Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bývalý místopředseda ERÚ: Audit je tendenční úmyslem nebo neznalostí, s cenami jsme níž nemohli

Bývalý místopředseda ERÚ: Audit je tendenční úmyslem nebo neznalostí, s cenami jsme níž nemohli

01.03.2013 11:24, aktualizováno: 1.3. 13:08
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Solární boom z let 2009 a 2010 nezpůsobilo špatné nastavení výkupních cen elektřiny, ale stál za ním pád cen fotovoltaických panelů, uvedl bývalý místopředseda Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Blahoslav Němeček. Audit ERÚ, který došel k závěru o špatném nastavení výkupních cen, podle Němečka pracoval s neúplnými informacemi a vycházel z chybných interpretací zákona o podpoře obnovitelných zdrojů energie.

"Nové vedení ERÚ zadalo auditorovi velmi tendenční úkol a následně mu neposkytlo všechny potřebné a relevantní informace. Není zřejmé, zda se tak stalo záměrně, opominutím nebo proto, že ERÚ po odchodu pracovníků, kteří se problematice věnovali, nemá potřebné kapacity," uvedl Němeček. "Audit a jeho výsledky je tedy třeba odmítnout jako celek," dodal.

Bývalý místopředseda ERÚ zdůraznil, že solární boom způsobil pokles cen fotovoltaických panelů, který výrazně zvýšil výnosnost investic do fotovoltaických elektráren. "Platná legislativa neumožnila ERÚ na tento vývoj reagovat, protože měl možnost snížit výkupní ceny pouze o pět procent ročně. Vedení ERÚ na krizovou situaci opakovaně a dlouhodobě upozorňovalo, ale toto omezení padlo až změnou zákona v roce 2010," uvedl Němeček.

Současné vedení ERÚ pod vedením Aleny Vitáskové si nechalo zpracovat audit o činnosti úřadu v letech 2005 až 2011. Audit, který ERÚ zveřejnil ve čtvrtek na svých internetových stránkách, došel k závěru, že úřad stanovil výkupní ceny fotovoltaické elektřiny nad rámec zákona a že pozdě reagoval na pokles cen solárních panelů. Vitásková v lednu na základě výsledků auditu podala podnět státnímu zastupitelství, aby prověřilo, zda nedošlo ke zneužití pravomoci úřední osoby.

"Není pravdou, že by Energetický regulační úřad v letech 2005 až 2011 nastavil způsob výpočtu výkupních cen nad rámec zákona," uvedl však Němeček. Podle něj musel ERÚ podle zákona stanovit takové výkupní ceny, aby zajistil podíl obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě elektřiny ve výši osm procent v roce 2010. "Stanovené výkupní ceny tedy musely těmto investorům zajistit návratnost investic včetně přiměřeného zisku, jinak by celý mechanismus nemohl reálně zafungovat," uvedl Němeček.

Bývalý místopředseda ERÚ se také ohradil proti tvrzení, že pro postup stanovení výkupních cen elektřiny z obnovitelných zdrojů neexistovala interní pravidla. "Postup, včetně termínů a definování formy výstupů pro poradu vedení byl pro každý kalendářní rok na počátku roku schválen poradou vedení a dále podle něj bylo postupováno. Zpracované výstupy byly řádně evidovány," uvedl.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) v polovině února řekl, že čeští daňoví poplatníci zaplatí kvůli špatně nastavenému systému podpory fotovoltaiky až bilion korun. Peníze na podporu obnovitelných zdrojů odcházejí částečně ze státního rozpočtu, z větší části je však platí spotřebitelé v cenách elektřiny, když odvádí 583 korun z každé megawatthodiny elektřiny. V letošním roce dosáhne celková výše podpory pro všechny obnovitelné zdroje 44,4 miliardy korun.


(Zdroj: čtk, ERÚ, ČT)


Čtěte více:

Audit ERÚ: Konkrétní viníky nastavení výkupních cen dohledat nelze (+přehled projektů)
21.02.2013 13:13
Podle auditu Energetického regulačního úřadu (ERÚ) nelze dohledat konk...
Kuba (MPO): Vláda chce zachovat solární daň i po roce 2013 a odkrýt majitele
25.02.2013 9:47
Dnešní majitelé solárních elektráren nejsou podnikatelé, jen čerpají p...
Policie vyšetřuje bývalého místopředsedu ERÚ Němečka. Firmě E.ON měl
27.02.2013 14:18
Energetický regulační úřad podal trestní oznámení na svého bývalého mí...

