Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bulharská prokuratura vyšetřuje ČEZ. Parlament otevřel cestu k nižším cenám elektřiny

Bulharská prokuratura vyšetřuje ČEZ. Parlament otevřel cestu k nižším cenám elektřiny

27.02.2013 11:46, aktualizováno: 27.2. 14:55
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Bulharská prokuratura dnes zahájila kontrolu českých energetických společností ČEZ a Energo-Pro a rakouské energetiky EVN. Na tiskové konferenci to oznámil úřad prokurátora. První výsledky jsou očekávány 22. března.

"Včera jsem vydal příkaz k podrobné kontrole v těchto společnostech kvůli možným přestupkům a trestným činům," prohlásil bulharský vrchní prokurátor Sotir Tsatsarov. Zaměstnanci prokuratury spolu s daňovými inspektory zahájili prověrky energetických firem dnes dopoledne. Kontroly se budou týkat veškeré jejich činnosti.

Vrchní bulharský prokurátor Sotir Tsatsarov uvedl, že tým vždy pěti prokurátorů bude v ČEZ, EVN a Energo-Pro vyšetřovat zejména výdaje firem třetím stranám a na služby. ČEZu v zemi jako distributorovi elektřiny souběžně hrozí odebrání licence. V tom je rozhodujícím orgánem regulátor DKEVR, který prověřuje, zda ČEZ dodržuje všechny dojednané podmínky a slyšení v záležitosti je naplánováno na 16. dubna. ČEZ považuje řízení o odebrání licence za neopodstatněné.

Regionální manažer ČEZ v Bulharsku Petr Dokládal dnes uvedl, že firmu vyšetřování prokurátory nezneklidňuje. "Nemáme důvod k obavám, eboť jsme vždy postupovali v souladu s právem i všemi požadavky regulátora. S inspekcí budeme plně spolupracovat, nadále plníme všechny profesionální povinnosti," uvedl Dokládal.

Tomáš Pleskač, člen představenstva a ředitel divize distribuce a zahraničí, potvrdil, že za drobné přestupky byla firma od svého vstupu na trh v roce 2005 celkem čtyřikrát pokutována v celkovém rozsahu 60.000 leva. Všechny prohřešky byly dle něj marginálního charakteru.

Pokud jde o proces odnětí distribuční licence, Pleskač na mimořádné tiskové konferenci v Praze nedávno uvedl, že z celkem asi 20 připomínek (Bulharsko uvádí 21), které ČEZ obdržel od bulharského regulátora, ani jedna nezavdává důvod k odnětí licence ČEZu v Bulharsku. Pokud tamní regulátor skutečně o odnětí licence rozhodne, ČEZ se bude soudit, dodal. K odebrání licence by úřady opravňovalo, kdyby ČEZ ohrozil dodávky elektřiny, soustavně porušoval licenční podmínky či neplnil požadavky regulátora. Nic z toho se dle firmy nestalo. ČEZ akcentuje politizaci celého problému.

Česká vláda se obrátila na Evropskou komisi s žádostí o pomoc v bulharské záležitosti. Osloveni byli eurokomisaři pro energetiku Günther Oettinger, pro rozšíření Stefan Füle a z pohledu konkurence Joaquin Almunia. Nečas již dříve zdůraznil, že očekává, že Bulharsko bude plnit závazky, vyplývající z ochrany mezinárodních investic a bude se chovat v souladu se závazky členské země EU.

Bulharské protesty proti vysokým fakturám za elektřinu již vedly k odchodu celé vlády. Včera odstoupili všichni členové energetického regulátora DKEVR. Úkoly budou plnit do jmenování jejich nástupců. Absolutní ceny za elektřinu patří k nejnižším v mezinárodním srovnání, ale zcela jiný obrázek a vysvětlení protestů nabízí porovnání k průměrnému příjmu. Zatímco průměrná měsíční útrata bulharské domácnosti dosahuje dle místních energetiků kolem 95 eur, průměrný měsíční příjem dosahuje 360 eur.

Bulharsko nyní směřuje k předčasným volbám. Poté, co včera vrátil mandát k sestavení nové vlády končící premiér Borisov a jeho strana GERB, dnes tak učinil šéf druhé nejsilnější opoziční parlamentní strany (bulharské socialistické) a také bývalý premiér Sergey Stanishev. Také třetí nejsilnější strana, kterou je vyhraněné Hnutí za práva a svobodu Turků, také odmítlo předem pokus o sestavení vlády. Prezidenta země tak čeká jmenování dočasné vlády, rozpuštění parlamentu a směr k předčasným volbám.

Bulharská opozice již naznačila, že v zemi je třeba se zamyslet nad kompletní "rekonstrukcí" energetického odvětví od výroby elektřiny přes její distribuci po způsob fakturace a případnou podporu chudých domácností.

Bulharský parlament dnes schválil zákon, který otevírá cestu k nižším cenám elektřiny tak, jak to požadoval končící premiér Borisov. Norma má umožnit regulátorovi měnit ceny eletřiny častěji, než nyní jednou ročně. Je tak možné i snížení cen elektřiny od března o 8 % tak, jak to chtěl prosadit Borisov. V minulém týdnu přitom upravila včera odstoupivší šéfka DKEVR slova končícího premiéra Borisova s tím, že je pravděpodobnější, že tvorba cen za energii se změní až po 1. dubnu, ale za to změna cenotvorby bude zásadní.

Bulharský parlament také dnes potvrdil rozhodnutí odstoupit od projektu výstavby jaderné elektrárny Belene. V lednovém referendu se sice Bulhaři vyslovili pro dostavbu jaderné elektrárny, ale hlasování nebylo kvůli nízké účasti závazné.  Vybudování Belene, na kterém se mělo finančně podílet Rusko, zamítlo 114 poslanců, pro dostavbu se vyslovilo jen 40 zákonodárců. Opoziční socialisté již oznámili, že v případě volebního vítězství projekt opět oživí. 

K výstavbě elektrárny v Belene, přerušené loni z rozpočtových důvodů, vyzývali Bulharsko i jeho spojenci v Bruselu a Washingtonu. Parlament však rozhodl, že místo Belene vybuduje tato balkánská země nový reaktor v již fungující jediné bulharské jaderné elektrárně Kozloduj. Zároveň prodlouží životnost dvou jejích tisícimegawattových reaktorů do roku 2030.


Sledujte průběžně dění kolem licence ČEZu v Bulharsku na Patria.cz:
001
 


(Zdroj: Focus, Bloomberg, čtk, Novinite, ČEZ, čtk)


Váš názor
  • PROKOUŠ
    27.02.2013 12:34

    A bude po licenci , nebo si myslíte že Čez má vše opravdu vše čisté i nabytí jak známe zdejší praktiky :D Prokurátor najde i to o čem sami v čezu nevědí praktiky KGB musí mít v malíčku jak naše STB :DD Co se nenajde to se vyrobí lid si to žádá a zpět ni krok.
    Deny:-)
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data