Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rosněfť chce vyvážet LNG. Tlačí na zrušení monopolu Gazpromu

Rosněfť chce vyvážet LNG. Tlačí na zrušení monopolu Gazpromu

07.02.2013 14:14
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Do boje o zrušení či zachování exportního monopolu ruského plynárenského gigantu Gazprom se vložila těžká váha – ropná společnost Rosněfť. Ta snahy Gazpromu o zachování vývozního privilegia původně podporovala, avšak teď obrátila a sama chce získat licenci na export zkapalněného plynu (LNG), který hodlá dobývat na arktickém šelfu. Kvůli nákladům produkce by pro Rosněfť bylo nevýhodné draze vytěžený plyn prodávat za nízké regulované ceny v Rusku.

O zájmu Rosněfti vstoupit na trh LNG dodávek informoval ministr energetiky Alexandr Novak. Státem ovládaný ropný koncern se tak stane mocným spojencem nezávislého těžaře plynu Novatek, který o demonopolizaci a možnost vývozu produkce na lukrativní trhy v Evropě a Asii usiluje už dlouho.

Novatek loni zvýšil produkci meziročně o 7,1 % na 57,3 mld. m3 plynu, a byl tak v Rusku druhým největším producentem po Gazpromu. Tomu naopak výstup klesl o 5,1 % na 482 mld. m3. Celková ruská těžba zaznamenala pokles o 2,2 % na 655 mld. m3. Podle poslední prognózy amerického energetického informačního úřadu (EIA) měla americká produkce zemního plynu loni dosáhnout 680 mld. m3, o 5 % víc než o rok dříve.

Podle zdrojů deníku Kommersant za zájmy Rosněfti o demonopolizaci vývozu plynu lobboval její výkonný ředitel Igor Sečin na nedávné schůzce s prezidentem Vladimirem Putinem, jíž se zúčastnili i šéf Gazpromu Alexej Miller a jeho protějšek z Novateku Leonid Michelson. Ještě v říjnu loňského roku přitom Sečin možnost, že by si ruští těžaři plynu v zahraničí konkurovali, kategoricky odmítl s tím, že by to snížilo efektivnost systému dodávek.

Novatek na podzim ministerstvo energetiky oficiálně požádal o možnost vyvážet LNG dobývaný na poloostrově Jamal, přičemž do zahraničí by mělo směřovat 50 % produkce. První kroky k průniku na evropský trh učinil Novatek už loni, když podepsal smlouvu o dodávkách s německou energetikou Energie Baden-Württemberg (EnBW). Hodnota kontraktu s platností deset let se blíží 6 mld. EUR. Exportní monopol Gazpromu Novatek obejde tím, že surovinu do Německa fyzicky dodá státní moloch a pak ji s Novatekem smění v rámci swapových operací.

Úsilí Novateku o průnik na nové trhy souvisí s rostoucím zájmem ruských těžařů o arktické oblasti a mořský šelf. Těžba v obtížných podmínkách se nezávislým producentům při nízkých cenách na domácím trhu nevyplatí, a proto od státu požadují, aby směli draze dobytou surovinu vyvážet za hranice, nebo aby od nich Gazprom plyn vykupoval za exportní cenu.

Další variantou spolupráce nezávislých producentů s Gazpromem jsou smlouvy o zprostředkovaném exportu. Jednu takovou Novatek s monopolistou uzavřel před dvěma lety. V jejím rámci se Gazprom zavázal svým jménem a za provizi vyvážet LNG produkovaný Novatekem na poloostrově Jamal. Jenže bankám, které mají projekt úvěrovat, se takové schéma nelíbí, jelikož při něm bude docházet ke střetu zájmů. Gazprom se bude v první řadě starat o své kontrakty a k tlačení odbytu cizího plynu nebude mít velkou motivaci.