Váš názor
  • Jednoduché,
    01.03.2013 11:34

    stačí prověřit, 1) jak a za kolik ČEZ nakupoval solární elektrárny, 2) komu nyní všechny velké solární elektrárny reálně patří, 3) na základě toho podat trestní oznámení a pokud je soud odsoudí tak nechat propadnout majetek. Domnívám se, že by se to citelně dotklo i části současných politiků, nebo jejich rodinných příslušníků. Ale možná by byl na chvíli klid a přestalo se krást takhle ve velkém.
    oh171
    • Re: Jednoduché,
      01.03.2013 11:51

      a proč se to tak neudělá?????????
      ZUZKA
    • Re: Jednoduché,
      01.03.2013 11:51

      ..myslím, že právě spousta velkých solárek patří čezu, tzn. pokud to správně chápu, že zisk z těch subvencí jde do čezu, respektivě se to pak přes divi dostává zpátky do rozpočtu???
      bob
      •  
        01.03.2013 12:11

        ano, Cez je nejvetsim vlastnikem solaru. A do rozpoctu se dostane zlomek vynosu, protoze se to cestou pres x prostrednicku proste a hezky rozkrade.
        fluidum
        • Zdroj?
          01.03.2013 13:17

          Mate pro tuto informaci nejake zdroje nebo je to jen placnuti do vody? Protoze podle poslednich pokusu o zjisteni vlastniku FVE jsou vetsina akciovky na dorucitele, CEZ ma asi jen 11% inst. vykonu FVE. Opravdu by mohla statem "kontrolovana" (tzn. stat "sedi" v ridicich organech) firma byt vlastnikem tolika akciovek na dorucitele? Nicmene pokud by to bylo jak rikate, pak poplatek na FVE je proste jen dalsi statni dani (pres zisk a divi se preleje do st. rozpoctu), coz me osobne vadi podstatne min, nez ze to patri parte vykuku - soukromniku, kteri byli vcas na spravnem miste (hahaha)
          mph1
        • Zdroj?
          01.03.2013 13:17

          Mate pro tuto informaci nejake zdroje nebo je to jen placnuti do vody? Protoze podle poslednich pokusu o zjisteni vlastniku FVE jsou vetsina akciovky na dorucitele, CEZ ma asi jen 11% inst. vykonu FVE. Opravdu by mohla statem "kontrolovana" (tzn. stat "sedi" v ridicich organech) firma byt vlastnikem tolika akciovek na dorucitele? Nicmene pokud by to bylo jak rikate, pak poplatek na FVE je proste jen dalsi statni dani (pres zisk a divi se preleje do st. rozpoctu), coz me osobne vadi podstatne min, nez ze to patri parte vykuku - soukromniku, kteri byli vcas na spravnem miste (hahaha)
          mph1
    • Re: Jednoduché,
      01.03.2013 11:40

      Soudruh ministr ŽP Chalupa by tě označil za závistivce, kterému vadí podnikatelský úspěch těch, kteří spolu mluví":-)) Upozorňuji, já ten názor nesdílím. Postupoval bych stejně jako ty.
      Jesse
      • to Jesse
        01.03.2013 11:43

        Takže se celkem vzácně shodneme? :-) Měj se.
        oh171
        • Chalupa má pravdu
          01.03.2013 18:22

          Eru mohlo cenu snížit meziročně jen o 5% - to je fakt. Kdo mohl něco udělat byla vláda, či Čez a také v roce 2011 udělali tzv. STOP stavem. Bylo to nelegální, ale účinné. Eru vypočítavalo cenu pro podporu výroby z fotovoltaiky pro následující rok z cen v předcházejícím roku, tak jako to dělá dodnes. Nový ceník vyjde vždy koncem listopadu a lze jen z těží odhadnout tak výrazný pokles FV panelů na několik let dopředu. První cena se určila v době přijetí zákona a to v r. 2005. Dle zákona bylo možné snižovat podporu výroby max. o 5%, což se i dělo. Rok 2006, 2007 i 2008 pokles výkupní ceny(podpory výroby) odpovídal poklesu panelů. V roce 2009 a 2010 ovšem ceny za panely začaly padat daleko rychleji než 5%. Tím se investice do fotovoltaiky vyplatila mnohem více než v prvních letech účinnosti zákona. To že ERU snížilo cenu o 5% jim nelze vyčítat! Můžou za to naši poslanci a hlavně vláda, která nereagovala okamžitou novelou zákona - třeba i v legislativní nouzi. Už se ale stalo a není proto možné zdaňovat srážkovou daní očekávaný zisk lidí, kteří do obnovitelného zdroje investovali své několikrát zdaněné peníze. Je to jak ZNÁRODNĚNÍ, které se dělo v roku 1948!
          alf
          • Re: Chalupa má pravdu
            01.03.2013 19:13

            Nejlepší na tom je , že já mu opičárnu zaplatím. Já s tím taky nesouhlasím a musím to platit. Není kam útect, pokud se nechci odstěhovat do ciziny. Takže já chci, aby se odpojili a chci levnou elektřinu. Proč mám platit předraženou ?
            Jezdec.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m