Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropští bankéři se bouří proti omezování bonusů

Evropští bankéři se bouří proti omezování bonusů

01.03.2013 12:46
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Evropské bankovní domy unisono kritizují nová pravidla odměňování svých zaměstnanců, která by mohla zanedlouho schválit Evropská unie. Přísná omezení, která v současné podobě představují nejtvrdší formu regulace platových podmínek ve finančním sektoru na světě, by bankám zabránila vyplácet bonusy převyšující základní platy zaměstnanců. S výslovným souhlasem akcionářů (75 %) by mimořádné odměny mohly vzrůst na dvojnásobek platu.

Mzdovou regulaci, která je součástí širšího zákona o finančních rezervách bank, do návrhu protlačili poslanci Evropského parlamentu. Ten musí ještě legislativu schválit v plenárním zasedání a poté je třeba souhlasu ministrů financí členských států EU. Proti stávající podobě návrhu se stavěla Velká Británie, jejíž metropole hostí jedno z nejvýznamnějších globálních finančních center. Pracuje v něm na 140 tisíc lidí. 

 
Podle zastánců bonusových stropů je nutné bankéřům zabránit v podstupování přílišného rizika, k němuž je motivuje vidina vyšších odměn. „Tohle je konečná pro nadměrné bonusy, které vedly k vyššímu riziku a mnohonásobně vyšším platům,“ prohlásil evropský komisař pro vnitřní trh Michel Barnier.

Schválení tvrdé regulace by evropské banky, včetně jejich zámořských poboček, donutilo změnit strukturu odměňování zaměstnanců na středních a vyšších pozicích. Stropy se mají týkat všech top manažerů a bankéřů zodpovědných za investiční strategii. Legislativa by se dotkla i zaměstnanců mimoevropských bank, kteří pracují na území evropské sedmadvacítky.

Části bonusů, které budou vypláceny s nejméně pětiletým zpožděním a budou navázané na další výkonnost bank, mohou být ze stropů vyjmuty, což by finančnímu sektoru mohlo poskytnout určitý prostor pro dlouhodobou motivaci zaměstnanců. O detailech legislativy budou příští týden jednat ministři financí. Barnier však očekává, že hlavní principy budou zachovány. V případě schválení by zákon mohl vstoupit v platnost od příštího roku.

Zástupci bank tvrdí, že stropy výrazně omezí jejich schopnost konkurovat asijským či americkým finančním domům a povedou k nezamýšleným důsledkům. Všeobecně se spekuluje o navyšování základních platů nebo stěhování do zahraničí.

„Tohle je katastrofa,“ tvrdí vysoce postavený investiční bankéř. Politika EU podle něj podlomí schopnost evropských bank najímat talentované lidi ve Spojených státech či v Asii. Bonusy, které jsou vysoce pohyblivou součástí mzdy, v bankovnictví často několikanásobně převyšují základní platy. Podle zdrojů deníku Wall Street Journal šéfové investičních bank uvažují o zdvojnásobení nebo ztrojnásobení základní složky mezd, aby byly bonusové stropy vykompenzovány. Se stropy nesouhlasí ani Česká bankovní asociace.

I když se někteří britští europoslanci vůči omezování bonusů staví pozitivně, vláda v Londýně byla dosud rozhodně proti. Podle premiéra Davida Camerona je třeba zajistit, aby byly stropy dostatečně flexibilní na to, aby bankám umožnily zůstat v Londýně.

Ostré kritice podrobil plán na omezení prémií bankéřů populární londýnský starosta Boris Johnson. Důsledkem tohoto kroku podle něj bude odchod bank z EU do Curychu, Singapuru a New Yorku a prohloubení odporu Britů vůči Bruselu.

Někteří bankéři doufají, že se podaří vyjednat dlouhé implementační období, které umožní dopady stropů rozmělnit. „Zatím mi to žíly netrhá,“ tvrdí šéf americké investiční banky, která má velkou pobočku v Londýně.

(Zdroje: WSJ, FT, ČT24)


Čtěte více:

Evropská unie omezí bonusy pro bankéře výší jejich platu
28.02.2013 14:08
Evropská unie omezí od počátku příštího roku bonusy pro bankéře výší j...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data