Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: -3 % na Erste, +3 % na CETV. Zklamání a napjaté čekání na NWR

Týden na pražské burze: -3 % na Erste, +3 % na CETV. Zklamání a napjaté čekání na NWR

18.01.2013 18:24
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Pro některé tituly pražské burzy byl právě uplynulý týden do 3 % rostoucí, pro většinu do 3 % ztrátový. Index PX končí o 1,06 % níže na úrovni 1042,52 bodu. Nepříznivou výjimkou, která si z týdne odnáší více jak 10% ztrátu jsou akcie těžební skupiny NWR. Ta v indikaci provozních čísel za 4Q12 (a dopočtem celý rok 2012) zklamala nenaplněním celoročních prodejů i vysokým stavem zásob. Investoři se také nedozvěděli tradičně souběžně přicházející čísla o dojednaných cenách dodávek pro další období, což možná vzbudilo ještě silnější rozladění a otazníky. Výsledkem byla série poklesů od pondělního zveřejnění zprávy a týdenní bilance -10,2 % a závěr u 89,8 Kč/akcie.

Druhým nejvíce odepisujícím titulem týdne jsou akcie bankovní skupiny Erste. Tu zasáhla nejprve vlastní zpráva o odpisu goodwill v rumunské BCR v rozsahu 300 milionů eur do čísel 4Q12 a v souvislosti odchodu z Ukrajiny a spojených nákladů očekávání celoročního zisku u 450 milionů eur, což je pod očekáváním trhu. Následně do vývoje promluvil text a komentář rakouského listu Der Standard, který v odvolávce na bankovní zdroje avizuje brzy zveřejněný plán úspor v Rakousku, týkající se personálních nákladů, „sociálně citlivého“ propouštění, možného omezování zaměstnaneckým výhod a pokračující reorganizace aktivit v rámci skupiny. Do třetice přišla analýza Citigroup, která významně ponížila ve světle nových zpráv odhad vývoje hospodaření banky do roku 2015 a adekvátně tomu upravila doporučení a cíl. Erste v týdnu odepisuje 3,22 % na 645,5 .

Ztráta více jak 2 % „svítí“ u AAA Auto, řada dalších titulů se vešla mezi červenou nulu a jednoprocentní odpis. Za komentář stojí realitní titul Orco, na kterém se před mimořádnou a řádnou valnou hromadou dne 4. února 2013 citelně přeskupují pozice mezi akcionáři. Podrobnosti níže.

Na rostoucí straně vidíme akcie CETV s podporou měnového vývoje, akcie Telefóniky CR korigující předchozí tlak i akcie Pegas Nonwovens.

Mimo tuzemský akciový trh je v plném proudu americká výsledková sezóny, kde reportovala 4Q12 výsledky hlavní bankovní jména JPMorgan, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley či významné konglomeráty typu General Electric či Intel. Zatímco General Electric stabilitu potvrdila (a vnímána jako indikátor síly globální ekonomiky dala naději zejména směrem k emerging markets), Intel zklamal a potvrdil další ústup tržeb a vyznění bankovních čísel rozhodně neukazuje nějaký jednotný trend.

Vítězové a poražení uplynulého týdne:
Růsty % změna Závěr Poklesy % změna Závěr
CETV 3,32 111,90 NWR -10,20 89,80
Telefónica CR 2,01 330,00 Erste -3,22 645,50
Pegas 1,87 507,30 AAA Auto -2,37 24,70
Fortuna -1,01 88,10
VIG -0,91 994,90
Orco -0,80 68,05
PM ČR -0,69 10725,00
Unipetrol -0,58 170,00
KB -0,48 3980,00
ČEZ -0,34 652,90

 

Do právě uplynulého týdne vstoupila pražská burza poklesem. Zveřejněné provozní ukazatele uhelné společnosti NWR za 4Q zklamaly, když se firmě kvůli vývoji na konci roku nepodařilo naplnit výši plánovaných celoročních prodejů ani snížit aktuálně vysoký stav zásob. Trhy koksovatelného i energetického uhlí navíc podle NWR zůstávají pod tlakem, a tak firma ve výhledu pro letošní rok počítá s meziročním poklesem objemu těžby. NWR zatím „kvůli pokračujícím jednáním“ neoznámila domluvené prodejní ceny své produkce pro další období. Akcie NWR propadly o více než 5 % na 94,6 , což byl nejnižší závěr od 18. prosince 2012.

ČEZ nadále ustupoval s cenou elektřiny na trzích. Na VIG analytici Credit Suisse snížili doporučení na „underperform“ z „neutrální“, cílovou cenu mírně zvýšili z 38,2 EUR na 40,1 EUR, cca 1026,5 . Barclays na VIGu snížila doporučení z „overweight“ na „equal weight“ při zvýšení cíle z 40,7 EUR na 42,1 EUR (cca 1077,5 Kč).

Česká bankovní asociace potvrdila další zpomalení tempa růstu objemu úvěrů poskytnutých bankovními domy. Během listopadu se růst zmírnil z říjnových 2,8 procenta na 2,2 procenta. Průměrná úroková sazba z nových úvěrů poskytnutých podnikům se v listopadu snížila o 0,12 procentního bodu na 2,82 procenta.