Podle ministra Novaka by demonopolizace exportu ruského plynu mohla mít různou podobu. Uvažuje se udělení výjimek vybraným projektům nebo například celým teritoriím. S možností povolit nezávislým těžařům vývoz plynu do Evropy klasickou cestou přes potrubí, což by velmi uvítali evropští odběratelé, ale ministerstvo energetiky ve svých návrzích nepočítá. Gazprom proti takovému scénáři vehementně protestuje.

Zájem Rosněfti na prolomení monopolu souvisí s její orientací na nová perspektivní naleziště v arktickém šelfu, kde už získala 31 licencí a počítá s 12 dalšími. Očekává se, že ložiska budou bohatá především na plyn. Stejně jako v případě Novateku se Rosněfti vyplatí surovinu na místě zkapalnit a vyvézt, spíš než dodávat na regulovaný domácí trh. Společnost si za cíl stanovila těžit ročně 100 mld. m3 plynu. „Dříve či později se Rosněfť bude muset otázkou vývozu plynu zabývat,“ tvrdí Vitalij Krjukov ze společnosti IDF-Kapital.

Ruský premiér Dmitrij Medveděv na nedávno skončeném Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu připustil "potenciální možnost" zrušení exportního monopolu Gazpromu. Jako podmínku stanovil, aby při tomto manévru netratila státní pokladna.

"Kdybychom něco takového udělali, musela by to být operace maximálně pečlivá, museli bychom propočítat všechny následky," řekl Medveděv. "Potenciálně je možné cokoli, protože v Rusku nyní máme nezávislé dodavatele plynu. Nesmíme přitom ale přijít o peníze. Ty jsou na prvním místě, všechno ostatní jsou jen slova," zdůraznil premiér.

Rozhodnutí o alespoň částečném zrušení monopolu by mohlo padnout už příští týden na zasedání prezidentské komise pro palivoenergetický komplex. Podle ministra Novaka bude konečné slovo mít prezident. Váhání by podle analytiků mohlo Rusko přijít draho, jelikož kvůli průtahům s realizací investičních projektů by Gazprom, Novatek i Rosněfť mohli na trh LNG přijít v době, kdy už bude obsazen americkým plynem z břidlic.
 

 
(Zdroje: Kommersant, Novatek, Bloomberg, ČTK)


Čtěte více:

Putin: Z pohlcení TNK-BP státní Rosněftí mám smíšené pocity
26.10.2012 11:22
Ještě v pondělí to byl „dobrý obchod za dobrou cenu“. Včera už měl rus...
Ruští těžaři bojují o ropu v arktickém šelfu. Státní Rosněfť na něj nechce pustit soukromníky
04.12.2012 16:24
Ložiska v tradičních ruských ropných provinciích se vyčerpávají. Těžba...
Rosněfť se s Exxonem rozdělila o obří nekonvenční ropná ložiska na Sibiři. Těžba by mohla začít za tři roky
10.12.2012 14:08
Největší ruská ropná společnost Rosněfť uzavřela dohodu s americkým en...
Rosněfť shání peníze na akvizici TNK-BP. Od obchodníků s ropou si chce půjčit 10 mld. USD
14.12.2012 16:27
Ruská ropná společnost Rosněfť hledá finanční prostředky na nákup konk...
Rosněfť se zbavuje prostředníků na Družbě. Největší ropný kontrakt uzavřela s polskou PKN
04.02.2013 14:29
Ruská ropná společnost Rosněfť se rozhodla změnit podmínky, za nichž d...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků
9:20Skupině mmcité v roce 2023 vzrostl provozní zisk EBITDA o 145 procent. Představenstvo plánuje vyplatit první dividendy
9:02Rozbřesk: Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná
9:00Česká spořitelna a.s.: Výroční zpráva České spořitelny za rok 2023
8:53Trhy zamíří v úvodu týdne výše. Výsledky ukázaly mmcité a Primoco  
6:03Citi: Sazby mohou jít stále dolů už v červnu
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y