Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fitch: Letošek bude zřejmě rokem snižování podnikových ratingů

Fitch: Letošek bude zřejmě rokem snižování podnikových ratingů

15.01.2013 8:24
Autor: ČTK

Letošní rok bude zřejmě rokem snižování podnikových ratingů. Upozorňuje na tom mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings, jejíž názor v zásadě odpovídá poznatkům dalších agentur. Podle Fitch jsou nejohroženější telekomunikační a distribuční firmy, které vedly snižování ratingových známek už loni. Fitch se zmiňuje o firmách z Evropy, Blízkého východu a z Afriky. 

"U distribučních firem je to kvůli slabým fundamentálním parametrům a tlaku regulačních orgánů ve většině zemí Evropské unie. Telekomunikace pak čelí obtížné kombinaci nízké spotřebitelské důvěry a silnému konkurenčnímu tlaku napříč kontinentem," uvedli analytici Fitch Richard Hunter a Rölof Steenekamp. 

Z firem, které agentura Fitch sleduje, se loni právě telekomunikace a distribuční společnosti na celkovém počtu snížení ratingových známek podílely z 61 procent. Oba sektory mají negativní výhled, což znamená, že další snížení ratingů je velmi pravděpodobné. 

Fitch má negativní výhled i pro evropské maloobchodní řetězce, které se specializují na prodej potravin. Riziko agentura vidí hlavně ve změně chování spotřebitelů. Snížení ratingu dále hrozí i výrobcům oceli, na které dál negativně působí špatná situace na klíčových trzích stavebnictví a výroby automobilů. 

Jednou z největších obětí slabé poptávky v odvětví výroby oceli je podle agentury Fitch nadnárodní společnost ArcelorMittal. Ta působí v řadě zemí světa, včetně České republiky. 

Agentura Moody's byla první ratingovou agenturou, která společnosti ArcelorMittal začátkem listopadu snížila hlavní rating do neinvestičního pásma a navíc mu přiřadila negativní výhled. Reagovala tak na kolaps globálního trhu s ocelí, kde se situace podle agentury Reuters v nejbližší době patrně ještě zhorší, než se začne zlepšovat. V prosinci snížila firmě rating také agentura Fitch, a to na stupeň BB plus. 

V telekomunikačním sektoru snížení ratingu loni neunikla finská společnost Nokia, která se dlouhodobě ztrácí podíl na trhu. Všechny tři hlavní ratingové agentury, tedy Standard & Poor's, Moody's Investors Service i Fitch Ratings, jí snížily hlavní rating do neinvestičního pásma. To byla v tomto sektoru zřejmě i největší událost loňského roku, protože Nokia byla dlouho považována za vysoce kvalitní podnik. 

Fitch už v září varovala, že slabé makroekonomické trendy v Evropě, na Blízkém východě a v Africe, spolu s dluhovou krizí a dopady úsporných opatření, mohou vést k tomu, že firmy předběhnou samy sebe. To znamená, že si příliš brzy začnou myslet, že jsou z nejhoršího venku. 

Důvodem k optimismu by podle analytiků ratingové agentury mohlo být to, že asi 45 procent případů snížení ratingu se loni týkalo firem, které jsou ve spekulativním pásmu. To znamená, že jsou to firmy, od kterých trh obecně nemá velká očekávání a řada investičních společností do nich ani nesmí investovat. 

Firmy s ratingem ve spekulativním pásmu se loni na emisích podnikových cenných papírů podílely asi z 18 procent. Investoři tak stále mají možnost investovat i do kvalitních podnikových dluhopisů.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
02.05.2024
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.