Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pimco: Jak investovat, když ekonomika neroste

Pimco: Jak investovat, když ekonomika neroste

24.01.2013 18:05
Autor: Redakce, Patria.cz

V dlouhém období odpovídá růst firemních zisků růstu nominálního produktu. V krátkém období se ale mohou jejich cesty rozejít, což bylo patrné i po krizi. Zisky firem v indexu S&P 500 rostly, zatímco ekonomika skomírala. Příčinou byl růst podílu zisků na HDP, růst exportů, odkupy akcií a další faktory. Podle našeho názoru ale jejích síla nyní klesá a růst zisků již nebude tak vysoko jako v posledních letech.

V prostředí utlumené reálné aktivity bude růst tržeb tažen inflací, pro výši zisků pak bude rozhodující management nákladů. Při rozhodování o našich globálních investicích hledáme společnosti, jejichž tržby reagují pozitivně na vyšší inflaci, mají nějakou tržní výhodu a jsou nákladově efektivní. Náš ziskový výhled není v souladu s konsenzuálními odhady, které i přes utlumenou ekonomiku implikují pokračující růst zisků jak v USA, tak v zahraničí. Ve Spojených státech dosáhne podle našeho názoru růst ekonomiky pouze 1,5 – 2 %. Jak přitom ukazuje minulost, v případě poklesu tempa růstu reálné ekonomické aktivity pod 2 % dochází většinou k poklesu zisků.

Následující tabulka ukazuje v prvním řádku konsenzuální odhad růstu zisků v USA a ve světě. Ve druhém řádku vidíme konsenzuální odhad růstu HDP v USA a ve světě, ve třetím řádku je tento odhad od společnosti Pimco (horní hranice rozpětí odhadovaného růstu HDP).

jak

I přes náš relativně pesimistický výhled týkající se ziskovosti ale věříme, že lze nalézt atraktivní investiční příležitosti. Jde zejména o společnosti, které jsou schopny dosáhnout úspory nákladů snížením ceny vstupů či osekáním režií. Dále jde o firmy, které mají konkurenční výhodu, jsou tak schopny získat tržní podíl na úkor konkurence a mají vysoké ziskové marže. A jak bylo zmíněno, jedná se také o společnosti, jejichž tržby reagují pozitivně na inflaci. Jde zejména o případy, kdy je daná firma schopna dosáhnout zvýšení cen díky výjimečnosti její produkce či služeb. Podobných společností je ale omezené množství a obvykle se již nyní obchodují za vyšší valuační násobky.

Zaměřujeme se tak zejména na takové firmy, u kterých lze přesně určit možné nákladové úspory. Příkladem jsou některé banky, které mají stále možnost snížit náklad financování či omezit náklady pobočkové sítě. Dále jsou tu farmaceutické společnosti, které velmi dobře zvládají proces výzkumu a vývoje, či telekomunikační společnosti, které se zase zaměřují na snížení osobních nákladů a investic. Jako příklad firem, které mají na trhu výhodu, lze zase uvést americké energetické společnosti. Konkrétně takové, které se podílejí na těžbě ropy a plynu z netradičních zdrojů.

Inflační očekávání leží v současné době nízko, podle našeho názoru se ale nakonec uvolněná monetární politika projeví ve vyšší inflaci. Jedním z důvodů, proč vyšší inflace akciím obvykle vadí, je to, že firmy nejsou schopny přenést inflační tlaky do cen. Existují však firmy, které jsou schopny opakovaně zvyšovat prodejní ceny. Jde například o vlastníky či provozovatele infrastruktury a sítí, jako jsou placené dálnice či vodárny. Těm umožňuje regulace zvyšovat tarify v souladu s celkovým růstem cen.

(Zdroj: Pimco)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách