probíhá v Japonsku. Je ovšem třeba si uvědomit, že než k tomu došlo, byla po celých dvacet let ekonomická aktivita utlumená. Vývoj v Japonsku bude mít sice významný vliv i na názory jinde ve světě, od fiskální dominance jsme ale ještě hodně daleko. V USA se chystá utahování rozpočtu ve výši 1,7 % HDP, ve Velké Británii a eurozóně se situace o mnoho neliší. Definice fiskální dominance tomuto stavu neodpovídá. Naopak, spíše to vypadá na dominanci monetární. V Evropě i v USA se totiž zdá, že to jsou právě centrální bankéři, kdo nutí politiky do neobvyklých kroků. Například Ben Bernanke zmiňoval, že by vláda měla přijmout kroky, které by více stimulovaly. Fiskální dominance se stane relevantním tématem až v době, kdy se banky rozhodnou utáhnout svou politiku.

(Zdroj: Blog Gavyna Daviese)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.