Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Maďarský energetický obr MOL ve 4Q nečekaně slabý. ČEZ je druhým nejvýznamnějším akcionářem

Maďarský energetický obr MOL ve 4Q nečekaně slabý. ČEZ je druhým nejvýznamnějším akcionářem

26.02.2013 10:14, aktualizováno: 26.2. 11:23

Aktualizováno

Akcie jedné z největších veřejně obchodovaných společností ve střední a východní Evropě, Mol Nyrt., dnes padají na nové více než dvouměsíční dno poté, co firma zklamala investory kvartálními výsledky a nenaznačila ani blízké zlepšení situace. Největší maďarská rafinérie, která obchoduje také se zemním plynem, vykázala za poslední tři měsíce roku zisk 7,7 miliardy forintů, zatímco trh očekával více než trojnásobných 26,1 miliardy forintů (konsensus Bloomberg). Druhým největším minoritním akcionářem skupiny MOL je český ČEZ.

Meziroční srovnání vývoje ziskovosti koncernu MOL (1 7150 HUF, -1,94%), který byl loni podle zajišťovny Coface druhou největší společností v regionu CEE po polském PKN Orlen (54,3 PLN, -1,27%), už působí lépe. Na rozdíl od loňského zisku za poslední kvartál na úrovni 7,7 mld. HUF byla firma totiž ještě o rok dříve za stejné období ve ztrátě 29,1 mld. HUF. Po očištění kvartálního zisku o jednorázové položky byl výsledek 11,2 mld. HUF, zatímco o rok dříve to byla ztráta 20,8 mld. HUF. Dle konsensu maďarského portálu portfolio.hu měl být přitom takto očištěný zisk 44,35 mld. HUF.

Negativně se na kvartálních výsledcích podepsal především slabší výkon segmentu downstream, který po očištění o jednorázové položky vykázal zisk 1 miliardu forintů proti zisku 54,3 mld. HUF o kvartál dříve, a negativní dopad přecenění zásob společnosti MOL.

Na maďarský MOL dolehla ekonomická krize podle vyjádření managementu skrze horší výnosy z mezinárodní sítě čerpacích stanic. „Prodeje paliv poklesly v Maďarsku, Slovensku a Chorvatsku kvůli slabému vývoji národních ekonomik a vysokým cenám paliv v regionu,“ uvedl MOL v dnešní zprávě k výsledkům.

Šéf společnosti Zsolt Hernádi navíc uvedl, že letošní rok bude pro MOL zrovna tak obtížný jako loňský, zejména vzhledem k pomalému růstu evropské ekonomiky a přitvrzení regulačních podmínek v řadě zemí.

Akcie společnost MOL po výsledcích za 4Q propadly v úvodu dnešního obchodování na burze v Budapešti o 2,7 procenta až na 17 015 HUF. Byly tak nejníže od 21. prosinec loňského roku, a zatím tyto ztráty příliš korigovat nedokázaly.

ČEZ významným akcionářem

Maďarský koncern MOL je mezinárodní integrovaná ropná a plynárenská společnost s aktivitami ve 40 zemích v Evropě, Severní Africe, na Středním Východě a zemích Společenství nezávislých států. Ještě do roku 1996 byl státním podnikem. Následnou privatizací vznikla velmi rozdrobená akcionářská struktura, kde si největší sílu zachovala maďarská vláda. Významný minoritní podíl zde ale drží i český energetický podnik ČEZ.

„Dle posledních informací z konce srpna loňského roku držel ČEZ 7 677 285 akcií společnosti MOL - tedy asi 7,35% podíl, a byl tak druhým nejvýznamnějším minoritním akcionářem po maďarském státu, který držel skoro 25% podíl. ČEZ zároveň prodal MOLu americkou opci na tento podíl s realizační cenou 20 000 HUF. Výraznější pokles cen akcií skupiny MOL se tak promítá negativně do výsledků skupiny ČEZ za následující čtvrtletí,“ uvedl k situaci Tomáš Sýkora, analytik Patria Direct.

Vývoj akcií MOL za poslední rok

mol

MOL spolupracuje s ČEZ od roku 2007, kdy se obě společnosti dohodly, že do společného podniku vloží 1,4 miliardy eur (asi 32 miliard Kč). Jedním z plánů aliance byla výstavba paroplynové elektrárny v areálu bratislavské rafinerie Slovnaft, tento projekt ale firmy loni v prosinci kvůli vysoké ceně plynu na trhu odložily. Pracují ale na projektu elektrárny v areálu rafinerie Duna u Budapešti.

V polovině loňského roku MOL koupil v České republice 124 čerpacích stanic značky Pap Oil. Cena transakce nebyla zveřejněna, ale koncern tak rozšířil svou síť čerpacích stanic v tuzemsku, kterou provozuje přes společnost Slovnaft, již na 149 poboček. Média následně v druhé polovině loňského roku přinesla zprávy o tom, že by MOL mohl mít zájem i o další benzínky v České republice. Chce tak prý zvýšit svou prezenci na maloobchodním trhu tak, aby odpovídala silné velkoobchodní pozici společnosti.

(Zdroj: Bloomberg, MOL, PAP)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data