Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německu se blýská na lepší časy. Aktivita v soukromém sektoru letos na 12měsíčním vrcholu. Eurozóna se jen lepší...

Německu se blýská na lepší časy. Aktivita v soukromém sektoru letos na 12měsíčním vrcholu. Eurozóna se jen lepší...

24.01.2013 9:56, aktualizováno: 24.1. 11:47

Aktualizováno

Soukromý sektor největší evropské ekonomiky vstoupil do začátku roku s rok nevídanou vervou, která zlepšuje vyhlídky na růst. Index nákupních manažerů (PMI) ve službách v Německu vystřelil v lednu nejvýše za 19 měsíců a v průmyslu překonal 11 měsíců starý rekord. Aktivita za celý soukromý sektor potom dosáhla v Německu v lednu 12měsíčního vrcholu. Ukázala to dnešní data společnosti Markit Economics, a pomohla euru i německým dluhopisům k ziskům. Data za celou eurozónu ale stále poukazují na více než rok trvající pokles ekonomické aktivity.

Index nákupních manažerů v průmyslu v Německu za leden vzrostl z 46,0 bodu až na 48,8 bodu, zatímco trh očekával vzedmutí pouze na 46,8 bodu. Ve službách PMI za leden vzrostl z 52,0 bodu na 55,3 bodu, když konsensus agentury Bloomberg čekal stagnaci.

„Lednová data ukazují na nejsilnější růst výstupu německého soukromého sektoru za posledních 12 měsíců a podtrhují tak pokračující změnu ve vývoji aktivity na přelomu roku,“ komentuje dnešní data zpráva Markit Economics. „Silný celkový růst byl tlačen především nejrychlejším nárůstem aktivity v sektoru služeb od června 2011. K růstu se v lednu ale vrátila i průmyslová výroba, ačkoliv tempo expanze bylo mírnější,“ dodávají tvůrci průzkumu mezi vlivnými nákupními manažery.

Index PMI je ekonomy brán jako dobrý indikátor dalšího vývoje celkového ekonomického růstu v dané zemi. Silnou korelaci kompozitního indexu, který v Německu v lednu poskočil na 12měsíční maximum 53,6 bodu, s dynamikou hrubého domácího produktu země zachycuje následující obrázek.

PMI - něm.jpg


Co v půl deváté naznačila data z Německa, potvrdil o půl hodiny později vývoj indexu nákupních manažerů (PMI) za první měsíc letošního za celou eurozónu. Ten kompozitní za leden vzrostl na z 47,2 bodu na 48,2 bodu, zatímco konsensus počítal pouze s mírným vzedmutím na 47,5 bodu. Stejnou měrou k výsledku pomohly oba dílčí indexy -za sektor služeb růstem z 47,8 bodu na 48,3 bodu předčil konsensus 48,0 bodu a v průmyslu byl také růst z 46,1 bodu na 47,5 bodu lepší než laťka konsensu nastavená analytiky na 46,6 bodu.

Aktivita v soukromém sektoru jako celku, stejně jako ve službách a průmyslu samostatně podle dat Markit Economics v lednu dosáhla 10měsíčního maxima. Víru v možný pozitivní obrat v recesí zmítané eurozóně dále podporuje i fakt, že kompozitní index PMI roste již třetím měsícem v řadě.

Narozdíl od Německa se ale v eurozóně ukazatelům aktivity v soukromém sektoru zatím nepodařilo překonat klíčovou hladinu 50 bodů, která odděluje expanzi od kontrakce. „Index PMI naznačuje, že nedávný pokles ekonomiky (eurozóny) dosáhl svého vrcholu již v říjnu, průzkumy ale nadále indikují klesající celkovou aktivity, což je realitou 16 z posledních 17 měsíců," píše tvůrce indexu.

"Ta čísla bychom neměli hodnotit příliš negativně. Na přelomu loňského a letošního roku se začala situace zlepšovat, a příznivější je tudíž i celková situace. Případný pokles pravděpodobně odezní v prvním pololetí," poznamenal hlavní ekonom organizace Markit Chris Williamson. Vývoj indexu podle něj naznačuje, že ekonomika eurozóny klesá čtvrtletním tempem 0,2 až 0,3 procenta. Hrubý domácí produkt eurozóny ve druhém a třetím čtvrtletí loňského roku klesal, čímž byla splněna definice hospodářské recese. Za čtvrté čtvrtletí se situace zřejmě ještě zhoršila a podle analytiků vykáže ekonomika pokles o 0,4 procenta. Dílčí zlepšení se čeká v tomto čtvrtletí, ovšem pouze v tom smyslu, že se zastaví pokles.

Průzkum PMI, který odráží poznatky zástupců asi 5000 firem z celé eurozóny, tak podporuje slova prezidenta Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho. Ten už minulý týden řekl, že eurozóna těží z "pozitivní nákazy". Tím je myšleno, že když se situace zlepšuje v jedné zemi, začíná se tento příznivý vliv ukazovat i v zemích sousedních. Zpráva je to o to lepší, že udavatelem pozitivního trendu je Německo, které je důležitým obchodním partnerem České republiky. Dnešní průzkum ekonomické důvěry českých podniků a spotřebitelů přesto po prosincovém vzedmutí vykázal další pokles.

Jádro vs. periferie – vývoj indexu PMI v eurozóně

PMI - jádro vs. perif
Z jednotlivých zemí stojí ještě za zmínku výsledek průzkumu ve Francii, kde se kompozitní index PMI překvapivě propadl až na 46měsícní dno. V sektoru službách v prvním měsíci roku klesl z 45,2 bodu na 43,6 bodu, ačkoliv trh očekával růst na 45,5 bodu. Zklamání ale přinesla i data za průmysl, když index poklesl z 44,6 bodu na 42,9 bodu, zatímco trh očekával růst na 44,9 bodu.

(Zdroj: Markit Economics, ČTK, Bloomberg)


Čtěte více:

Německo snížilo odhad letošního růstu ekonomiky na 0,4 %, brzdou zahraniční obchod
16.01.2013 12:48
Německá vláda snížila odhad letošního růstu domácí ekonomiky na 0,4 pr...
Bundesbank: Německá ekonomika se již možná odrazila ode dna
21.01.2013 13:52
Hospodářský útlum v Německu bude pouze krátkodobý. Uvedla to dnes něme...
Nálada v Německu se podle průzkumu ZEW prudce zlepšuje
22.01.2013 11:12
Index ekonomické nálady v Německu sestavovaný institutem ZEW se v ledn...
Důvěra v českou ekonomiku se po prosincovém růstu opět zhoršuje
24.01.2013 9:15
Leden přináší zhoršení důvěry v českou ekonomiku podle průzkumu ČSÚ. C...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách