Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  14.01.2013 12:19:46

První lednový týden: sentiment


“Akcieatrhy.cz“Většina sektorů celkového trhu v USA je nyní v přeprodaném pásmu. První známky tohoto vývoje byly pozorovatelné v polovině září minulého roku. Další vychýlení do přeprodané oblasti nemusí trvat moc dlouho. Pokud se budou všechny sektory (s výjimkou jednoho až dvou)pohybovat ještě výrazněji v okrajové oblasti, může to znamenat, že během 1 až 3 měsíců začnou trhy opět ustupovat.

Grafická analýza 1

Jak to vypadá? Horní graf ukazuje, že většina sektorů v USA nevypadá moc zdravě. Tedy alespoň z pohledu sentimentu. Optimismus je na vysokých úrovních a jak ukazuje dolní graf, velcí investoři a zajišťovatelé (hedgers) prodávají.

Grafická analýza 2

Grafická analýza 3

Komentář ke grafu

Aktuální nákupní tlak je velmi přesvědčivý, a to je obvykle dobré znamení ze střednědobého výhledu (v následujících 3 až 6 měsících). Z krátkodobého hlediska je tu ale dost několik varovných signálů typu „moc daleko a moc rychle“. Nemusí to být zrovna katastrofa, ale ta může to být blízko. Z pohledu sezónního průběhu a uklidnění, které přichází po takových růstech, se úroveň rizika dále zvýšila.

Další úvahy


Firemní komentář pod grafem může být v kontrastu, s naším přesvědčením, že trhy ještě porostou a oslabovat začnou až koncem jara. Je otázkou, jak dlouho mohou trhy růst živeny přílivem „hloupých peněz“ ženoucích se za jednotlivými příležitostmi. Obvyklá odpověď zní: „Déle než si myslíte.“ Nicméně měli bychom mít na paměti, že trhy v USA na tom nejsou v současnosti z hlediska poměru zisku vůči riziku dobře.

Když se vrátíme zpátky k úvodnímu grafu, vidíme tam jeden osamělý sektor. Jedno osamělé káčátko, které jde proti postupujícímu procesu snižování poměru zisk/ztráta. I když je to z krátkodobého hlediska nepříjemné, je pozitivní zjištění, že sektor zlata a drahých kovů se pohybuje v protifázi k celkovému trhu.

Hulbertova poslední data ukazují, že jen 6,3% analytiků, kteří se živí prodejem analýz zasílaných poštou, doporučuje nákup zlata. To znamená, že sentiment těchto analytiků je na stejných hodnotách, jako tomu bylo v létě, kdy byla cena zlata o 100 dolarů níž. To je krásný příklad rostoucí divergence, známé z technické analýzy v sentimentálním duchu.

Grafická analýza 4

Vypadá to, že sentimentální data podporují dobrý výhled poměru zisk/ztráta v sektoru drahých kovů. To však neznamená, že ceny krátkodobě nemohou klesnout. Také vykazují zhoršující se výhled tohoto poměru vzhledem k celkovému trhu. Vývoj sektoru drahých kovů vůči celkovému trhu je zcela jistě pozitivní.

Čtěte dále:

Chcete si udělat radost? Zařaďte uhlí do svého portfolia.
Měď na startu. Mohla by přinést z dlouhodobějšího hlediska zajímavý zisk.

Shrnutí


Mějte na paměti, že předchozí odstavec nepsal nějaký zarytý příznivec neustálého růstu ceny drahých kovů. Ano, drahé kovy jsou v dlouhodobém růstovém trendu a ano, jsme přesvědčeni o dalším růstu, ale když se objeví známky krátkodobého poklesu a zhoršení poměru zisk/ztráta neváháme to napsat. Když se celkový trh nachází v dobrém poměru zisk/ztráta také to napíšeme.

Je velmi těžké udržet osobní názory, jak má fungovat racionální měnový systém a na fungování trhu v odstupu od toho co se na trhu týden za týdnem, měsíc za měsícem opravdu děje. Ale kdo má oči, určitě pozná, když se začne vynořovat inflace. Co jsme si nadrobili, se ukáže, až rostoucí hora peněžní zásoby prorazí stůl, na kterém má Bernanke pečlivě naaranžované příbory. Růst peněžní nabídky s sebou přinese inflaci a velmi pravděpodobně uvidíme další trendovou fázi růstu ceny drahých kovů.

Existuje však jeden scénář, o kterém se většina zvěstovatelů zlata a komodit nezmiňuje. Co když rostoucí výnosy státních dluhopisů umrtví ekonomiku a spustí deflaci, protože se peníze prostě zadřou a zastaví? Co když peněžní zásoba neporoste? Co když oslabování cen drahých kovů indikuje tento možný scénář?

To nejsou otázka určená pro strašení lidí, protože jsme přesvědčeni o opaku. Ale jsme pouze v prvním týdnu roku 2013 a Operaci Twist máme stále ve zpětném zrcátku. Nicméně by bylo vhodné, aby nejrůznější ukazatele začaly vykazovat, že drahé kovy ve výkonnosti začínají předhánět ostatní trhy. Jak z hlediska sentimentu, tak v poměru zisk/ztráta.

Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688