Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Konečně ziskový. KB pozvedly výsledky, áčka strhl odchod

Týden na pražské burze: Konečně ziskový. KB pozvedly výsledky, áčka strhl odchod

15.02.2013 18:27
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Ze série poklesů se v uplynulém týdnu vymanil index pražské burzy PX růstem o 0,96 % na 1003,69 bodu. Zisky patřily tentokrát CETV, která s +9,58 % na 113,2 obsadila pozici krále tohoto týdne. Kvartální a celoroční výsledky se dozvíme 27. února. Týdenní růst o více jak 6 % nad 4000 za akcii si připisuje Komerční banka. Skok je výsledkem lepších než očekávaných 4Q12 čísel na úrovni čistého zisku, úrokového výnosu i rizik, byť při spíše opatrnější dividendě. Pozitivně vyznívají komentáře CFO i šéfa KB Bonneta ohledně letošního roku (viz níže). Z finančních titulů se dále dařilo VIG a příznivý výhled pro růst cen uhlí, vyslovený šéfem polské JSW, se stal podporou také pro tuzemské NWR. Akcie za týden vzrostly o 2,6 % na 86 .

Za komentář na sestupné straně titulů stojí zejména autobazary AAA Auto a Telefónica CR. Áčka oznámila, že mimořádná valná hromada bude na konci března rozhodovat o stažení akcií z burzy v Praze a Varšavě. Prodejní vlna v pátek titul srážela až o 30 %, nakonec na závěr týdne připadá téměř celá týdenní ztráta. Odpis 6 %, který je k vidění na Telefónice CR, plyne zejména z katastrofálních výsledků za 4Q a výhledu na výrazný pokles tržeb v letošním roce, navíc při rozhodnutí snížit dividendu, klíčového polského telekomu TPSA. Ten do telekomunikačního sektoru v CEE vnesl první negativní otřes výsledkovým varováním již na podzim loňského roku a citlivost nyní potvrdil až 9% pokles Telefóniky CR při propadlu TPSA až o více jak 30 % v den reportu čísel. Shrňme si podrobně dění v uplynulém týdnu na tuzemských titulech níže.

Vítězové a poražení pražské burzy v uplynulém týdnu:
Růsty % změna Závěr Kč Poklesy % změna Závěr Kč
CETV 9,58 113,20 AAA Auto -13,31 21,50
KB 6,12 4020,00 Telefónica CR -6,33 308,00
VIG 3,77 975,90 Orco -3,78 68,80
NWR 2,63 86,00 Pegas -1,69 524,00
PM ČR 2,18 11700,00 ČEZ -1,45 618,90
Unipetrol 0,89 170,00
Fortuna 0,82 86,00
Erste 0,58 590,80

 

Úvod nového týdne patřil jednoznačně domácí energetice ČEZ. Pro NWR se pak stala podporou slova šéfa polské JSW o lepších vyhlídkách pro koksovatelné uhlí. ČEZ potkalo několik silnějších událostí: Podnikání ČEZu v Bulharsku znepříjemnily rozsáhlé protesty proti vysokým cenám elektřiny, které mířily i na ČEZ a EVN. Ředitel pro strategii Cyrani pak prohlásil, že pokud má ČEZ podepsat dostavbu jaderné elektrárny Temelín, bude požadovat státní záruky pro ceny elektřiny. Rušno pak je kolem podpory solární energii. Ministr Chalupa uvedl, že její špatné nastavení může daňové poplatníky stát bilion korun. Zatímco většina analytických domů v posledních týdnech spíše zhoršovala valuace skupiny ČEZ, poslední analýza Goldman Sachs cílovou cenu navýšila z 874 na 885 a potvrdila investiční doporučení „koupit“. Sektorové srovnání analytiků GS nechalo vyniknout nižšímu zadlužení, vyšší dividendě a podhodnocenosti akcií ČEZu vůči očekávaným výsledkům.