V úterý pokračoval na pražské burze pokles, PX ztratil 0,5 %. Skupina Erste oznámila přehodnocení hodnoty goodwill v rumunské BCR o 300 mil. eur a spolu s efektem odchodu z Ukrajiny oznámila, že za rok 2012 očekává čistý zisk kolem úrovně 450 mil. eur a navrhne z něj výplatu dividendy. Číslo je pod očekáváním trhu.

Moody's označila ČR a Polsko za “bezpečné ráje“ v CEE regionu díky solidním rozpočtům. Důvěryhodnost České republiky podle agentury zůstává stabilní, nicméně riziko politického obratu je faktorem, který brání zvýšení ratingu České republiky.

V poklesu pokračoval titul NWR. K rozladění z provozních ukazatelů a chybějící indikace cen na další období se přidala zpráva Merrill Lynch, která snižuje cílovou cenu NWR na 1,55 GBP (asi 47,8 Kč) z 1,75 GBP a ponechává doporučení "underperform". V OKD budou dlouhá vyjednávání o nové kolektivní smlouvě dle odborového předáka Jaromíra Pytlíka, chybí dohoda na růstu mezd.

Středa přinesla PX další a znovu mírnější ztrátu 0,3 %. Akcie Erste po vzoru sektoru v Evropě postupně propadaly až na denní minima u 650 korun, kde se stabilizovaly a seanci uzavíraly s 1,9% ztrátou. Hranici 3900 korun se v odpolední části obchodování rozhodla otestovat Komerční banka, jež ztrácela okolo 1,6 procenta. Nákupní objednávka v závěrečné aukci však titul nakonec vynesla na závěrečných 3935 .

Skupina Erste Group prošla výraznou organizační i personální proměnou včetně propouštění, ta se ale zatím dotkla především aktivit za hranicemi. Nyní je na řadě Rakousko, kde dle zdrojů tamního tisku z bankovních kruhů dojde na omezení pracovních nákladů o 5 až 10 procent a pokračující organizační změny. Detaily plánu mají být připraveny v příštích týdnech. Po závěru trhu se objevila zpráva srbské informační agentury, podle které Erste Group podala nabídku na převzetí srbské divize padlé banky Hypo Alpe-Adria a čeká na postoj rakouské vlády. „Pokud bude odpověď vlády negativní, nebo nabídka nebude akceptována, máme záložní plán k expanzi na srbském trhu,“ cituje pak CEO Erste Andrease Treichla.

ČEZ uzavřel se ziskem 0,7 %. Rosatom může vstoupit do projektu na dostavbu nového jaderného bloku ve slovenské elektrárně v Jaslovských Bohunicích. ČEZ společně se slovenskou společností Jadrová a vyraďovacia spoločnost (JAVYS) a Rosatomem podepsaly memorandum, které vstup partnera do projektu na dostavbu jaderné elektrárny umožňuje.

O korekci předchozího propadu se snažilo NWR, které si připsalo 1,7 procenta zisku a končilo nad 90korunovou metou. Pomoci mohlo i oznámení nižších, než očekávaných úrokových nákladů spojených s emisí nových seniorních dluhopisů za 275 mil. EUR splatných v roce 2021. Zatímco původní indikované rozmezí pro kupón, který nová obligace ponese, bylo mezi 8 a 8,25 procenty, nakonec těžař dnes oznámil, že emisi bude nabízet při ceně odpovídající 100 procentům nominálu a ponese kupón 7,875 procenta. Ukončení emise je naplánováno na příští středu.

Čtvrteční obchodování proběhlo na lokálním trhu za nevýrazné aktivity a index PX si připsal menší zisk ve výši 0,33 %. Celkový objem obchodů dosáhl 0,446 mld. . Průměrný objem obchodů za poslední rok je 0,792 mld. .

NWR korigovalo předchozí ztráty, ČEZ dokázal ignorovat snížení cílové ceny ze strany analytiků HSBC z 680 na 620 za akcii. Tým HSBC také snížil své doporučení na "neutral" z "overweight" u akcií VIG, ale zvýšil cílovou cenu na 44,5 EUR (asi 1137 Kč) z 43 EUR.

Akciím Erste se po středeční spekulaci rakouského listu o potřebných úsporách banky v zemi dostalo ochlazení pohledu ze strany analytiků Citigroup, kteří snížili investiční doporučení ze stupně „koupit“ na „neutral“ při zvýšení cílové ceny na 26 EUR, která ale poskytuje jen drobný růstový potenciál. Za příliš rychlý a příliš prudký označili analytici Citi růst akcií skupiny Erste, když nové zprávy z banky k Rumunsku a Ukrajině podle nich ukrojily z očekávaného zisku na akcii let 2012 až 2014 do 16 do 43 procent. Zhruba třemi pětinami se na celkové ziskovosti skupiny Erste do roku 2015 mají podílet české aktivity.

Z menších zástupců o více jak 3% pokleslo CETV, které tak dohánělo závěr v zámoří. Naproti tomu se dařilo developerovi Orco, který si připsal téměř 4 %, když reagoval na zprávy o navýšení hlasovacích práv ze strany CEO Otta (viz dále).

Skupina autobazarů AAA Auto otevřela v Bratislavě první prodejnu zánovních ojetin Mototechna na Slovensku. Značku Mototechna firma oživila loni na podzim. Za tři měsíce prodala v Česku 350 vozů. Po Bratislavě budou na Slovensku následovat pobočky Mototechny v Žilině, Nitře, Košicích a dalších dvou městech podle aktuální situace na trhu.

Závěr týdne se na pražské burze nesl v duchu posledních dní a index PX se za utlumené aktivity příliš neodchýlil od předchozího závěru. Celkový objem obchodů mírně přesáhl půl miliardy korun.

Téměř veškerý včerejší zisk postupně odevzdala těžařská společnost NWR, která se tak vrátila k hranici 90 za akcii. Téměř beze změn končil ČEZ, který dále nereaguje na pokračující propad cen elektřiny a drží se u 650 mety.

Nulovou reakci na další ze série nečekaných špatných zpráv předvedl v celodenní bilanci Unipetrol, který tak díky minimálnímu freefloatu zůstává domácími účty bez větších problémů držen u 170 . Společnost oznámila odhad vybraných finančních a provozních ukazatelů za 4Q12. Očekává, že provozní ztráta skupiny dosáhne 4,5 mld. vzhledem k zaúčtování jednorázové položky ze snížení hodnoty dlouhodobých aktiv rafinerského segmentu. Bez započtení této položky by společnost dosáhla zhruba nulového výsledku při ztrátách minulých období.

Zprávy, přicházející postupně na trh z realitní skupiny Orco, jejíž akcie dnes zakončily na zelené nule, potvrzují přeskupování pozic před mimořádnou a řádnou valnou hromadou, které jsou plánovány na 4. února. Včera po závěru trhu OPG informovala, že rezignoval na své funkce ve vedení OPG i Orco Germany Benjamin Colas. Ten figuroval jako zástupce akcionářů a souběžně přišla regulatorní informace o poklesu podílu akcionáře MTone Limited, entity zastoupené Colasem, pod 2,5% oznamovací hranici. Již dříve přišla informace o poklesu podílu Maple Leaf Macro Volatility Master Fund a naopak o nákupech akcií firmy CEO Ottem (z 0,5 % na 8,93 % hlasovacích práv).

Akcie Orco na domácím trhu v Paříži od 10. ledna posílily od 2,35 EUR k 2,7 EUR, v Praze od 60 k nynějším 68 . 4. února 2013 akcionáře čekají řádná a mimořádná valná hromada, které mají rozhodnout o snížení nominální hodnoty akcie na 2,00 EUR z 4,10 EUR a účetním převedení zdrojů do rezervy a dále o personálních změnách ve vedení OPG. Do vedení OPG mají přijít Radovan Vítek a další dva jeho zástupci, dva nominovaní za další akcionáře a naopak odejít Ummels a již formálně Colas a Palliers, když tito dva již rezignaci oznámili. (Podrobnosti v připojeném textu).

Unipetrol zahájil tuzemskou výsledkovou sezónu za 4Q12. Průběh sledujte zde.

Průběh americké výsledkové sezóny můžete sledovat zde.

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie - ČR.


Přeji příjemný nadcházející víkend!


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023
9:07Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?
8:58UBS je poprvé od převzetí Credit Suisse v zisku. Výsledky podpořila investiční banka i správa majetku
8:51Evropa zamíří v úvodu výše, futures pro USA jsou váhavější. Tabák poslední den s dividendou  
6:48FX Strategie: Trh větří další důležité americké inflační číslo za duben. Jestřábí překvapení v podání ČNB poslalo korunu k 25,00 EURCZK  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Arista Networks Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Electronic Arts Inc (03/24 Q4, Aft-mkt)
Ferrari NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
Fresenius Medical Care AG (03/24 Q1)
Leonardo SpA (03/24 Q1, Aft-mkt)
Occidental Petroleum Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
Reddit Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rivian Automotive Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rockwell Automation Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)
Snap One Holdings Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
UniCredit SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Upstart Holdings Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Walt Disney Co/The (03/24 Q2, Bef-mkt)
Wynn Resorts Ltd (03/24 Q1, Aft-mkt)
Zalando SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
6:45UBS Group AG (03/24 Q1)
7:00Siemens Healthineers AG (03/24 Q2)
7:30Infineon Technologies AG (03/24 Q2)
8:00DE - Průmyslové objednávky, y/y
9:00CZ - Obchodní bilance - nár. pojetí, mld. Kč
9:00CZ - Průmyslová výroba, y/y
11:00EMU - Maloobchodní tržby, y/y
13:00BP PLC (03/24 Q1)
13:00Duke Energy Corp (03/24 Q1)
14:00WK Kellogg Co (03/24 Q1)
22:00Luminar Technologies Inc (03/24 Q1)