Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přípravy na hypersupermegainflaci

Přípravy na hypersupermegainflaci

25.02.2013 18:09

Občas zde připomínám, že zdaleka ne vždy platí jednoduché inflačně-výmarské rovnice typu „růst rozvah centrálních bank = hypersupermegainflace“. Inflační scénáře v delším než krátkém období ale na druhou stranu nelze vyloučit a proto je namístě se občas podívat na relevantní investiční strategie.

Z grafu je vidět vývoj dlouhodobý inflace v USA, ten je navíc rozdělen do čtyř hlavních typů: nízká a klesající inflace, nízká a rostoucí, vysoká a rostoucí a vysoká a klesající. 
 
001

Uvedené rozdělení naznačuje, že hlavní skupiny investičních aktiv se svou návratností liší nejen v prostředí vysoké a nízké inflace, ale i v závislosti na jemnějších rozděleních – tedy vysoká – klesající/rostoucí a nízká – klesající/rostoucí. A nejde o nějaký detail na okraj.

Z grafu je patrné, že výmarská kombinace vysoká/rostoucí inflace (oranžově) byla relevantní zejména v pověstných 70. letech, částečně na přelomu 80. a 90. let a ještě částečněji před krizí. Podle JPMorgan v takovém období generují zdaleka nejvyšší návratnost komodity a to v řádu 2 – 3 desítek procent ročně. Za nimi byly s 13 % TIPS a průměrnou výši inflace těchto období (7,4 %) s mírnou rezervou pokryly i dluhopisy a nemovitosti. Akcie v takovém prostředí generovaly jako jediné návratnost negativní. To potvrzuje, že akcie nejsou zdaleka tak dobou inflační investicí, jak můžeme někdy slyšet. Tato výmarská kombinace bylo na počátku kvantitativních uvolňování v médiích vyzdvihována jako nejrelevantnější, čas ale ukázal, že tomu tak není a v tuto chvíli má smysl (pokud vůbec) se o ní bavit jen v souvislosti se skutečně dlouhodobým výhledem a zejména naprostou fiskální dominancí. Ohledně cen komodit je pak podle mého namístě spíše uvažovat o vývoji v Číně, jejím vstupu do pasti středních příjmů, apod.

Volckerovská kombinace vysoká/klesající inflace je časově samozřejmě zrcadlovým odrazem kombinace výmarské. Nejlépe si v tomto období vedly REIT, tedy společnosti investující do realit, návratnost na úrovni průměrné inflace (7 %) pak generovala většina dalších investičních aktiv, tedy akcie, krátkodobé i dlouhodobé dluhopisy a i hotovost. Mizerně na tom byly s 4 % ztrátou komodity. Za zdůraznění tedy stojí, že komodity si nevedou dobře v období vysoké inflace, ale v období vysoké a (!) rostoucí inflace. S příchodem „Volckerů“ se naopak stávají propadákem.

V současném japonskými ztracenými dekádami hrozícím prostředí je namístě zaměřit se spíše na další dvě kombinace. První z nich je superjaponský scénář nízké a klesající inflace (první graf) a druhým reflační - nízká, ale rostoucí, inflace (druhý graf). Srovnání obou grafů ukazuje až po REIT podobný mustr – slušná návratnost akcií, o něco menší u korporátních a vládních dluhopisů, relativně malá u hotovosti a zase rostoucí reálných aktiv (mix komodit, realit, REIT a TIPS), komodit, až po hodně vynášející na inflaci citlivé akcie. Významný rozdíl je znatelný hlavně u TIPS, které si vedou znatelně lépe v rostoucím inflaci

002

Pokud se zaměříme zejména na akcie, obrázek je u těchto scénářů povzbudivý a doposud i odpovídá současné realitě. U celého trhu je ve scénářích návratnost 12, či 16 %, u akcií citlivých na inflaci (HSBC Mining Gold & Energy Index) dokonce na úrovních kolem 20 % ročně. Možná, že právě dobrý výkon akcií během období nízké, ale rostoucí inflace vede někoho ke zobecnění typu „akcie jsou dobrým zajištěním proti inflaci“. Jedním z přínosů výše uvedené práce JPMorgan je jasná demonstrace toho, jak důležité je před tím „rostoucí inflace“ mít ono „nízká“. Pokud tam je naopak „vysoká“, měli bychom se akciím zdaleka vyhnout. Mají totiž problémy jak s vyšší nejistotou (vyšší volatilitou zisků, cen a vyššími rizikovými prémiemi), tak často i se zachování reálné ziskovosti (problémy s udržením marží – růst cen výstupů na úrovni růstu cen vstupů).

Na závěr poznamenávám, že průměrná inflace během posledních dvou nízkoinflačních období je 2,4 – 2,9 %. Očekávaná letošní inflace v USA a v eurozóně je kolem 2 %, v Japonsku (zatím stále) černá nula, v UK 2,5 – 3 %.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • scenar DEFLACE
    27.02.2013 22:37

    a o DEFLACI vubec nepisete ? ta je nejvice pravdepodobna :-)))
    FAZ
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data