Podporu výhledu cen koksovatelného uhlí a tedy i NWR přinesl jeho největší producent v EU, polská JSW. CEO Zagorowski uvedl, že aktuální čtvrtletí je stabilizací a v dalších kvartálech ceny koksovatelného uhlí jednociferně porostou v každém čtvrtletí. JSW také potvrdila akviziční úvahy, nejlépe na úrovni připravených projektů a uvedla, že „bedlivě sleduje“ vývoj kolem polského projektu Debiensko, který patří NWR.

Renaissance Capital potvrdila na Komerční bance doporučení "prodat". HSBC snížila cílovou cenu na Komerční bance na 4100 z 4360 při očekávání o 8 % nižšího zisku v letech 2013 a 2014 proti předchozí prognóze a úrokového příjmu pod tlakem. Akcie vidí nyní jako férově oceněné. Doporučení snižuje na "neutral" z "overweight".

Orco oznámilo prodej nemovitostí za 8,7 mil. eur z portfolia Endurance Real Estate Fund do rukou J&T Banky k datu 4. února 2013. Realitní skupina také informovala, že mezi 1. lednem 2013 až 8. únorem 2013 prodala celkem 837.374 ks akcií ze své rezervy na průměrné ceně 2,69 eur/akcie. Orco potvrdilo výplatu úroku ke dni 28. února 2013 z nových dluhopisů. Využije na ně i zdroje z prodeje Sky Office.

Úterní seance přinesla na pražskou burzu další růst v čele Erste. Pořádný vítr se prohnal kolem Telefóniky CR pod tlakem polského telekomu TPSA. Ty si na polském trhu doslova prošly peklem kvůli velmi slabým výsledkům hospodaření. TPSA nadto uvedl, že letos čeká propad tržeb a pokračující cenové války na polském telekomunikačním trhu při nadále nestabilním prostředí. Nic atraktivního nenabízí výhled firmy do roku 2015. TPSA snížila na polovinu očekávanou dividendu z výsledku roku 2012, rozhodla o omezení investic, propouštění a prodeji některých aktiv. Akcie TPSA v úvodu obchodování zareagovaly propadem o 31 %. Telefónica CR pod tlakem tohoto negativního vývoje nabrala ztrátu přesahující 9 % a ocitla se až na 299 Kč/akcie.

Nomura zvýšila na Erste cílovou cenu ze 17,8 EUR (asi 669,5 Kč) na 26,5 EUR, investiční doporučení ponechala na "neutral".

Středa patřila jednoznačně Komerční bance. I díky ní PX připsal 0,7% zisk. Komerční banka reportovala výsledky hospodaření za 4Q12. Čísla byla mírně lepší na úrovni provozního i čistého zisku, úrokového výnosu i nákladů rizik. Navrhovaná výše dividendy dosáhla 230 , což představuje 62,7% výplatní poměr. Ten odpovídá tržnímu konsensu, ale část investorů mohl zklamat při indikaci banky vyplácet mezi 60 až 70 % čistého zisku. V rámci následných reakcí člen představenstva Komerční banky Pavel Čejka uvedl, že banka připravuje prodej části portfolia italských dluhopisů v celkové expozici 7,5 mld. , které plánovala držet do splatnosti, neboť dluh přestal být chápán jako bezrizikový. Podle finančního ředitele Komerční banky Libora Löflera můžeme letos od banky očekávat mírný růst čistého úrokového výnosu a rostoucí zisk z finančních operací. Tempo růstu úvěrů by pak mělo letos přesáhnout 3 procenta.

Čtvrteční seance přinesla na pražskou burzu více jak 1% ztrátu, když se lokální index svezl s okolním sentimentem, kdy v centru zájmu prodejních účtů byly v ČR i regionu banky. Tlak pokračovat v telekomunikacích, dalším propadem prošla TPSA. Ráno přineslo širokou sadu dat o vývoji jednotlivých evropských ekonomik v posledním kvartále loňského roku. Zatímco Francie a Německo zklamaly. Mezikvartální pokles české ekonomiky byl slabší, než se čekalo, i když ekonomika zůstává v recesi. Slovensko výkonem za 4Q překvapilo pozitivně, zatímco maďarský HDP 0,9% mezikvartálním poklesem za očekáváními zaostal. Celková čísla za eurozónu potom potvrdila pokračující recesi ještě výraznějším propadem, než se čekalo.

