Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Veletoč Jana Fischera odmítají jeho podporovatelé i tvůrci kampaně, budou volit Karla Schwarzenberga

Veletoč Jana Fischera odmítají jeho podporovatelé i tvůrci kampaně, budou volit Karla Schwarzenberga

22.01.2013 15:29, aktualizováno: 22.1. 17:01
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Dlouho favorizovaný a nakonec neúspěšný kandidát prvního kola prezidentské volby Jan Fischer kromě šance na zvolení prezidentem České republiky po svém veletoči od původně názorové blízkosti s Karlem Schwarzenbergem k nově nepřímo vyslovené, ale zřejmé podpoře Miloše Zemana, ztratil podporu většiny z osobností a poradců, které utvářely jeho prezidentskou kampaň. Budou volit jednoznačně Karla Schwarzenberga.

Naprostá většina odborných poradců, kteří pomáhali s prezidentskou kandidaturou Jana Fischera, se před druhým kolem volby s někdejším premiérem úřednické vlády názorově rozešla. Dnes totiž voličům jednoznačně doporučili volit Karla Schwarzenberga. Fischer sám v pondělí pro druhé kolo podpořil jeho protikandidáta a bývalého premiéra Miloše Zemana, na adresu Schwarzenberga snesl kritiku.


Své překvapení z pondělního Fischerova rozhodnutí neskrývá například výrazná tvář Fischerovy předvolební kampaně, lékař Jan Pirk. ČTK dnes tento známý kardiolog řekl, že on osobně má naopak menší výhrady vůči druhému z postupujících do finále volby, kloní se tedy spíše ke Karlu Schwarzenbergovi.

"My nejsme vázáni žádnou vnitrostranickou disciplínou," poznamenal Pirk. Právě on loni v říjnu na ministerstvo vnitra doručil petiční archy s více než sto tisíci podpisy občanů, kteří podpořili Fischerovu kandidaturu.

"Podporujeme jednoznačně Karla Schwarzenberga na funkci prezidenta ČR a vyzýváme všechny voliče, aby v druhém kole neopomenuli volit," napsali dnes médiím Fischerovi odborní poradci, mezi kterými je kromě Pirka také například právnička Hana Marvanová, sociolog Petr Matějů či ústavní právník Jan Wintr. V týmu poradců byl i bezpečnostní odborník Andor Šándor, který ale dnešní prohlášení nepodepsal. ČTK dnes řekl, že je poprvé od roku 1989 typickým nerozhodnutým voličem. "Prostě teď nevím koho volit. A když to nevím, nemohu nikoho doporučovat," poznamenal.

Ve volbách někdejší šéf úřednické vlády Fischer neuspěl, za dvojicí Zeman-Schwarzenberg skončil na třetím místě. Napomohla tomu i výrazná kampaň v závěru předvolebního boje vedená Schwarzenbergovým týmem a upozorňující na Fischerovu údajnou názorovou nevyhraněnost i jeho členství v předlistopadové KSČ. 

Od Schwarzenberga k Zemanovi

Fischer dával před volbami najevo, že ze soupeřů je mu Schwarzenberg nejbližší. "To ale bylo v nějaké situaci, to bylo v době, kdy jsem mohl počítat, že budu pro druhé kolo potřebovat i hlasy jeho voličů. Situace se ale změnila. Já si to vážně musím rozmyslet," reagoval nedávno pro Mladou frontu Dnes.

Bezprostředně po své prohře Fischer nikoho nepodpořil. Po týdnu vydal prohlášení, kde nynějšímu předsedovi TOP 09 vyčetl jeho účast ve vládě, jeho spojování s exprezidentem Václavem Havlem, ale především jeho vyjádření o Benešových dekretech, kterým prý poškodil ČR. Naopak Zemana Fischer označil za politika, se kterým sice často nesouhlasí, ale jehož názory jsou známé a dlouhodobě konzistentní.

"Je to jeho soukromý názor, který nedává jako doporučení svým voličům. Má na to právo," poznamenal dnes Pirk. Dodal, že on sám má také výhrady k oběma postoupivším kandidátům, na rozdíl od Fischera prý ale menší vůči Schwarzenbergovi.

"U něj mám jednu trošku veselou výhradu: Měl by být o deset let mladší," poznamenal známý lékař. Naopak vůči expremiérovi Zemanovi je jeho nejzásadnější výhrada jiného rázu. "On rád dělá vtipy a humor, kterým ponižuje ostatní lidi, to se mi strašně nelíbí, to není můj styl," uzavřel Pirk. 

Příjdou-li mladí, zvítězí Schwarzenberg?

Semantic Visions, která úspěšně předpověděla parlamentní volby 2010 ve Velké Británii, prezidentské volby v USA 2012 i první kolo prezidentské volby v ČR 2013 před druhým kolem uvádí, že výsledek ovlivní především fakt, do jaké míry se mladí voliči rozhodnou jít k urnám. "Pokud se zúčastní v hojném počtu, zvítězí Karel Schwarzenberg," uvádí průzkumná společnost.

Situace v online médiích je podle Semantic Visions velmi vyrovnaná, i když Miloš Zeman opticky získává převahu díky své extrémně negativní kampani, která míří na Karla Schwarzenbega. To dokládá jasně připojený graf.

Při bližším zkoumání jsou však zdrojem rostoucího negativního emočního náboje Karla Schwarzenberga především blogy, které dávají Zemanovým útokům zesilující ozvěnu. U online médií s největším impaktem se situace jeví spíše výhodnější pro Schwarzenberga.

Semantic Visions: Nárůst negativní kampaně proti Schwarzenbergovi

001

Situace na Facebooku je podle Semantic Visions zcela odlišná. Schwarzenberg má dramaticky vyšší podporu než Zeman. Nejde jen o počty fanoušků (171 tis. oproti 35 tis.), ale především o aktivitu na těchto profilech. Zeman se sice snažil na Facebooku o ofenzívu, ale již nyní je zřejmé, že se Zemanovi na svoji stranu Facebook získat nepodařilo. Použil totiž stejné krajně negativní zbraně, které jdou nejen proti duchu Facebooku jako pozitivního média a komunikační platform. Neuspěl ale i proto, že jeho argumenty nerezonují s myšlením velké většiny uživatelů Facebooku.

Sázkaři favorizují Zemana

Sázkaři ve druhém kole prezidentských voleb stále více věří Miloši Zemanovi, u Fortuny si dokonce jeden sázkař ze severních Čech na bývalého premiéra vsadil milion korun. "Celkem se to rozjelo. Pomohl tomu hlavně jeden sázející ze severních Čech, který si na Miloše Zemana vsadil jeden milion a 30 tisíc korun v kurzu 1,5:1," řekl mluvčí Fortuny Petr Šrain. I proto kurz na bývalého premiéra stále klesá. Aktuálně je na 1,4:1, zatímco na Karla Schwarzenberga si mohou zájemci vsadit v kurzu 2,55:1. Fortuna pro druhé kolo eviduje podle Šraina sázky za šest milionů korun.

Stejný vývoj zaznamenává také konkurenční Tipsport. Miloš Zeman je favoritem s kurzem 1,45:1, Schwarzenberg s kurzem 2,5:1 ztrácí. "V posledních dnech nastala zásadní změna, když se preference přehouply směrem k Zemanovi. Vyměnila se tak pozice favorita, což nebývá zvykem," poznamenal mluvčí Tipsportu Lubomír Ježek.

Nejnižší kurz má Karel Schwarzenberg u SynotTipu, konkrétně 2,15:1. Stejná sázková kancelář pak má u Miloše Zemana aktuálně nastavený kurz 1,55:1.

Největší české sázkové kanceláře přijaly na prezidentskou volbu společně s prvním kolem sázky už za více než 23 milionů korun.

(Zdroj: čtk, ČT, Semantic Visions)


Čtěte více:

Koho chcete za prezidenta? (anketa)
14.01.2013 13:23
Nečekaně silně úspěšný finišmen Karel Schwarzenberg vyzve průběžně pap...
Volba prezidenta: Poslední z průzkumů dává navrch Zemanovi. Kampaň rozdmýchala spor o Benešovy dekrety
21.01.2013 9:36
Předvolební průzkum agentury ppm factum, podle něhož zatím většina vol...
Fischer nepřímo podpořil Zemana. Schwarzenbergovi vytkl kritiku Beneše i odkaz na Havla
21.01.2013 17:58
Neúspěšný kandidát na prezidenta Jan Fischer ve druhém kole volby nepř...

