Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Rozhodnutí|Trhy & finance
Obce, pozor! Během zimy nestačí udržovat jen chodníky

Obce, pozor! Během zimy nestačí udržovat jen chodníky

22.01.2013
Skutečnost, že obec odpovídá za schůdnost chodníku, je díky médiím poměrně známá i u široké veřejnosti. Jenže odpovědnost obcí může podle Nejvyššího soudu sahat ještě dále. Například k autobusovým zastávkám na jejich území, i když nejsou jejich majetkem.

Nakolik je tento závěr překvapivý, ať každý čtenář posoudí sám. Rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS) by ale neměli podceňovat zejména představitelé obcí, jimž záleží na zdraví jejich občanů i obecní kase. Nedávno se o tom přesvědčila obec Břasy na Rokycansku. Právě její případ NS řešil.  

Úraz na zastávce

Připomeňme, že povinnost udržovat schůdnost chodníků plyne ze zákona o pozemních komunikacích. Obce jako jejich vlastníci jsou povinny odstraňovat závady vzniklé náledím nebo sněhem. Jinak odpovídají za škodu, která porušením této povinnosti vznikla. U „naší“ obce však nehrál hlavní roli chodník, ale zledovatělé nástupiště autobusové zastávky, na kterém si cestující, vystupující z autobusu, zlomil kotník. Zraněný pochopitelně žádal satisfakci za způsobenou újmu na zdraví. Ačkoli jeho žaloba mířila proti více subjektům, viníkem nehody byla nakonec shledána obec. A to i přesto, že zastávka (tedy pozemek včetně objektů na něm umístěných) nebyla v majetku obce a sloužila pro provozování autobusové dopravy zajišťované soukromým dopravcem.

S tímto argumentem ale obec neuspěla u žádné soudní instance. Soudy konstatovaly, že nástupní ostrůvky a čekárny linkové osobní a veřejné hromadné dopravy nejsou součástí ani příslušenstvím dálnice, silnice a místní komunikace. Jelikož tedy autobusová zastávka je považována za součást pozemku a ne za komunikaci, nelze posuzovat odpovědnost za vzniklou škodu podle zákona o pozemních komunikacích. Nedostatečná údržba nástupiště zastávky je ale podle soudů porušením obecné prevenční povinnosti. Odpovědnost za takto vzniklou škodu pak nese obec, protože je ze zákona povinna pečovat o všestranný rozvoj svého území a potřeby svých občanů, jako je mimo jiné bydlení, ochrana a rozvoj zdraví či doprava a spoje. Jelikož nástupiště zastávky, stejně jako čekárna či přístřešek pro cestující jsou zařízení, která slouží k uspokojování potřeb občanů, i NS uzavřel, že obec byla povinna se o zajištění schůdnosti autobusové zastávky postarat. 

Ať tedy tento případ slouží jako vodítko pro ty obce, které stále váhají, kde všude mají odklízet sníh a náledí. Vzhledem k tomu, že jaro je ještě daleko, včasnou nápravou lze ušetřit mnoho zbytečné bolesti, fyzické i finanční.


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje