Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Britská ekonomika ve 4Q nečekaně klesla na slabším průmyslu a těžbě

Britská ekonomika ve 4Q nečekaně klesla na slabším průmyslu a těžbě

25.01.2013 11:04, aktualizováno: 25.1. 14:18

Aktualizováno

Ekonomika Velké Británie v posledním čtvrtletí loňského roku nečekaně výrazně oslabila. Prohlubují se tak dřívější obavy ekonomů, že by mohla potřetí od roku 2008 upadnout do technické recese, když vyprchal příznivý efekt loni konaných olympijských her a projevil se propad průmyslu a těžařského sektoru.

Hrubý domácí produkt země ve 4Q klesl o 0,3 procenta, přičemž analytici v anketě Bloomberg očekávali slabší 0,1procentní pokles. V meziročním srovnání britská ekonomika stagnovala proti odhadu 0,2procentního růstu. Meziročně beze změny byl britský HDP i v předchozím třetím čtvrtletí, kdy ale mezikvartálně vzrostl o 0,9 %.

„Ačkoli pokles HDP ve 4Q je pravděpodobně zčásti způsoben vyprcháním růstu vlivem olympiády, je tu vážná obava, že ta nebyla jediným faktorem pro oslabení,“ řekl ekonom IHS Global Insight Howard Archer. „K dalšímu poklesu a následnému vstupu do trojité recese již není příliš daleko,“ dodal.

Sektor služeb, který tvoří zhruba tři čtvrtiny britské ekonomiky, zůstal od října do prosince nezměněn, zatímco vládní výdaje na služby klesly o 0,7 procenta, nejvýrazněji od 2Q 2008. Výrazně klesla také průmyslová výroba (-1,8 %), zpracovatelský sektor (-1,5 %), zatímco sektor stavebnictví posílil o 0,3 %. Na výkon ekonomiky v závěru roku dopadly také odstávky těžebních plošin v Severním moři, kvůli nimž se těžilo méně ropy a zemního plynu. Národní statistický úřad odhaduje, že rekordní propad těžby o 10,2 procenta ubral na výkonu celé ekonomiky zhruba 0,18 procenta. 

"Potvrzuje se tím, co už jsme věděli. Že Británie, stejně jako řada zemí v Evropě, stále čelí obtížné ekonomické situaci," reagovalo na nové údaje britské ministerstvo financí. "Přestože se ekonomika zotavuje, je to těžká cesta," dodalo.

Obava z nepříznivého výhledu britské ekonomiky tlačí na libru, která vůči dolaru oslabila na nejnižší úrovně takřka za 5 měsíců. Dopoledne se v Londýně obchodovala za 1,5816 USD/GBP, aktuálně na 1,5774 dolaru. Vůči euru se libra propadla na 13měsíční minimum 0,8525 GBP/EUR.

Řady nezaměstnaných v Británii i přes slabou ekonomiku v posledních měsících loňského roku výrazně prořídly a v závěru roku se zmenšily na nejnižší úroveň za zhruba rok a půl. Počet zaměstnaných Britů se přitom vyhoupl na rekordní maximum.

Britská centrální banka tento měsíc podle očekávání ponechala svou základní úrokovou sazbu na rekordním minimu 0,5 procenta, kde je téměř čtyři roky. Cílový objem nákupů dluhopisů zároveň potvrdila na 375 mld. GBP.

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's v prosinci zhoršila výhled hlavního úvěrového ratingu Velké Británie ze stabilního na negativní. Zdůvodnila to rizikem, že oživení tamní ekonomiky by mohlo trvat déle, než agentura předpokládala. Ostrovní země je zatím agenturou hodnocena nejvyšším ratingem „AAA“, S&P však varovala, že existuje třetinová pravděpodobnost, že o něj během příštích dvou let přijde. 

Britská ekonomika, která naposledy prošla mírnou recesí od konce roku 2011 do poloviny roku 2012, je nyní o 3,3 procenta slabší než na svém vrcholu v prvním kvartále roku 2008 a zotavila se zhruba jen z poloviny z propadu, jejž utrpěla během finanční krize. Zpráva o opětovném hospodářském propadu zpochybňuje politiku nynější konzervativní vlády, která ještě ve čtvrtek svůj dosavadní kurz obhajovala a navzdory kritice ze strany hlavního ekonoma MMF stála i za svým programem úsporných opatření. Kritika přišla také přímo ze středu kabinetu, když vicepremiér Nick Clegg prohlásil, že vláda ohrozila příliš hlubokými škrty ve výdajích na infrastrukturu na začátku svého funkčního období ekonomické oživení země. 

Cleggův výrok by mohl prohloubit rozpory ve vládní koalici jeho liberálních demokratů a konzervativců premiéra Davida Camerona. Podle Clegga bylo chybou tolik škrtat v kapitálových výdajích, tedy na silnice, školy a nemocnice. "Mám-li být poněkud sebekritický, tak by to byla redukce v kapitálových výdajích, když jsme utvořili koaliční vládu," řekl v rozhovoru s týdeníkem The House. "Všichni jsme si uvědomili, že kvůli podoře oživení vlastně potřebujeme mobilizovat tolik státního a soukromého kapitálu do infrastruktury, kolik je jen možné," dodal.

Při nástupu koaliční vlády v květnu 2010 Cameron a Clegg označili redukci deficitu, který byl tehdy 11,2 procenta HDP, za hlavní prioritu. Labouristická opozice vládu opakovaně za škrty kritizovala s odůvodněním, že jsou příliš hluboké a příliš rychlé a dusí ekonomický růst. Osborne ve čtvrtek řekl, že program škrtů nezmění.

Labouristé označili Cleggovy výroky za přiznání chyby v hospodářské politice. "Je to první přiznání toho, že koalice špatně přistupovala k ekonomickému oživení," řekla představitelka labouristů Rachel Reevesová. Clegg a Cameron začátkem ledna potvrdili, že hodlají svou koalici udržet až do konce volebního období v roce 2015, přestože se neshodují v řadě otázek, naposledy, pokud jde o evropskou politiku. Popularita liberálních demokratů se po vytvoření koalice s konzervativci propadla. Jejich stoupenci jim mezi jiným vyčítají, že porušili předvolební slib nezvýšit školné na univerzitách.

 
(Zdroj: Bloomberg, Reuters, čtk)


Čtěte více:

Nadechnutí britské ekonomiky ve 3Q nebylo až takové. Bez olympiády nejspíš přijde opět recese
21.12.2012 11:27
Britská ekonomika se sice ve třetím čtvrtletí letošního roku vymanila ...
Bank of England nepřekvapila, sazby i limit nákupů aktiv ponechává
10.01.2013 13:32
Britská centrální banka dnes podle očekávání ponechala svou základní ú...
Britský průmysl byl v listopadu nečekaně slabý, ekonomové se obávají trojité recese
11.01.2013 12:16
Pravděpodobné slábnutí britské ekonomiky na konci loňského roku potvrd...
Británie hlásí nejmenší počet žadatelů o dávky v nezaměstnanosti za rok a půl
23.01.2013 12:58
Řady nezaměstnaných v Británii i přes slabou ekonomiku v posledních mě...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data