Váš názor
  •  
    28.01.2013 9:14

    Na jednu stranu je dobře, že KOKTA prohrál. Protože z pozice prezidenta by neměl takové možnosti prosazovat svůj volební program jak mu umožňují jeho současné funkce vícepremiéra a předsedy TOP 09. Jistě se v nejbližší době dočkáme návrhu na snížení DPH a zvýšení valorizace důchodů.
    Bobo
  • Diskuse na Patrii
    27.01.2013 22:52

    ...některý názory tady mě docela sraly, abych byl upřímnej ))..ale pročet jsem si pár jiných diskusních fór a musím objektivně říci, že to tady patří spíš k oázám umírněnosti a tolerance...
    db
    • Re: Diskuse na Patrii
      27.01.2013 23:01

      taky nneni duvod prilis hulakat. Vsak von se ten pan prezident Z jako zmetek znemozni sam. Uz to zacina. Prvni dama jeste nesundala zasteru.
      hm
      • hm
        27.01.2013 23:06

        to hlásám pořád, je to jenom otázka času.
        db
    • Re: Diskuse na Patrii
      27.01.2013 23:01

      holt sme šlechta volové ))
      db
  • Souhlasím
    27.01.2013 22:25

    Tolik ží, špinavostí a popásovek těžko pohledat.
    Velkamedvědice
  •  
    27.01.2013 22:14

    http://www.denik.cz/ze_sveta/vyhraje-li-zeman-zvitezi-lez-pise-nemecky-denik-20130126.html
    Velkamedvědice
    •  
      28.01.2013 1:11

      Nezbývá než doufat, že brzy "pojde" tak či onak ale nejlépe sám od sebe ;)
      SEA monster
    •  
      27.01.2013 22:24

      Pozoruhodne je, ze prave TAZ (Tageszeitung) je tradicni a seriozni levicovy denik s pomerne velkym nakladem.
      hm
      • Hm
        27.01.2013 22:34

        Však má pravdu. 15 let po definitivním uspořádání hrát benešovy dekrety..Nacionalistické útoky na Terezu, které 300 let zámek nepatří a pod. Střet zájmů , který neexistuje a pokud ano, naprosto se nezvětšil. O co má větší pravomoci prezident než ministr zahraničí? Neuvěřitelné bylo, kolik lidí včera psalo Kalouskovi, že prohrál on, jak mu to přeje. Oni snad Karla ani nevnímali. Vyloženě, za to můžete vy, Kalousku dobře vám tak. Zemanova kultura gothaje s cibulí, stejně jako míra lží a podpásovek myslím přesně napovídá povaze českého člověka a nejlépe ji odráží navenek. A výsměch české kultuře a intelektuálům jen dokresluje realitu. Jsem dělník. Přece nebudu volit mocipána!!
        Velkamedvědice
        • Re: Hm
          27.01.2013 22:47

          Neni co dodat. Holt volily hospody.
          hm
  • Historie
    27.01.2013 20:33

    http://www.hss.barok.org/links.php
    Pound
  • 2 šaňo
    27.01.2013 19:51

    že český štát pôjde smerom na východ. A šaňo s kamarádíčky půjde pro dávky.Tebe zvolit prezidentem zkrachuje česko do roka.Ano kníže není blbý.On je povaleč z kaváren a lhář větší než čerti z pekla.
    ?
    • Re: 2 šaňo
      27.01.2013 20:07

      Ty jsi PetrR, občas Otmar nyní Jindra. Máš to fakt těžký, slovo lhát ve spojení s tvojí duševní chorobou je irelevantní.
      db
  • Ač nerad
    27.01.2013 15:35

    ...musím s tím do velký míry souhlasit. Bohužel. ...// http://www.reflex.cz/clanek/jine-volba-prezidenta-2013/49323/prohra-karla-schwarzenberga-nebyla-o-nelhani-ale-o-amaterske-kampani.html .........už jenom to, že tým KS nevytáhl kartu "jedemedál" , VK a mafie okole něj a MZ...nechápal jsem. Takže teď si holt musíme počkat až se MZ znemožní sám.
    db
    • Re: Ač nerad
      27.01.2013 17:27

      Veď sme sa už dočkali, Zeman vyhlásil, že by napríklad vymenoval za prezidenta NKÚ špióna Michálika, čo všetkých odpočúva. Čiže jasne dal najavo, že by chcel eštébácký systém stálej kontroly občanov. Zo zahraničných ciest, ktoré by uskutočnil, hovoril o Číne, Rusku a Brazílii, čiže všetko štáty s bolševickým režimom. Že vraj pre zakázky. K tomuto by sa Havelko nikdy neznížil, žobrať u komunistov. Toto mala aj Fischerová v programe, že v duchu Havelkovej demokratickej tradície by nikdy nedohovárala štátne zakázky a neťahala so sebou dajakých podnikatelov. Okrem toho je tiež samozrejmé, že takéto nedemokratické krajiny je treba ekonomicky, ale predovšetkým politicky ignorovať a izolovať. To zdá sa že padá. V tomto má plnú právdu Karel Gott, keď hovorí, že český štát pôjde smerom na východ.
      Šaňo
  • vyhráli hej rupáci:-)
    27.01.2013 13:53

    Paráda !! Soudruh Klaus z Chille poslal pozdrav. Najednou z čista jasna je ten sociopat hrdý na svůj národ:-)) Proč na ně poslal tuneláře, mafiány a kriminálníky, když má svůj lid tolik v lásce?:-))) A to už nikdo nepřipomíná, že před těmito volbami peskoval kde koho tím, že takové volby jsou katastrofa a vymstí se nám. Už aby ten šašek zůstal v emigraci a nevracel se. /// BTW: společnost je plná slepých trotlů, když papouškují Zemáka (včetně Moravce), že vyhrála levice nad pravicí. Pardón, ale v zemi, kde pravicová strana ve vládě neexistuje, nemohla levice vyhrát. Vyhráli burani a zloději proti buranům a zlodějům. Mno, aspoň se budeme mít čemu dalších 5 let řehtat :-))))))
    Jesse
  •  
    27.01.2013 10:19

    ....tak jsem si do časných ranních hodin pročítal internetové diskuse pod články, týkající se prezidentských voleb a myslím si, že to není dobré. výsledek voleb ještě víc rozjitřil vášně mezi oběma skupinami, a zejména fandové MZ se projevují nadmíru agresivně, nenávistně vůči těm, co volili karla a - co je nejhorsí- vůči vládě - jakoby od nového prezidenta očekávali, že s ní zamete, vyhodí je, pověsí či co. zcela zřejmě z těchto diskusí vysvitl profil těch, co volili zemana - lidé jednoduššího myšlení, myslící si, že nyní se vše obrátí k lepšímu, frustrovaných současnou vládou, jejími ekonomickými opatřeními v celosvětově zlé době. ukázalo se, jak správná a vysoce účelná byla předvolební masáž zemanovy kampaně, založená na nenávisti prostých občanů ke stávajícímu kabinetu /ještě pořád visí u nás na vsi plakát s heslem "chcete aby odstoupila nečasova vláda? volte miloše zemana!" - výsledek voleb procentuelně 87.13/. tihle občánci si ale neuvědomují, že u nás nemáme prezidentský systém, že prezident má jen minimální exekuční pravomoci a že se v podstatě nic nezmění - jen se dáíle zvýší a prohloubí současná frustrace české společnosti a na novém prezidentovi bude záležet jediné : pokusí se ji uklidnit ? chce být přece prezidentem všech 10 mega. nebo se pokusí využít současné situace k posílení svých pravomocí? bylo by mu to podobné. mám za to, že nás čekají zajímavé věci. a pro socanské pakouše, kteří náhodou dočetli až sem : jestli si myslíte, že když v nových volbách zvolíte bohouše a jeho squadru - hašek, zaorálek, mládek, příp. škromach a další , tak tito ihned zruší úsporná opatření nečasovy vlády, jako např. snížená valorizace důchodů, zvýšení dph atd. - tak si to nemyslete, neudělají to, jen z těchto opatření budou profitovat a dál postuně utahovat kohouty, aby měli na své nesmyslné rozhazování.
    keris
    •  
      27.01.2013 13:55

      Nejvíce se mi líbily ty rozjitřené tváře freneticky skandujících "Miloš na Hrad, Miloš na Hrad, Miloš na Hrad"... a jak se k němu všichni lísali... v tom sále musel být puch, fůůůj :-)))
      Jesse
      •  
        27.01.2013 14:44

        vcera jsem na vlastni bulvy sledoval tabor druhy...neveril bys...blinkal bych tez....jeste ze postupem sectenych hlasu ubyvalo AROGANTNIHO humoru.....ne v TV ale sedeli jsme kousicek od nich...plna leva pulka salu...jako na drogach...na zacatku jsem zaslechl...volis li Zemana nebudes obslouzen...tos jsme se skamosem optali cotim chce rict a dali to pisemne...rozjareny vrchni...tos urychlene vychladl a dal uz komenty trapneho typu ustaly...neveril jsem vcera vlastnim ocim ani usim...
        OPTIMISTA
        •  
          27.01.2013 14:47

          nakonec jsme jim tam nechali cca 40 000 a hned arazem jsme byli super lide...nikoho uz volby nezajimaly..byt jsme samozrejme za Zemana nebojovali vsichni jako stado...a prej prijdte zas...jen vic...politika pri placeni vysumela do ztracena...:D
          OPTIMISTA
    • A navic
      27.01.2013 10:39

      bude s tim predsedou JZD sranda. Vcera si uz pri rozhovoru s Moravcem utrel nos hrbetem ruky a cela jeho gestikulace a mimika je v pravde jeeezedackaaa....
      hm
  •  
    27.01.2013 9:39

    uraaaaaaaaa tak to mame za sebou...medvidku dik za vyrizeny pozdrav..jako spravna pijavice voleb jsem zahojil ja a parta mych kamosu vic nez luxusne a Zeman tim ze vyhral mi poprve hmotne a hmatatelne pomohl.necht se mu tak dari vuci lidu dal....cas ukaze byla-li to volba dobra... Buff me muze svym arogantnim hodnocenim kohokoli..potazmo zbytecne vulgarnim vylizat prde#..kdejakej koko# me hanit za mou svobodnou volbu muze dle libosti...byt vedel ze v mem pripade byla jen ucelna... oslava vcerejsich voleb by tak bohata a prijemna .......jaj som spokojny uraaaaaaaa
    OPTIMISTA
    • O.
      27.01.2013 12:37

      ty by ses radoval i kdybys prodal svoji babičku. Gratuluji ;
      db
      • Re: O.
        27.01.2013 12:52

        tak to pozor kamarade s prodejem cehokoli za nekoho...to mas velmi zkresleny nazor o me...verejne jsem prezentoval od 1.12 fišer zeman...a za tim jsem si stal a je to ma svobodna volba...a v den vlozeni relativne obrovskeho vkladu na sestkrat jsem se musel rozhodnout vcetne cele party o betonove jistote...a nelituji ze jsem veril v Zemana...zda je to ok ci ne ukaze cas...ne ty..a byt krvelacny vuci oponazoru se me nelibi ani trosku...najdi jediny muj nazor ze jsem plivl na kohokoli kdovolil Karla...nemam to zapotrebi..i tu vcerejsi oslavu jsme meli v hospode v Olomouci kde uz nas pri vstupu vital obrovsky napis ...dnes otevreno pro volice KS ktereho spolecne ihned po ukonceni voleb oslavime...byla tam i televize...a velmi si byli jisti sami sebou...nu sledovat je pak v nasledujici hodine a poslouchat jejich vykriky plne ponizeni a urazek vuci Zemanovi me pobavilo a nasledne uklidnilo ze minimalne vuci tem kravatakum chovajicim se jako imbecilove kdyz zjistili prohru jsem zavolil spravne..
        OPTIMISTA
        • Zavolil jsem
          27.01.2013 13:04

          správně proti ....gratuluji, pravda a láska....u Vás Olomóci se nosej v neděli do hospody kravaty?...je to sice Morava, ale nechce se mi věřit..))
          db
          • Re: Zavolil jsem
            27.01.2013 14:40

            jsem z Brna,,, nebyla nedele ale sobota.. byli to zmestnanci ČT co sidlili po ruznych hospodach..byli i zde...a chystali velikou oslavu...jako za starych casu pak snedli veceri zdarma provsechny stejnou bez vyberu...sbalili kamery a projektor a cca kolem 5 hod ve velke tichosti odjeli bez halasnych povyku ...naopak my sedeli do upneho zaveru a nebavili se ani malinko o politice...
            OPTIMISTA
  • Pravda a láska
    26.01.2013 22:18

    Tak vidíte, tolik výswměchu pravdoláskařům a Havlovi a už je to tady. Zvítězila pravda a láska nad lží a nenávistí, komentoval vítězství Zemana Klaus .
    Velkamedvědice
  • Zpět k realitě
    26.01.2013 19:22

    Co říkáte novým stránkám otčiny(-direct)? Nevypadá to špatně, co?
    Kalka.
Aktuální komentáře
06.05.2024
17:56Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace
16:59Data upevnila očekávání o sazbách. Co na to bankéři z Fedu?  
16:17Fidelity International: Jak správně investovat do dividendových akcií
15:10Křetínský s investičním fondem Attestor chtějí ovládnout Atos. Nejsilnější akcionář chce firmu udržet ve francouzských rukou
14:10Goldman Sachs právě aktualizovala svůj seznam globálních akciových investičních tipů. Jeden z nich má 67pct potenciál
12:34Slok letos nečeká pokles sazeb, Damodaran vidí květen jako klíčový měsíc pro celý rok
11:58Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00
11:36Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů  
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
BioNTech SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
Lucid Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Palantir Technologies Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Simon Property Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Tyson Foods Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)