Bankovnímu sektoru neprospěla zpráva o tom, že Brusel schválil návrh počítající se zavedením daně z finančních transakcí, proti němuž zástupci bank opakovaně vystupovali. ČR mezi jedenáctkou zemi, které se zavázaly v budoucnu zdanění transakcí zavést, není a být zatím nechce.

Na Komerční bance po výsledcích analytik Patria Direct Tomáš Tomčány zvýšil cílovou cenu na 4 021 z 3 800 a ponechal doporučení „držet“. V tuzemsku přijdou velké transakce, zejména v energetice, u kterých Komerční banka jako partner pro financování chce být. Její šéf Henri Bonnet věří, že i v letošním roce banka poroste nad průměrem trhu a očekává, že některé malé banky mohou kvůli problémům trh již letos opustit. Ekonomika dle šéfa KB ukáže první známky oživení ve druhém čtvrtletí, uvedl v rozhovoru pro HN.

Na BCPP neobchodovaná skupina ČSOB vykázala za rok 2012 růst celkového čistého zisku meziročně o 37 procent na úroveň 15,3 mld. , udržitelný zisk vzrostl o 26 % na 14,2 mld. . Vysoký meziroční růst ziskovosti byl tažen prodejem podílu v ČSOB Pojišťovně do rukou KBC Insurance a nízkou srovnávací základnou z roku 2011. Ta byla zatížena tvorbou opravných položek na expozici vůči řeckým státním dluhopisům. Mateřská belgická bankovní skupina KBC dosáhla v posledním čtvrtletí roku čistého zisku i provozních parametrů výrazně nad očekáváním a navrhuje zvýšení dividendy na 1 euro za akcii. K dobrému výsledku přispěl velkou měrou právě výkon středoevropských aktivit včetně české dceřiné banky ČSOB, uvedla KBC spolu s výsledky.

Ředitel Public Affairs energetické společnosti ČEZ Ivo Hlaváč vyzval politiky, aby dopomohli ke zvýšení cen povolenek na vypouštění emisí oxidu uhličitého na takovou úroveň, aby na základě obchodu s nimi bylo možné investovat do nových technologií. Stažení části povolenek z trhu, které navrhla Evropská komise, je podle něj jen prvním krokem, po kterém musí následovat další. Rozšíření JE Temelín se nyní zdá méně pravděpodobné s odchodem Centricy od plánu výstavby jaderných elektráren ve Velké Británii a hrozbě podobného kroku francouzské EDF jako partnera v projektu, pokud nedostane státní záruky, shrnul Bloomberg.

V závěru týdne PX dokázal zavřít v zelených číslech o půl procenta. Událostí dne a zároveň titulem pod ostrým tlakem se staly akcie autobazarů AAA Auto, které v úvodu klesaly až o 30 %. Vedení společnosti uvedlo, že plánuje stažení akcií z pražské a budapešťské burzy, o čemž má rozhodnout mimořádná valná hromada dne 29. března. Nedařilo se ani akciím ČEZu, které oslabily o procento při třetím poklesu v řadě a zavřely na více než týdenním minimu.

Erste uvedla, že skrze call opci splatí 6% dluhopisy 2018 v celkovém objemu 10,999 mil. eur. Česká bankovní asociace přinesla roční statistiky, podle nichž objem klientských úvěrů v portfoliích bank loni stoupl o 2,4 procenta na 2,36 bilionu . Objem klasifikovaných úvěrů se během celého roku pohyboval mírně nad 230 miliard , v závěru roku se pak zvýšil na 234,5 miliardy . Portfolio úvěrů nefinančním podnikům se ale v zásadě zlepšovalo, podíl klasifikovaných úvěrů u nich klesl z 13,8 na 12,88 procenta. U obyvatel podíl klasifikovaných úvěrů klesl na 7,78 procenta, ale podíl úvěrů v selhání vzrostl na 5,14 procenta.

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům sledujte v sekci Akcie - ČR.

Průběh výsledkové sezóny za 4Q a rok 2012 můžete sledovat na odkaze zde.

Přeji příjemný víkend.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data