Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ zahájil arbitráž proti Albánii, očekává uhrazení škod (+souhrn)

ČEZ zahájil arbitráž proti Albánii, očekává uhrazení škod (+souhrn)

07.02.2013 10:39, aktualizováno: 7.2. 17:00

Aktualizováno

Energetická skupina ČEZ (625,9 CZK, -0,13%) dnes oficiálně uvědomila albánskou vládu o úmyslu vést mezinárodní arbitráž kvůli neochránění investice do distribuční společnosti CEZ Shpërndarje. Skupina ČEZ si od tohoto kroku slibuje uhrazení vzniklé škody, na kterou má dle mezinárodního práva nárok. Firma to uvedla v dnešní tiskové zprávě.

„Společnost ČEZ odvozuje svůj nárok na náhradu škody na základě dohody mezi Českou a Albánskou republikou o podpoře a vzájemné ochraně investic a Smlouvě o energetické chartě definující mezinárodní přeshraniční spolupráci v oblasti energetiky, kterou obě země podepsaly,“ uvedl ke kroku firmy Barbora Půlpánová, mluvčí skupiny ČEZ.

Ještě před zahájením vlastního arbitrážního řízení ale budou mít obě strany možnost jednat spolu o smíru. Podle Půlpánové zatím není jasné, jak dlouho tato jednání potrvají, ani kdy by samotné arbitrážní řízení mělo začít. Půlpánová dále uvedla, že zatím nemá informace o tom, kde se arbitráž povede. "Určitě to ale nebude v Albánii," zdůraznila.

Jednání o náhradě škody je podle dohody o vzájemné ochraně investic mezi Českem a Albánií nezbytnou podmínkou pro zahájení arbitráže. "Arbitráž je tedy možné zahájit teprve tehdy, pokud se nepodaří dojít k dohodě ve lhůtě do šesti měsíců od zahájení jednání. Rozhodčí řízení pak trvá zpravidla okolo tří let, v krajních případech však i pět let," řekl ČTK Michal Hrnčíř z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners.

Podle Hrnčíře lze ale obtížně odhadnout, jak arbitráž dopadne. "Záleží na skutkovém základě nároků. Podle dostupných informací v tomto konkrétním případě totiž nejde jen o postup albánského regulačního úřadu, který diktováním cenových podmínek vedl fakticky k vysokým ztrátám albánského ČEZu, ale jde tady i otázky daňových nedoplatků a pokut za nedodržení importních limitů. Svou roli sehraje také nízká vymahatelnost práva," uvedl Hrnčíř.

Skupina ČEZ vstoupila na albánský trh v květnu roku 2009 nabytím 76% podílu v albánské distribuční společnosti CEZ Shpërndarje, zbylých 24 % vlastní albánský stát. Hodnota počáteční investice činila 102 milionů EUR, což je podle dnešní tiskové zprávy ČEZ cena zhruba desetkrát nižší než jakou například jiní investoři zaplatili za nákup distribuční společnosti v Rumunsku.

Albánské úřady odebraly CEZ Shpërndarje v polovině ledna licenci s odůvodněním, že firma nezajistila dovoz elektřiny a neinvestovala do rozvodné sítě. Albánská vláda také ČEZ už v prosinci obvinila, že jí dluží miliardu dolarů na škodách, které v Albánii údajně firma způsobila. ČEZ ale tento dluh zpochybňuje.

Albánský regulátor zároveň s odebráním licence jmenoval státního administrátora distribuční společnosti. "To, co se stalo, je pro nás jednoznačná ztráta kontroly nad tou společností," řekl minulý týden finanční ředitel Martin Novák. "Vzhledem k tomu, jak se to vyvíjelo, jaké bylo podnikatelské prostředí, jak byly nastaveny tarify, že se společnost velmi rychle stala silně ztrátovou, tak to, co se stalo, je dobrá pozice pro arbitráž," dodal.

ČEZ také již v druhé polovině listopadu vznesl žádost o náhradu škody ze záruky v objemu 60 milionů eur od Světové banky. Tím začala běžet dvouměsíční lhůta, během níž měly obě strany jednat o vyřešení sporu. Krátce před uplynutím lhůty ale albánský regulační úřad jmenováním nového administrátora CEZ Shpërndarje, změnil prostředníku, který bude o garanci vyjednávat. Podle informací deníku Insider tak ČEZu hrozí, že nebude moct ze záruk nakonec čerpat.

"Albánská akvizice tvoří jen 3,6 procenta ze zahraničních investic, z celkových investic ČEZ je to pak ani ne procento (0,7 %)," uvedla dnes Barbora Půlpánová, mluvčí skupiny ČEZ. Firma podle ní vlastní v zahraničí významnější energetická aktiva celkem v sedmi zemích, ve všech kromě Albánie dosahuje plánované návratnosti, či ji dokonce překonává.

Výběr hlavních událostí kolem působení české energetické společnosti ČEZ v Albánii:

Únor 2007 - ČEZ začal do Albánie přes Srbsko zkušebně dodávat elektřinu nakoupenou na maďarském trhu. 

Počátek června 2008 - Albánská vláda přizvala ČEZ do tendru na kontrolní podíl v domácím distributorovi elektřiny. Nabídku dostaly také italský energetický koncern Enel a rakouské firmy EVN a Energie Steiermark. 

29. září 2008 - ČEZ vyhrál tendr na převzetí 76procentního podílu v distribuční společnosti Operatori i Sistemit te Shperndarjes (OSSH). ČEZ nabídl 102 milionů eur (zhruba 2,5 miliardy Kč). Nabídka Enelu měla údajně technické nedostatky a Rakušané se ze soutěže stáhli. 

11. března 2009 - Albánská vláda podepsala se společností ČEZ smlouvu o prodeji podílu v OSSH. Koncem dubna prodej schválil albánský parlament. V roce 2010 byla zprivatizovaná společnost přejmenována na CEZ Shpërndarje. 

6. května 2009 - Světová banka oznámila, že schválila fond ve výši 60 milionů eur, který bude sloužit jako částečná záruka rizik při prodeji albánského distributora koncernu ČEZ. 

4. července 2011 - ČEZ podepsal úvěrovou smlouvu na 100 milionů eur s Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj a Mezinárodní finanční korporací na modernizaci a rozšíření distribuční sítě v Albánii. 

Leden 2012 - Společnost CEZ Shpërndarje začala vykazovat ztrátu. Stalo se tak poté, co albánský regulátor zvýšil ceny elektřiny u státem ovládaného výrobce elektřiny o 91 procent, aniž by to distributor mohl promítnout do ceny pro koncové zákazníky. Společnosti CEZ Shpërndarje navíc hrozilo, že bude muset platit pokuty, které jí uložily albánské úřady. 

13. února 2012 - Server BalkanInsight napsal, že ČEZ v Albánii čelí vyšetřování kvůli údajným podvodům a účetním machinacím. Server s odvoláním na úřad albánského generálního prokurátora uvedl, že CEZ Shpërndarje účtovala fiktivní pokuty a faktury, aby následně mohla obhájit zvýšení cen elektřiny. 

16. dubna 2012 - Premiér Petr Nečas mluvil během návštěvy Albánie o situaci s albánským předsedou vlády Salim Berishou. 

30. října 2012 - Představitelé ČEZ při setkání s albánským premiérem zmínili možnost odchodu společnosti ze země. 

16. listopadu 2012 - CEZ Shpërndarje odpojila od elektřiny kvůli vysokým dluhům vodárny v Tiraně a dalších 31 oblastech. 

17. listopadu 2012 - Soud v Tiraně firmě CEZ Shpërndarje nařídil obnovit dodávky proudu vodárnám. Albánský energetický regulátor zároveň zahájil proces odebrání licence firmě. 

20. listopadu 2012 - ČEZ oznámil, že kvůli situaci v Albánii vznesl žádost o náhradu škody ze záruky, které mu poskytla Světová banka. 

17. prosince 2012 - ČEZ oznámil, že divizi CEZ Shpërndarje prodá. 

19. prosince 2012 - Albánská vláda uvedla, že hodlá firmě ČEZ zabránit v tom, aby prodala podíl v CEZ Shpërndarje. Zároveň oznámila, že ČEZ dluží Albánii na škodách zhruba jednu miliardu USD (19 miliard Kč). ČEZ o výši svého údajného dluhu vyjádřil pochybnosti, protože podle něj albánská vláda nevysvětlila, z jakých položek se částka skládá. 

21. ledna 2013 - Albánský regulační úřad rozhodl odebrat firmě ČEZ licenci na distribuci elektřiny. Firma podle úřadu nezajistila dovoz elektřiny a neinvestovala do rozvodné sítě. ČEZ oznámil, že proti rozhodnutí podá formální protest a podnikne kroky k zahájení mezinárodní arbitráže. 

22. ledna 2013 - Český premiér Petr Nečas (ODS) označil odebrání licence společnosti ČEZ za negativní signál pro vztahy obou zemí. 

7. února 2013 - ČEZ zahájil proces mezinárodní arbitráže proti Albánii, která podle názoru firmy neochránila její investice do společnosti CEZ Shpërndarje.

(Zdroj: ČEZ, ČTK, Insider)


Čtěte více:

Odchod ČEZ z Albánie. Kolik je v sázce? (názor Patrie)
18.12.2012 8:54
Skupina ČEZ zahájila proces prodeje své albánské distribuční společnos...
Beneš (ČEZ): V Albánii přijdeme o licenci a nejspíš se nevyhneme arbitráži. Ztráta kontroly znamená konec účtování možných ztrát
03.01.2013 8:50
Skupina ČEZ je s Albánii v „období nedohody“ a hrozí jí, že ještě tent...
Albánie odebrala ČEZu licenci, stanovila správce a dále mluví o blíže neurčených škodách. ČEZ nesouhlasí a zahajuje arbitráž
21.01.2013 14:52
Energetický regulační úřad v Albánii dnes jednomyslně rozhodl o odebrá...
ČEZu prý hrozí, že v Albánii kvůli zásahu regulátora nebude moci čerpat 60 mil. EUR ze záruk SB. Nečas vyjádřil podporu
22.01.2013 17:22
Energetické společnosti ČEZ hrozí, že nebude moct čerpat 60 milionů e...
Novák (ČEZ): Tendru na dostavbu Temelína se nízké ceny elektřiny nedotknou, neúspěch v Albánii strategii neovlivní
28.01.2013 9:00
Tendr na dostavbu jaderné elektrárny Temelín pokračuje podle plánu a e...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data