Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Býčí (ne)signál

Býčí (ne)signál

14.01.2013 18:03

Naše aktivita na trhu se dá často popsat jako neustálé hledání předstihových indikátorů – něčeho, co nám řekne o pohybu trhu dříve, než se ten skutečně pohne. Tedy dříve, než to řekne těm ostatním. Když si to takhle člověk sesumíruje, naznačí mu to, jak realistická jeho snaha je. Na to ale nedbáme, protože jinak bychom tu hru hrát nemohli. Je to o oněch penězích na chodnících, které tam „logicky“ nemohou ležet, protože kdyby tam byly, tak by je už někdo sebral.

Následující graf ukazuje indikátor globální aktivity v investičních fondech (Z-skóre založené na 12 týdenním plovoucím čistém přílivu peněz do fondů v USA, Evropě, Japonsku a rozvíjejících se ekonomikách). Podle Nomury, která je grafu tvůrcem, jde o dobrý předstihový indikátor vývoje na akciových trzích v následujících 12 týdnech. Posun nahoru je buliš (budiž), posun dolů by naopak měl být bériš - signálem k prodejům.

signál

Podle logiky Nomury tedy nyní aktivita ve fondech začíná být silně optimistická. Dejme si ale tu práci, že spojíme tento indikátor (říkejme mu NZ) s vývojem na akciových (červeně v druhém grafu) a i dluhopisových trzích (modře). Co je z této kombinace patrné?

Když dot.com bublina dosáhla svého vrcholu, NZ byl již nějaký čas za ním – tedy dobré. Když v roce 2003 trh obrátil k dalšímu růstu, NZ se sice již nějaký čas zvedal, ale z hluboko mědvědího teritoria a stále v něm byl. Propad trhu v roce 2008 NZ indikoval hezky, opak ale můžeme říci o jeho zvednutí se na počátku roku 2009. Propad léta roku 2011 pak byl indikován opět jako podle učebnice. Pokud se tedy zaměříme na tyto hlavní pohyby posledních cca 10 let, vidíme, že NZ, tedy pohyb peněz ve fondech, poměrně hezky predikuje blízké propady, s růsty má ale problém.

Osobně bych tedy onen údajně silný býčí signál spíše ignoroval. Vede mě k tomu jak historická úspěšnost NZ, tak to, že PE indexu S&P 500 se opět pohybuje kolem hodnoty 13. Jak zde často opakuji, jde o velmi silnou rezistenci, od roku 2010 v podstatě neproraženou. Že bychom nyní mohli očekávat znatelně vyšší růst zisků, nebo nižší nejistotu (tedy proražení třináctky výrazně nad ní) se mi nezdá. I když je pravda, že v eurozóně dochází k pozitivním posunům i na fundamentální úrovni (viz např. „Euroloď skoro opravena, necháme ji ale stejně potopit?“), Čína se nyní převalila do vlny, či vlnka optimismu a Fed se posouvá směrem k cílení NHDP, i když stylem, nažraný vlk a celá koza. Ve Spojených státech ale na druhou stranu jen nakrátko utichla fiskální občanská válka.

A když už jsme u těch indikátorů, povšimněme si, že nadále trvá dichotomie mezi dluhopisovým a akciovým trhem. Tedy v tom smyslu, že od cca druhé poloviny roku 2011 již nemůžeme poměrně hezky predikovat vývoj na akciích podle pohybu výnosů dluhopisů (jak to často šlo předtím). Akcie totiž trendově rostou, zatímco výnosy klesají/stagnují. Uspokojivé vysvětlení tohoto zlomu jsem neslyšel, sám operuji pouze s následujícím:

Po šokové terapii léta 2011 většina investorů kapitulovala na boj s volatilitou a novým normálem a přesunula se k US dluhopisům (které jsou zvykem a setrvačností stále považovány za bezpečné). Jen relativně málo peněz zůstalo u akcií, s těmi jsou ale investoři ochotni sázet na relativně optimistické scénáře. Na celou věc se můžeme dívat i tak, že investoři po šoku 2011 přestali sázet na relativně velkou škálu scénářů charakterizovaných typickým zvonovitým rozdělením, ale vsadili většinu peněz na bezpečí (poměrně špatný vývoj), ale něco zůstalo i na optimismus. Jsme tedy ve dvou extrémech, nic mezi.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • S tím se dá souhlasit
    14.01.2013 21:30

    Anomální stav monetární politiky se zrcadlí na trzích a přebytečný kapitál není kam smysluplně umístit. Dodatek: momentálně indikátor volatility na SaP500 je na zcela spodní hranici (také 13, mírně pod ní se odrazí jistě výše), nějaká korekce nastane, ale býčí pohled v dlouhodobém výhledu zůstane. Dokud bude síla vlád a CB, budou tyto "nepochopitelné" věci nastávat...
    Pibik
Aktuální komentáře
25.05.2024
16:38CNBC: Čínští výrobci elektromobilů dál razantně pronikají na evropský trh
9:34Víkendář: Eisman o investicích spojených s umělou inteligencí a potenciálu, který má Apple
24.05.2024
22:01Americké indexy ukončily týden růstem  
17:26Keynesova soutěž krásy a současné dění na trhu
16:49ECB přislíbila pokles sazeb, pak si dá přestávku. Wall Street se dnes zvedá  
16:41Norský Equinor investuje do rozšíření těžby z největšího plynového pole v Evropě
14:58Globální akciové trhy se po rally blíží prodejnímu signálu, varuje stratég Bank of America
13:50Než otevře Wall Street: Apple, Workday  
12:16Perly týdne: Kapitulace medvědích scénářů
11:32Itálie varuje, že dohoda o globální minimální dani nebude kvůli výhradám včas
11:29Sazby jsou znovu zdrojem nejistoty, akcie koncem týdne klesají  
10:45Důvěra v ekonomiku ČR se v květnu meziměsíčně mírně snížila, podle analytiků jde o jednorázový výkyv
9:08Rozbřesk: Vyšší než očekávaný růst mezd v eurozóně ECB od redukce sazeb neodradí
8:52Erste a VIG se obchodují poslední den s dividendou, globální propast mezi ekonomikami se rozšiřuje a futures jsou červené  
8:41ČEZ: Rozhodčí tribunál ICC zakázal ruskému Gazpromu vést v Rusku soud proti ČEZ
7:28Investice ve světě, který rychle stárne
23.05.2024
22:01Pozitivní Nvidia trhu nestačila  
17:25Vracení se k ziskům, nafukování bubliny devadesátých let a současná mezera
17:22Sentiment je překvapivě křehký. Narušil ho nenápadný report z ekonomiky  
16:02Česká exportní banka, a.s.: Informace o výplatě výnosu s rozhodným dnem 23. května 2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data